Disse Tryggheim-gründerne er bare 17 år, men er allerede i ferd med å gjøre norske veier tryggere
Nå får misjonssamband-skolen ros for måten de dyrker fram ungt entreprenørskap.
– Vi vil redusere antall dødsfall i trafikken.
Det sier daglig leder, Alfred Kvendset (17), i ungdomsbedriften Fall-Off Rescue på den kristne videregående skolen, Tryggheim VGS, på Nærbø.
Sammen med seks andre medelever i Fall-Off Rescue har han sittet dag og natt Skogheim-internatet for å utvikle det som kan bli en livreddende brikke for trafikanter.
Ungdomsbedriften utvikler et varslingssystem, som sørger for at nødetatene kan komme raskere til når en motorsykkelulykke har funnet sted.
I disse dager er Tryggheim-guttene i ferd med å utvikle den første prototypen. De har ingen tid å miste.
Utgjør en stor trafikkfare
Ideen kom fra en av guttene i ungdomsbedriften som selv kjører motorsykkel.
– Han sa at risikoen for ulykker på MC og moped er høy sammenlignet med bilister, forteller Kvendset.
Medelevene tok en rask faktasjekk og fant en fersk rapport fra Statens vegvesen som bekreftet medelevens påstand.
Ifølge motor.no står MC-førere og mopedister for en mye større andel av drepte og hardt skadde enn tidligere.
Typiske trafikkskader etter en MC-ulykke er bruddskader og hodeskader, samt også psykiske skader som PTSD. I verste fall går liv tapt.
Dette ville Tryggheim-guttene gjøre noe med.
Under veiledning fra entreprenørskapslærerne Henrik Foss og Knut Handeland satte de i gang prosjektet som har vakt oppsikt langt utenfor Tryggheim VGS.
Får skamros i næringslivet
Nylig vant Fall-Off Rescue førstepremie i Storebrands syretest, sammen med to andre ungdomsbedrifter fra Tryggheim.
Storebrand-juryen skal ha blitt så imponert over bidragene fra den kristne skolen at de ringte både Tryggheim-lærere og lederen for Ungt entreprenørskap Rogaland, Maria Aasbø, for å uttrykke sin begeistring.
– Hva gjør at de elevene presterer så godt, spør de. Det dere jobber med blir lagt merke til. Det går rykter om dere, sa Aasbø på den årlige Hauge-festivalen på Tryggheim i slutten av desember.
Av de 15 årene Ungt Entreprenørskap har eksistert har Tryggheim kun stilt med ungdomsbedrifter de siste fem årene. Likevel mener Aasbø at entreprenørskapsånden sitter i veggene på Tryggheim.
– De har et veldig engasjert team som har jobbet fram en kultur for praktisk undervisning i flere fag. Jeg opplever lærerne her strekker seg langt for å gjøre undervisningen kjekk og relevant for elevene, sier Aasbø til Dagen.
Tryggheim arrangerer også en egen regnskapsfestival med ungdomsbedriftene.
– Når skolen lager festival av enhver liten ting, der de inviterer inn eksterne foredragsholdere og rektor er med, da setter entreprenørskap seg i veggene, sier Maria Aasbø.
Slik jobber skolen
Hele 90 elever fordelt på tre ulike linjer har startet en ungdomsbedrift. Bedriftene er integrert i flere av fagene. For eksempel bruker de norskfaget til å skrive forretningsplaner og presentere forretningsideer.
Tryggheim-Lærer Henrik Foss forteller at de starter hver dag med en andakt, etterfulgt av en peptalk med mål for dagen.
– Det er viktig å vise tillit, men forventninger til elevene. Heldigvis har vi et veldig godt materiale å jobbe med, sier Foss.
Han sikter til elevmassen.
– Magne kommer fra hjem som har samklang med profilen til skolen. Da er det lettere å motivere.
– Trengs i Kristen-Norge
Dagen har tidligere intervjuet ledelses-ekspert Magne Lerø som mener bedehusbakgrunnen kan dyrke fram gode ledere.
Entreprenørskapslærerne snur på det og sier at de med erfaring fra ungdomsbedrift er nyttig for bedehus og misjonsorganisasjoner.
– Ungdomsbedriftene jobber med virkelige problemstillinger, de må ta telefoner og får læring og kompetanse som er mye mer nær virkeligheten utenfor skolen. Det kan misjonsorganisasjonene nytte godt av, spesielt i en tid der statlige overføringer reduseres, sier Henrik Foss.
Knut Handeland er enig.
– I fremtiden må nok menigheter og friskoler i større grad må sørge for sin egen finansiering internt, slik Hans Nielsen Hauge gjorde da han bygde nettverk mellom foretak og vennene. Jeg tror vi må tenke nytt. Her kan unge med entreprenørerfaring bidra, sier han.
Bruker ferien på ungdomsbedriften
Gutta i Fall-Off Rescue har foreløpig ingen langsiktig plan for fremtiden.
– Vi holder oss til korte tidsfrister. Nå gjelder det først å få ut et produkt som motorsyklistene trenger, sier en nøktern Alfred Kvendset.
Nå nyter de imidlertid juleferie, i alle fall i den forstand at programmeringen flytter seg ut av internatet på Tryggheim. Når Dagen snakker med Kvendset, Hegge og Vanvliet får de melding fra en av de andre Fall-Off Rescue-gutta. Han sitter i gaten på flyplassen og programmerer, mens han venter på boarding.
I første om gang er målet få ferdig en prototype til fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i mars.
Da planlegger Tryggheim-elevene å ta pokalen fra fjorårets vinnere, som kommer fra en annen misjonssambandskole: Lundeneset videregående skole.