Gjenkjent: To forskere har klart å identifisere disse barna. Nå er hele Westerbork-filmene tilgjengelig i en renset og oppusset versjon.

Disse barna­ overlevde dødsleirene

To bleke barneansikt bak en togrute, på vei til en av menneskehetens verste utryddelsesleirer. Nå vet vi for første gang hva som skjedde med dem.

Publisert Sist oppdatert

Den kjente filmsnutten fra 18. mai 1944 viser en eldre mann og en kvinne på perrongen som vinker til to barn og noen voksne inne i et tog. Alle smiler, tilsynelatende et lyst og håpefullt farvel.

Men toget skal frakte disse deporterte menneskene fra Westerbork i Nederland til den tyske konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

For de aller fleste var en slik reise det siste de gjorde, de ble drept ved ankomst i de tyske konsentrasjonsleirene.

«Jeg er fortsatt her»

Kontrasten mellom stemningen på perrongen og det som venter, har gjort klippet til et mye brukt tidsbilde. Men frem til nå har man ikke visst hvem disse barna var, eller hvordan det gikk med dem.

Nå har to forfattere, Koert Broersma og Gerard Rossing, tatt i bruk teknologi for å identifisere flere av personene på klippet og på det øvrige filmmateriellet som snutten er en del av.

De fant ut at to av de tre barna lever fortsatt, og har tatt kontakt med dem.

– Nå føler jeg at jeg kan rope fra hustakene, jeg er her fortsatt, nazistene fikk ikke tatt meg, sier Marc Degan til New York Times. Degan er en av tre barn som er identifisert på klippet. Alle tre overlevde krigen, og to av dem lever ennå.

Minne: En av de originale togvognene fra transitleiren i Westerbork. Nesten 100.000 jøder ble deportert fra leiren. De fleste ble drept da de ankom konsentrasjonsleirene.

Var flyktningleir

Westerbork var en leir nordøst i Nederland. Den ble bygget av nederlandske myndigheter i 1939 som en flyktningleir for tyske og østerrikske flyktninger, de fleste med jødisk bakgrunn.

Det formålet ble overflødig nokså raskt, og i stedet fikk leiren en motsatt funksjon, som et oppbevaringssted for jøder som skulle deporteres.

Mange ble drept

Hver tirsdag fra sommeren 1942 til høsten 1944 kom transporttog til Westerbork og tok med seg mennesker fra leiren. Til sammen skal 97.776 jøder ha blitt transportert fra Westerbork og østover, hovedsaklig til Auschwitz og Sobibor.

Av de som ble fraktet dit ble nesten alle drept ved ankomst, ifølge Holocaust Encyclopedia fra United States Holocaust Memorial Museum.

Restituerte film

Scenen fra perrongen er en del av den såkalte Westerbork-filmen, og den ble filmet av Werner Rudolf Breslauer. Han var en tysk-jødisk fange som ble satt til oppgaven. Filmen var ment som propaganda, men etter krigen har den blitt flittig brukt for å dokumentere nazistenes deportasjoner.

Hele Westerbork-filmen er nå restituert av et tysk mediearkiv, Sound and Vision. Filmen publiseres i ny drakt, sammen med Broersma og Rossings bok om Westerbork. De to nederlandske forskerne og forfatterne har samtidig arbeidet med å identifisere ofrene som er med på filmen.

Jeg er her fortsatt, nazistene fikk ikke tatt meg.

Marc Degan Overlevende fra Westerbork og ­Bergen-Belsen

Fikk hjelp

Broersma og Rossing identifiserte de to barna som er synlig i det korte klippet som tre år gamle Marc Degen og hans ett år gamle søster, Stella Degen. I tillegg tror de at deres fetter, Marcus Simon Degen, fire og et halvt, var på toget sammen med dem.

Fra før var bare to av de nærmere 1.000 passasjerene på toget identifisert.

Barna på klippet og deres foreldre ble deportert til Bergen-Belsen 19. mai 1944. Der ble foreldrene tatt fra dem, men barna skal ha overlevd takket være en medfange som gjemte dem og hjalp dem.

Vil vite mer

New York Times har intervjuet Marc Degen, som nå bor i Amsterdam, og søsteren, Stella Fertig, som bor i New York. Fetteren, som antageligvis også var på toget, overlevde krigen, men døde i 2006.

Stella Fertig sier til New York Times at hun gjerne skulle visst mer om krigen.

– Folk sier: «Det er bedre at du ikke vet.» Men jeg skulle gjerne visst litt mer.

Privilegert

De to var ikke klar over at de var en del av filmene fra Westerbork før forskerteamet tok kontakt med dem. Marc Degen forteller til New York Times at han kjente seg igjen både seg selv og sin mor i det høyre vinduet av togvognen.

Å se seg selv som liten gutt bli transportert bort var overveldende, forteller han til avisen.

– Jeg føler meg privilegert. Som 80-åring føler jeg meg frisk i tanke og kropp, og jeg klarer å snakke om dette i dag.

Minnedag

Koert Broersma og Gerard Rossing har gitt ut boken og den restituerte filmen i forbindelse med en minnedag for den grusomme historien i Westerbork.

Den restituerte filmen, der totalt 10 mennesker er identifisert, skal vises i Camp Westerbork Memorial Center i Nederland.

Powered by Labrador CMS