Digital eksplosjon i kristen-grilling
Rekordmange skoler har invitert Laget inn for å svare på vanskelige spørsmål om kristen tro.
– Jon er jo en trivelig sørlending, så jeg må forsøke å være litt skarpere i kantene enn han, sånn humormessig.
Hans Christian Bergsjø ler i den ene Zoom-ruten, mens Jon Romuld Håversen i den andre mener at de to ikke er så forskjellige.
Begge er i hvert fall ansatt i elev- og studentorganisasjonen NKSS Laget, begge deltar jevnlig på grundige utspørringer om kristen tro og begge er midt i tyveårene. Nå har de også startet Laget-podkasten «Skolelaget» sammen med Sara Louise Emmerhoff og Kristine Helgheim, også de ansatt i Laget.
– Målgruppen er kristne og ikke-kristne i videregående alder. Men alle som er interessert i trosforsvar vil kunne få noe med seg her, sier Håversen.
Digitalt oppsving
De siste årene har det såkalte Grill en kristen-konseptet blitt stadig mer sentralt for Lagets strategi. Det har resultert i flere bøker, en egen nettside og mange arrangement på skoler.
Da Covid-19 slo inn bestemte Laget seg for at de ville invitere seg selv til alle videregående skoler i hele landet.
– Vi hadde en del vi ville ha klart først, i tilfelle responsen ble stor. Invitasjonene gikk ut på slutten av 2020, og vi har så langt fått positiv respons fra rundt 20 skoler. De andre arrangementene har vært på skoler som vi har vært på før, eller der vi har innpass på andre måter, forklarer Hans Christian Bergsjø, som arbeider med Grill en kristen-konseptet i sin stilling i Laget.
Han forteller at Laget har hatt 40 Grill en kristen-arrangement så langt i 2021.
Gode tilbakemeldinger
– Er det mest friskoler eller offentlige skoler som takker ja?
– Det er en klar overvekt av offentlige, forklarer Bergsjø.
– Det er ganske få kristne videregående skoler som har Grill en kristen, egentlig. Jeg kommer bare på to-tre stykker. Mange lærere ved offentlige skoler synes dette er et fint perspektiv på kristen tro og er kjempefornøyd med opplegget.
Som resten av verden har de kristne grillbitene måttet venne seg til den digitale sfæren. At arrangementene er digitale har gjort at kapasiteten har økt. Når man i tillegg har bruk mye tid på å trene flere som kan være med, er det lett for Bergsjø å svare ja til forespørsler som kommer inn.
– Hva er annerledes på en digital grilling?
– Det er jo mye de samme spørsmålene som til vanlig. Jeg har hatt en av mine beste og en av mine tyngste Grill en kristen digitalt, forteller Håversen.
– Det var tungt å svare på spørsmål nesten utelukkende om Satan, demoner, transseksualitet og homofil, når en bare prater til svarte firkanter med initialer, forteller han og viser til at de færreste elever har kamera på. Dermed ser en ikke dem man snakker til.
– Hovedproblemet med digitale arrangement er at man ikke får den dialogen som du får ved et fysisk møte. Du kan ikke spille på hvem du er, hvem som er i rommet og den kontakten man vanligvis får.
Kjønn og identitet
De to merker at transseksualitet og kjønnsskifte dukker stadig oftere opp. Håversen forteller at de går forsiktig frem i dette farvannet.
– Det er jo ikke problemstillinger der man kan vise til ett kristent svar og spesifikke bibeltekster. Så er spørsmålene også knyttet opp til identitet og jeg vil nødig legge stein til byrden for dem som strever med dette. Vi følger ham som sier at vi skal elske vår neste som oss selv, og jeg kan se for meg at det å gå gjennom en slik prosess vil streve med mye usikkerhet og vanskelige tanker, sier Håversen.
Han legger til at trange kategorier for hva gutter og jenter skal få lov til å like kan gjøre det vanskelig for dem som ikke kjenner seg igjen i de forventningene.
– Jeg tror kanskje vi må ta et steg tilbake og undersøke de forventningene som stilles. Om du er en gutt, biologisk sett, som liker sying og dokker så er du kanskje akkurat det. Man skal ikke måtte lure på om man er en jente bare fordi man ikke passer inn i forventningene, sier han.
Podkast
Den nye podkasten «Skolelaget» skal veksle mellom Bergsjø og Håversen i Oslo og Sara Louise Emmerhoff og Kristine Helgheim i Bergen. Tematisk skal den spenne fra ren apologetikk til mer hverdagslige problemstillinger.
I første episode gikk Håversen og Bergsjø i strupen på Humanistisk ungdom, som har røvet grill-konseptet deres.
– Først stjeler de våre judeokristne verdier, så tar de konseptene våre, ler Håversen.
De er opptatt av å kritisere saklig og med vennlighet, og bedyrer at tilbakemeldingen fra deres venner i Humanistisk ungdom og Human-Etisk forbund tyder på at det ble gjort på en grei måte.
– Hvem av dere to har best humor?
– Jon er jo en sørlending som er politisk korrekt, trivelig og rund. Så jeg prøver å være litt skarpere enn han, når det kommer til humor, ler Bergsjø
– Vi er to gutter i midten av tyveårene som elsker apologetikk. Vi er vel ganske like, egentlig. Den største forskjellen er at jeg er evig singel, mens HC er nyforlovet, ler Håversen.
Menighet også
Skoler er hovedarena for Lagets arbeid. Men de to håper at både podkast, Grill en kristen, og det andre de arbeider med også kan bidra til at apologetikk kommer bredere ut i Kristen-Norge.
– Det skal ikke nødvendigvis være dominerende i kristnes liv. Men det er viktig at folk vet at det finnes gode argumenter for kristen tro. Det må man forvente at menighetene får inn i forkynnelsen. Det brenner vi for, sier Jon Romuld Håversen.