SLUTT PÅ KIRKEVIGSEL: Dersom MDG får det som de vil skal ikke tros- og livssynssamfunn lenger ha vigselsrett. – Vi fullfører skillet mellom stat og skille, sier MDG-politiker.

Dette vil MDG ha slutt på

Miljøpartiet De Grønne vil frata tros- og livssynssamfunn vigselsretten. – Klassisk luthersk teologi, mener biskop som støtter forslaget.

Publisert Sist oppdatert

I MDGs nye partiprogram som vedtas på landsmøtet denne helgen, foreslår partiet at ekteskapsloven bør bli livssynsnøytral.

– For oss handler dette om å likebehandle ulike tros- og livssynssamfunn og å fullføre skillet mellom stat og kirke. I praksis vil vi skille den lovmessige delen av ekteskapet fra den rituelle delen. Dette er vanlig i flere land, blant annet USA, sier Anders Skyrud Danielsen, som er medlem av partiets programkomité.

Alene på Stortinget

MDG er det eneste partiet på Stortinget som skriver i programmet sitt at de ønsker en slik endring.

Flere har tatt til ordet for dette tidligere. Blant andre Høyres programkomité foreslo et lignende forslag i 2013, men ble nedstemt på landsmøtet.

Også Stålsett-utvalget, som i 2013 la fram sin gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk, foreslo å innføre borgerlig vigsel.

I inneværende periode er MDG det eneste partiet på Stortinget som ønsker borgerlig vigsel, og partiet kommer sannsynligvis til å være alene om det også i kommende periode.

– Bra for ­trossamfunnene

Danielsen mener forslaget er et naturlig steg videre i prosessen med å skille kirken fra staten.

– Noen som utfører en tjeneste for staten skal ikke kunne nekte noen adgang. Jeg mener trossamfunnene skal stå fritt til å vie hvem de vil. Det er en menneskerett, men da kan de ikke gjøre det på vegne av staten.

– Er dette en håndsrekning til Den norske kirke og andre trossamfunn som splittes av samlivsdebatten?

– Jeg tenker at dette forslaget også tjener trossamfunnene. Det vil hindre staten i å legge seg opp i liturgien i Den norske kirke og andre trossamfunn, sier MDG-politikeren.

Støtte fra biskop

Forslaget får støtte fra uventet hold.

– Dette er jo helt klassisk luthersk teologi. Luther sa at ekteskapet skal være en borgerlig ordning, og det har også vært mitt syn, sier Oslo-biskop Kari Veiteberg.

– Men å vie brudepar i kirken er noe av det fineste vi gjør, og jeg er sånn sett ingen pådriver for borgerlig vigsel, legger hun til.

Oslo-biskop Kari Veiteberg støtter MDGs forslag om borgerlig vigsel.

Veiteberg sier at borgerlig vigsel også har blitt diskutert i Den norske kirke ved flere anledninger. Hun mener at staten allerede har tatt over mye av den juridiske siden ved vigselen ved at det nå er skatteetaten som «prøver» ekteskapet.

– Som biskop er jeg tro mot vår visjon om at vi ønsker at flest mulig skal gifte seg i kirken, men personlig er jeg blant dem som tenker at vigsel godt kan utføres borgerlig. Så vil kirken være tilgjengelig for forbønn og velsignelse, sier biskopen.

– Viktig for oss

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er derimot kritisk til forslaget.

– Jeg er for at også den formelle delen av vigslene skjer i kirken for dem som ønsker det. Vi har ulike syn på dette i kirken, men da vi diskuterte kirkelig vigsel for alle par i 2016 opplevde jeg bred enighet om at dette var viktig, sier Raaum.

– Hvorfor er det viktig at også den juridiske vigselen skjer i kirken?

– Fordi mange ønsker at selve vigselen, også den formelle delen, skal skje i kirkelig sammenheng. Det er kirken lydhør for.

Den norske kirke har i dag to samlivssyn, og har siden 2016 viet homofile par. Raaum er ikke enig i at å fjerne vigselsretten ville løst uenigheten mellom synene.

– Jeg skjønner ikke den tankegangen. Uenigheten rundt spørsmålet vil være der uansett, men kirkemøtet har fattet et vedtak som har løst dette på en god måte, ved nettopp å understreke at det er to teologisk begrunnede syn.

Frp imot

Kirkerådslederen får støtte fra Fremskrittspartiet på Stortinget. Livssynstalsmann Himanshu Gulati mener MDGs forslag er unødvendig.

– Frp er sterkt imot MDGs forslag. Tro har et stort rom i livet til mange av oss, og for veldig mange av oss betyr det mye å kunne gifte seg i den kirken eller i det trossamfunnet vi tilhører. Her prøver MDG å finne løsninger på noe som ikke er et problem, mener Gulati.

– Men det er jo en kjent sak at samlivsdebatten er problematisk i mange trossamfunn?

– Homofile har lov til å gifte seg i Norge, punktum. Samtidig må de ulike trossamfunnene ha en viss rett til å velge hvilke standpunkt de vil ta, mener Frp-eren.

MDGs landsmøte

Torsdag starter Miljøpartiet De Grønnes heldigitale landsmøte.

Der skal de vedta et nytt partiprogram for de neste fire årene.

Det er ventet at forslagene om fri abort til uke 18 og utredning av aktiv dødshjelp i Norge vil bli to av de største debattene på landsmøtet.

Powered by Labrador CMS