Disse forlagsjefene håper nytt konsept skal berge kristent boksalg
Kristne forlagssjefer er positive til etablering av bokmagasiner i menigheter. – Det vil vise seg innen en måned om dette er liv laga, sier en av dem.
For forlagssjef Svein Andersen i Hermon er ideen om bokmagasin helt fersk. På kort varsel skaffet han seg flybillett og ble sist uke med til Trondheim for på nært hold å se på konseptet som Hans Petter Foss i Bok & Media står bak.
– Du er på studiereise?
– Ja, livet er jo det, spøker Andersen og uttrykker at han har tro på konseptet: – Jeg hadde tro på det med en gang jeg fikk høre om det fra Foss. Nå står vi jo foran tre uker med det beste boksalget i hele året, så det vil vise seg innen en måned om dette er liv laga, sier Andersen til Kristelig Pressekontor.
– Enestående
– Det enestående her er at dette er ubetjent og åpent når dørene til menighetslokalene er åpne. Og så er det en risikodeling mellom Bok & Media og forlaget ved at Bok & Media står for betalingsløsningen og forlaget setter inn et varelager her som ikke blir fakturert.
– Dette blir som Natos framskutte lagring av forsvarsmateriell?
– Dette er på frontlinjen for evangeliet, men jeg liker å kalle bøker for såkorn heller enn sprengstoff.
Det sier Andersen som gjerne vil ha et fotfeste i trønderhovedstaden som ikke har hatt kristen bokhandel på mange år:
– Det er et par fullassorterte bokhandler her, men de har så få kristne bøker. Du kan ikke bare ta bussen til byen om du vil ha en kristen bok, og derfor selges det også mye mindre av det. Men med bokmagasinene blir bøkene synlige.
– Vil det si at det er viktig for kunden å kunne ta i og bla i bøker?
– Ja, det fysiske aspektet er faktisk viktig. Er kunden i butikken, får man en helt annen salgsdynamikk, mener Andersen.
Enige forlag
Ketil Jensen er forlagssjef i Forlagshuset Lunde – med underbrukene Luther, Sambåndet, Veritas og Norsk Bibel som såkalte imprints.
Han er enig med Hermon-sjefen.
– Hvor viktig er det for kunden å se bøkene fysisk?
Forlagssjefene svarer at han har tro på bokmagasiner.
– Vi tror det er viktig for leseren å se bøkene utstilt, å se at det er dukket opp en nyhet og å bla litt i den. Jeg tror det vil fremme det kristne boksalget, sier Jensen mellom jobbingen med å pakke ut store bokkasser og plassere ut bøker i hyllene i Norkirken.
– En god dag
– Er det en jubeldag for Lunde å åpne bokmagasin i Trondheim?
– Ja, dette er en god dag, men det er veldig blandet med tanke på bakgrunnen, altså at antallet bokhandlere har gått drastisk ned de siste tiåra, sier Jensen til KPK.
– Som forlag trenger vi å få vist fram bøkene våre og få dem nærmere folk. I de senere år har vi hatt noen som har reist rundt og solgt bøker på kommisjon, og noen forsamlinger har satt av et hjørne hvor de har noen av våre bøker, men det innebærer mye administrasjon. Her får vi et system med selvbetjent kasse og en digitale betalingsløsning. Det gjør det enklere å handle, mener Jensen.
– Økonomisk koster det oss litt å sende bøker hit, men det reduserer også leien hos Forlagssentralen som vi betaler for tjenestene de yter oss, sier Jensen som gjerne vil samarbeide med flere menigheter innenfor det nye bokkonseptet.
– Bygger menigheten
Therese Lilleberg Johnsen er daglig leder i Norkirken Trondheim Salem og var sist uke i sving med å få landets første kristne bokmagasin på plass i kirken. Hans Petter Foss kontaktet henne for noen måneder siden og spurte om menigheten kunne være vertskap for et bokmagasin. De fant ut at dette var gjennomførbart i Salems lokaler.
– Vi har en bygning med mye sambruk og en menighet med mye aktivitet. Vi driver blant annet diakonalt arbeid, og plass har vært en utfordring, men et bokmagasin bygger menigheten og kan engasjere medlemmene. Lett tilgang på kristen litteratur kan inspirere, sier Johnsen som irvig skrudde og slo inn spiker da bokmagasinet ble installert sist uke.
– Det er artig med innovative ting, og Hans Petter brenner for dette, kommenterer hun.
Nybygg
Norkirken i studentbyen Trondheim har stor gjennomstrømning av folk. I lokalene som ble pusset opp og utvidet for et år siden, holder også bibelskolen Gå Ut Senteret til.
Menigheten har rundt 500 medlemmer, men kan ofte ha dobbelt så mange innom på møter i løpet av en helg. Det diakonale arbeidet omfatter blant annet gratis middagsservering til et bredt sammensatt klientell på 300 mennesker.
– Arbeidet har vokst veldig etter at nybygget sto ferdig for et år siden, sier Johnsen.
Hun var barn tidlig på 1990-tallet, da Bok & Media var en kjede med mange butikker, blant annet i Trondheim hvor hun har vokst opp.
Der var hun ofte innom.
– Jeg husker godt at jeg kjøpte en button med «What would Jesus do?», og jeg kjøpte også konfirmantbibelen min der, mimrer Johnsen.
Bokvert
Hun synes det er synd at det ikke ser ut til å være marked for en kristen bokhandel i byen lenger. Desto gladere er hun for å kunne bidra til å etablere et alternativ i kirken hun jobber i.
– Hvis vi skal vokse og spre det kristne budskapet, er vi avhengige av gode og stabile inntekter, så vi er glade for bidraget et bokmagasin kan gi, sier Johnsen som nå skal verve en frivillig bokvert som får ansvar for å rydding i hyllene og kontakten med Bok & Media.
– Det blir spennende å se hva dette gir av omsetning og andre ringvirkninger, sier hun. KPK