VIPPSKOLLEKT: Flere menigheter har opplevd en økning i kollekten etter at kirken begynte å sende på nett. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Doblet kollekt med kirke på nett

Stengte kirkedører går ikke utover givergleden i norske menigheter. – Kollekten skaper felleskap, mener innsamlingsleder.

Publisert Sist oppdatert

Etter at menigheter over hele Norge måtte stenge kirkedørene 15. mars, har mange flyttet gudstjenesten over på internett. Flere benytter seg av vipps som en mulighet for seerne til å kunne gi kollekt under den direktesendte gudstjenesten.

Nærbø kyrkje på Jæren i Rogaland var en av de første menighetene i Den norske kirke som sendte gudstjenesten sin på Youtube og Facebook.

– Vi har sett en betydelig økning i kollekten de to søndagene som har vært, sier Kari Torland, daglig leder i Nærbø kyrkje.

Første søndag kaller Torland bare for «monster-sendinga» fordi det var var svært mange seere som fulgte sendingen.

– Så jeg var spent på å se nå forrige søndag, som var en mer reell menighet-størrelse for oss. Det var overraskende å se at beløpet var dobbelt av et normalt offer, sier hun.

I Den norske kirke har man en årsplan for hva kollekten skal gå til. Sist søndag gikk den til Søndagsskolen Norge ved Rogalandskontoret.

Ble overrasket

Oslo Misjonskirke Betlehem var en av de første menighetene i Norge som gjorde gudstjenesten sin digital. Pastor Erik Andreassen forteller at kollekten er fire-fem ganger så høy etter at kirken startet liveoverføring søndag 15. mars.

– Vi gjør ikke noe stort nummer ut av kollekten. Så dette har kom som en overraskelse på oss, sier Andreassen.

– Betydelig økning

Også pinsemenigheten Salt i Bergen merket en betydelig økning i kollekten første søndagen de sendte på nett. Uken etter var kollekten noe lavere, men fortsatt høyere enn vanlig.

Daglig leder, Sigurd Bekkevold, tror økningen har sammenheng med at de var tidlig ute med å gi folk et tilbud digitalt.

– Vi opplevde at folk fulgte gudstjenesten vår fra hele landet fordi de ikke hadde egne gudstjenester. Men vi har ikke nok erfaring til å kunne slå fast hvordan dette kommer til å bli fremover, sier Bekkevold.

– Satte pris på sending

Bergen Frikirke testet ut vippskollekt sist søndag.

– Kollekten var større enn vi er vant til. Samtidig registrerer vi at det var færre givere, sier Håvard Hollerud, administrasjonsleder i Bergen Frikirke.

Han vet ikke hvorfor folk gir mer når de følger gudstjenesten på nett.

– Det er vanskelig å si, men jeg tror nok at menigheten har satt pris på at vi snudde oss rundt og begynte med videooverføring, sier Hollerud.

– Gir i ukedagene

Karismakirken i Stavanger har merket en liten økning i kollekten etter at kirkedørene måtte stenge.

– Vi ser at folk gir gaver på vipps i ukedagene også, sier Steinar Helgestad, administrator i Karismakirken Stavanger.

Han er begeistret for de mulighetene de får til å nå ut til nye mennesker i en vanskelig tid.

– Vi når mange flere nå. Kanskje noen av dem også vil besøke kirken når alt dette er over, sier han.

– Stabilt

I Filadelfia Kristiansand har man sendt gudstjenesten på nett i flere år. Denne uken begynte pinsemenigheten å også sende bønnemøte.

– Vi merker ikke noe økning i kollekten nå sammenlignet med tidligere, men vi merker heller ikke nedgang, sier Wiggo Skagestad, pastor i menigheten.

OKS-kirken i Oslo gikk fra åtte gudstjenester på flere steder til én gudstjeneste på internett. Det har ikke gitt mindre i kollekt, ifølge kirkens tall.

– Vi hadde ganske høy gaveinntekt på vipps fra før. Foreløpig ser det ut til at inntekten er omtrent like høy som før, sier Kjartan Håvik, daglig leder i kirken.

– Et sunnhetstegn

Sindre Røyland er innsamlingsleder i Stefanusalliansen og har mye erfaring med å samle inn penger til veldedig formål. Han mener kollekten under de direktesendte gudstjenestene kan forklares med at folk opplever fellesskap.

– Når man ser gudstjenesten på internett er det få muligheter til å involvere seg. Å gi kollekt på vipps blir en måte å oppleve fellesskap på, sier Røyland.

Han synes økningen er et sunnhetstegn for kirkene.

– Kollekten er jo ikke bare en praktisk del, men en fullintegrert del av gudstjenesten. Dette er kjempeflott, sier han.

Vurderer vipps-kollekt

Oslo katolske bispedømme har også sendt gudstjenester på nett og opplevd stor interesse for dette, opplyser Hans Daniel Rossiné, kommunikasjonsleder i Oslo katolske bispedømme.

– Men vi har ennå ikke hatt vippsnummeret på skjermen, sier Rossiné.

Kirken er på vei inn i den største høytiden i året, påsken, og vurderer nå om de også skal tilby seerne vipps-kollekt.

Får ikke gi når NRK sender

Den norske kirke har besluttet å samsende sin radio og tv-gudstjeneste så lenge kirkene må holde stengt. I et møte torsdag morgen ble det lagt planer for slike sendinger frem til 17. mai. Men seerne får ikke mulighet til å gi i kollekt under disse sendingene.

– NRK har en policy som sier at vi ikke kan åpne opp for innsamlinger med unntak av den årlige tv-aksjonen, sier Ove Gundersen, ansvarlig for radiogudstjenestene i NRK.

Powered by Labrador CMS