Dette tjener norske prester og pastorer

– Prostene har for godt betalt og de unge frikirkepastorene burde hatt høyere lønn, er dommen fra Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Prester og pastorer i Kristen-Norge har mellom 333.000 og 820.000 i lønn, viser ferske tall Dagen har hentet inn fra seks trossamfunn.

– Det har vært en positiv utvikling av lønnsnivået blant prester og pastorer de siste 20 årene, slår Magne Lerø fast.

Mens det tidligere ble forventet at man skulle jobbe mange timer utenom ordinær arbeidstid til en lønn som var betydelig lavere enn det generelle snittet i samfunnet, er nå lønnen mer i tråd med nivået i samfunnet forøvrig.

– I Frikirke-Norge har man en lav, men grei lønn, sier Lerø.

Han tror de fleste pastorer og prester ville fått mer for en lignende jobb i det offentlige eller i privat næringsliv.

– Men så er det jo ikke menigen at frimenigheter skal være lønnsledende.

– Gi mer til de unge

– I hvilken grad tror du lønnsnivået i frimenigheter fremmer eller hindrer rekruttering til yrket som pastor?

– Jeg synes vel at lønnen til pastorene med minst ansiennitet er for lav. Hvis jeg skulle gitt et råd ville det vært å minske spennet mellom de høyest og lavest lønnede. Det lureste man kan gjøre er å lønne de yngre bedre. De har gjerne studielån og boliglån og trenger derfor en lønn som ikke gir dem økonomiske vanskeligheter, sier Lerø.

– For byråkratisk

– Jeg kan ikke se at ansvaret i denne stillingen kan forsvare en så høy lønn, sier Lerø.

Den norske kirke følger lønnsystemet til det offentlige. Dette innebærer en ganske stram regulering og telling av timer.

– Jeg mener det har gått for langt. Lønnssystemene i Den norske kirke er i overkant byråkratiske. Det er for mange paragrafer og regler, og man bruker for mye tid på å telle timer. Det kan bli en hindring for å få gjort det man faktisk skal gjøre, mener Lerø.

Positiv til rekruttering

Ingen av de seks trossamfunnene Dagen har vært i kontakt med tror at lønnsnivået hindrer rekruttering til en pastorstilling.

– Vi har et lønnsnivå som står seg i forhold til øvrige lønnsmottakere og skulle på den måten ikke representere et stort hinder med hensyn til rekrutteringen, sier Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken Norge.

Samfunnet følger i hovedsak Utdanningsforbundets ansinitetsstige og lønnsnivå for adjunkter. Det ligger mellom 415.000 og 487.000 kroner i året.

– Vi ønsker ikke å bruke gode lønnsbetingelser for å tiltrekke oss aktuelle forsamlingsledere. Motivasjonen må først og fremst springe ut av et ønske om å tjene Gud i en slik rolle. Men lav lønn kan utvilsomt hindre rekruttering. Derfor er vi opptatt av å ha et fornuftig lønnsnivå, sier Espen Ottosen, informasjonsleder i NLM.

Snittlønnen for misjonsorganisasjonen ligger på 430.000 kroner.

Topp og bunn

Både i Normisjon og i Pinsebevegelsen er spennet mellom de høyest og lavest lønnede stort.

I Normisjon kan en pastor tjene fra 370.000 til 550.00 avhengig av utdanning, ansiennitet og personalansvar.

I Pinsebevegelsen er spennet enda større. En pastor med over 600 medlemmer kan tjene 579.000 i året, som er det høyeste nivået blant frimenighetene. Men bevegelsen har også bunnivået, 330.000 for en pastor med liten ansiennitet i en menighet med under 100 medlemmer.

– Dagens rammer er en vesentlig bedring fra tidligere tider og ordninger. Med alle fasetter som er i det å arbeide i lokal kirke tror vi at det er arbeidsoppgaver, kall og tjeneste som er motivasjonsfaktoren for å gå inn i et slikt arbeid.Lønnsnivået hindrer i liten grad mennesker å gå inn i ansettelsesforhold, men er nok heller ikke noen motivasjonsfaktor, sier Jan Eilert Aakre, administrasjonsleder i Pinsebevegelsen.

Løftet de unge

Metodistkirken er samfunnet hvor det er minst forskjell mellom topp og bunn.

Inntektsnivået til en menighetsprest med utdanning er fra 417.000 til 460.000 med full ansiennitet.

– Vi søker en sunn balanse mellom det menighetene kan klare å betale, og det som gir et normalt godt livsopphold for prestene. Lønningene forhandles frem i faste avtaler mellom representanter for prestene og kirkens valgte ledelse. Ved siste årskonferanse ble det foretatt et betydelig løft for de yngste prestene ved at begynnerlønnen ble økt, opplyser Johanna Lundereng, daglig leder Metodistkirken i Norge.

Powered by Labrador CMS