Disse kristenlederne jobber gratis

Bare to av 11 styreledere i kristne organisasjoner får honorar.

Publisert Sist oppdatert

Professor Raymond Bjuland overtok som ny hovedstyreformann i Norsk Luthersk Misjonssamband i begynnelsen av juli. Han får ikke en krone i honorar for å lede landets største misjonsorganisasjon, som også driver mange barne­hager og skoler.

– Det er en del av givertjenesten og dugnaden vi gjør, sa han til Dagen da han ble presentert som ny formann.

Visste ikke om honoraret

Dagen har kartlagt om ti andre kristne organisasjoner gir honorar til sine styreledere. Organisasjonene er forskjellige i størrelse, formål, historie og omsetning, men har alle til felles at de er basert på stor grad av frivillig arbeid.

Kartleggingen viser at det bare er to av de ti som Dagen har vært i kontakt med som gir honorar til styreleder. Det er Det norske Misjonsselskap og Areopagos.

FRA VENSTRE: Therese Soldal, styreleder i Laget, Kjetil Aano, styreleder i Kirkens Nødhjelp, Tormod Kleiven, nylig avgått landsstyreleder i Normisjon (øverste rekke), Raymond Bjuland, hovedstyreformann i NLM, Erlend Klepsvik Haus, styreleder i KRIK, Helge Simonnes, styreleder i Misjonsalliansen (midterste rekke), Odd Asbjørn Nybø, formann i ImF, Jørn-Henning Theis, hovedstyreleder i Sjømannskirken og Svein Grane­rud, fungerende styreleder i Israelsmisjonen (nederste rekke). Fotomontasje: Dagen/Privat/Normisjon/VID

I Misjonsselskapet får styreleder Helge S. Gaard 3008 kroner i måneden. Da han ble valgt til styreleder, visste han ikke noe om honoraret.

– Etter jeg ble valgt, fikk jeg oppfordring om å ta imot et honorar ut fra ansvar, tilgjengelighet, merbelastning og representasjon, opplyser han.

– Jeg har samtidig sagt at jeg tar imot det nå i starten og at det ikke er sikkert at jeg ønsker å ta mot honoraret i fortsettelsen. Slik det har vært til nå, har jeg brukt det til å dekke merutgifter ved å representere organisasjonen på møter, konferanser eller taleoppdrag i sammenhenger internasjonalt, innenlands eller lokalt, opplyser Gaard til Dagen.

3008 KRONER I MÅNEDEN: Styreleder Helge S. Gaard i Misjonsselskapet visste ikke om at han skulle få honorar da han ble valgt. – Etterpå fikk jeg oppfordring om å ta imot et honorar ut fra ansvar, tilgjengelighet, merbelastning og representasjon, sier han.

Får for bussbilletten

Styreleder Torstein Lalim i Areopagos får 10.000 kroner i året. Beløpet har ikke forandret seg siden Lalim tok over for ti år siden.

10.000 KRONER I ÅRET: Torstein Lalim, styreleder i Areopagos. Foto: Stavanger bispedømme

– Jeg har ikke behov for noe lønnet verv, sier han.

Mulig å få betalt

Selv om den nyvalgte formannen i Misjonssambandet ikke har honorar, finnes det en ordning hvor formannen kan få tilbud om en lønn som tilsvarer ti prosent av generalsekretærs lønn. Det betyr at hovedstyreformann har mulighet til å ta ut et honorar på 63.000 kroner årlig. Det er ikke betalt ut honorar de siste årene.

Også Indremisjonsforbundet har en åpning for at styreleder kan få «et forholdsvis lite honorar», ifølge formann Odd Asbjørn Nybø i forbundsstyret.

– Jeg er AFP-pensjonist og har ikke bruk for honorar, sier han.

I de syv andre organisasjonene Dagen har vært i kontakt med finnes det ingen ordning med honorar til styreleder. For flere av dem er det en ukjent problemstilling at de skulle fått betalt for vervet.

– En måte å yte innsats på

Misjonsalliansen betaler ikke honorar til styreleder Helge Simonnes, som er tidligere sjefredaktør i Vårt Land. Nå jobber han som konsultent, foredragsholder og skribent.

– For meg er det en måte å kunne yte en innsats uten vederlag på, sier han.

Simonnes kjenner Kristen-Norge godt etter 28 år som sjefredaktør.

– Ville man fått en annen type menn og kvinner til å bli styreledere hvis det var honorar?

– Det er ikke sikkert at denne type verv skulle vært motivert av noen form for kompensasjon. Jeg kan ikke se at det har så sterk påvirkning på rekrutteringen. De fleste som tar slike verv, gjør det fordi de har et engasjement. Og for min egen del er det en god måte å bruke min kunnskap i en organisasjon jeg synes er viktig.

Bruker mye tid

Selv er Simonnes i kontakt med generalsekretær Andreas Andersen flere ganger i uken og bruker mye tid på møter og reiser for organisasjonen.

– Jeg har en fri stilling og slipper å tenke på at jeg har en arbeids­giver jeg skal svare for, sier han.

Får dekket utgifter

Styreleder Kjetil Aano i Kirkens Nødhjelp sier at det ikke er vanlig å gi styrehonorar i frivillige organisasjoner som har et humanitært formål.

– Men det finnes ordninger hvor man kan få dekket tapt arbeidsfortjeneste, og man får dekket alle utgifter i forbindelse med reise.

– Mer vanlig i andre styrer

Styreleder Jørn Henning Theis er til daglig administrerende direktør ved Haraldsplass Diakonale Stiftelse i Bergen og visepresident i hovedorganisasjonen Virke. På fritiden er han styreleder i Sjømannskirken – uten honorar. Han sitter også i en rekke andre styrer.

– Innenfor helse- og omsorg er det mer vanlig med honorar.

– Hva er argumentene for å honorere?

– Ofte må man ha inn spesiell type kompetanse, politisk eller faglig. Det er et stort ansvar å sitte i styrene, og det er naturlig at det kompenseres, selv om det ikke er store honorarer.

– Hva sier det deg når det er lite og ingen honorering i kristne organisasjoner?

– I organisasjoner som Misjonssambandet og Sjømannskirken, som er basert på frivillig innsats, er det naturlig at det gjenspeiler seg i toppledelsen. Samtidig er det viktig at man får riktig kompetanse, sier Theis.

Powered by Labrador CMS