Disse kan juble høyest over milliondryss fra regjeringen
Flere kristne aktører er i mottaker-toppen når regjeringen deler ut tidenes største momskompensasjon.
– Dette gjør oss i stand til å gjøre enda mer godt for midlene vi er betrodd, og det kommer vi til å gjøre vårt ytterste for også i året som ligger foran, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg, til Dagen.
Frelsesarmeen er en av dem som tjener mest på den rødgrønne regjeringens endring i ordningen for momskompensasjonen:
Tidligere har frivillige lag og organisasjoner fått tilbakebetalt rundt 80 prosent av momsutgiftene sine, men fra i år av får alle frivillige lag og organisasjoner for første gang full momskompensasjon.
I listen nedenfor kan du både søke og bla for å se hvilke 200 tros- og livssynsorganisasjonene som fikk mest i 2021. Sjekk om din menighet eller ditt trossamfunn er på listen:
Delvis fornøyd
For Frelsesarmeen som fikk tilbakebetalt 25 millioner kroner totalt, betyr regjeringens endring fem millioner kroner ekstra å rutte med.
– De kommer vil til å bruke der behovet til enhver tid er størst, slik vi gjør med alle midler vi får inn som ikke har en konkret øremerking, sier Smith-Solevåg.
Han sier samtidig at de etterlyser flere endringer i momsordningen fra regjeringen.
– Vi anser denne endringen som en delseier, sier kommunikasjonssjefen og forklarer:
– En annen veldig viktig sak for oss er nullmoms på brukte varer. Det er varer som allerede er betalt moms på. Alle er enige om at gjenbruk er bra for miljøet, men momsen stimulerer ikke til å velge gjenbruk.
Viktig sak for regjeringen
I regjeringsplattformen som de rødgrønne regjeringspartiene presenterte i høst, sto det hele tre steder at de vil innføre en regelstyrt full momskompensasjon.
Dette løftet ble først innfridd i statsbudsjettet for 2022, før regjeringen også spadde opp ytterligere 35 millioner for å gi full kompensasjon allerede i 2021.
Kompensasjonen blir utbetalt i desember hvert år.
– Dette er et stort løft som kommer frivillighet, idrett og kultur til gode. Ordningen er enkel og ubyråkratisk. Den når bredt ut, til både kultur, idrett og frivilligheten. Nå blir det mer midler og aktivitet over hele Norge, uttalte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) til NTB i november.
– En flott håndsrekning
På andreplass på listen over mottakere finner vi Misjonssambandet som mottar 16 millioner kroner.
Elleve av dem til hovedkontoret, leirsteder, NLM Gjenbruk og Norea. De sist fem går til forsamlinger og NLM Ung.
Økonomileder Øystein Frøysa roser regjeringen for å ha innfridd løftet sitt.
– Det er vi veldig glade for. Det er en flott håndsrekning fra regjeringen. Dette har vært snakket om og forsøkt i mange år, så det var kjempebra at de fikk det til allerede i inneværende år, sier Frøysa.
For Misjonssambandet betyr økningen drøyt to millioner kroner. Det kommer godt med for en organisasjon som nylig leverte rekordrøde tall.
Refser skattefradrag-kutt
Økonomisjefen er derimot ikke imponert over regjeringens kutt i skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner fra 50.000 til 25.000 kroner.
Regjeringen har selv forsvart kuttet med at de ville øke nettopp momskompensasjonen og dermed gi pengene direkte til organisasjonene.
– Ved å fjerne den høye fradragsgrensen for gaver har regjeringen hentet inn 100 mill. kroner. Disse pengene, pluss 50 millioner kroner ekstra, deles direkte ut igjen til organisasjonene gjennom en forsterket momskompensasjon, har statssekretær Lars Vangen (Sp) uttalt til Dagen.
– Går ikke dette opp, Frøysa?
– Det går sikkert an å si at det går opp i et statsbudsjett, men vi syns det var et smålig kutt for våre 808 givere som ga mer enn 25.000 kroner i fjor. De er stort sett «vanlige folk».
Økonomilederen sier også at organisasjonen ofte har fått gaver i desember som tilsvarer skattefradraget og at Misjonssambandet derfor kan tape penger på kuttet.
Ni millioner til TV-kanal
Videre på listen finner vi TV Visjon Norge som har fått innvilget i underkant av ni millioner kroner i momskompensasjon i 2021. Søknaden deres er sendt inn av Visjonkirken i Drammen, som hadde 39 medlemmer i 2020.
Brunstad Christan Church (BCC) får tilbakebetalt sju millioner kroner, i tillegg til ytterligere 3,8 millioner kroner til ulike Brunstad-menigheter.
Oslo Katolske Bispedømme får 6,4 millioner kroner utbetalt.