DOBLING: Rektor Geir Byberg forteller at elever søker stadig tidligere til skolen. Nå er søkertallet doblet i forhold til samme tid i fjor.

Dobling av søkere til kristen folkehøgskole: – Dette er en «all time high»

Det er flere måneder til opptaket starter, men mer enn hundre elever har allerede søkt om å begynne på Hedmarkstoppen neste høst.

Publisert Sist oppdatert

Hedmarkstoppen folkehøyskole opplever denne høsten stor pågang av søkere til høsten 2022.

– Det er mer enn en dobling fra i fjor. Dette er helt klart en «all time high», sier Geir Byberg, rektor ved Hedmarkstoppen folkehøyskole, til Dagen.

Skolen ligger i Hamar og tilhører Pinsebevegelsen. Skolen har i år 168 elever, selv om den kun mottar statsstøtte for 145.

– Hva tror du veksten skyldes?

– Jeg håper og tror at det skyldes fornøyde elever. Vi har vært i en heldig situasjon der det har vært mange søkere slik at linjene fylles opp. Vi opplever at folk søker tidligere for å ha større mulighet til å komme inn.

HELDIG: Vi har vært i en heldig situasjon der det har vært mange søkere slik at linjene fylles opp, sier Geir Byberg, rektor på Hedmarkstoppen folkehøyskole.

Han forteller at det er en fordel for elevene å søke tidlig, selv om opptaket begynner 1. februar.

Mange menighetsaktive

Det er skolens disippel-linje som er størst, men både idrettslinjene og de kreative linjene er populære.

Byberg forteller at mange av skolens elever er menighetsaktive, mens en del av elevene har kristen bakgrunn uten at de nødvendigvis vil definere seg selv som kristne.

– De får utvikle sin egen tro og flere velger å definere seg som kristne når de kommer hit.

– Så har vi folk som er helt fremmed for tro. Det er viktig for oss at alle er like verdifulle og skal oppleve seg inkludert. Alle skal få vokse ut fra det stedet de står, sier Byberg.

Stor pågang på Helgelandskysten

Helgeland folkehøyskole melder også om stor pågang denne høsten.

– Pågangen har økt år for år, og vi ser at søkerne kommer tidligere og tidligere. Om alle takket ja hadde vi vært full skole allerede i høst, sier rektor Redvald Hjulstad til Dagen.

FORNØYD: Helgeland folkehøgskole har stor pågang av søkere til høsten 2022. – Om alle takket ja hadde vi vært full skole allerede i høst, sier rektor Redvald Hjulstad.

Også denne skolen er en del av Pinsebevegelsen.

Han forteller at det spesielt er skolens disippel- og misjonslinjer som har mange tidlige søkere.

– Vi har satt oss som mål at vi skal være Norges mest tydelige kristne folkehøgskole. På disippel- og misjonslinjene har vi et høyt timeantall med bibelundervisning, på nivå med det man kan finne på en bibelskole.

Skolen har eksistert i nåværende format siden 2017 og er godkjent for 90 elever. Så langt har elevtallet vært lavere enn det.

– Vi har ønsket å vokse litt hvert år for å være sikker på at vi håndterer veksten og sørger for at vi får god tid til å se hver enkelt elev, sier Hjulstad.

Nedgang blant bibelskolene

Nylig meldte Dagen at bibelskolene denne høsten har de laveste opptakstallene på ti år. Flere bibelskoler måtte betale tilbake flere hundre tusen i statsstøtte på grunn av færre elever enn forventet.

Nå håper bibelskolene på en oppsving neste år, ettersom at arrangement og menighetsaktivitet har tatt seg opp.

Likevel merker bibelskolene konkurransen fra de kristne folkehøgskolene.

– Det er en utfordring at enkelte folkehøgskoler tilnærmer seg bibelskoler i stor grad. Det kan gjøre at elever ikke får det de trodde de skulle få, sa Thomas Vårlid, leder for Informasjonskontoret for bibelskolene i Norge til Dagen.

Elever på folkehøgskoler får i dag to tilleggspoeng til høyere utdanning, noe bibelskoleelever ikke får.

Flere velger bibelskole i etterkant

Hjulstad mener derimot flere bibelskoler i dag har et linjetilbud som ligger nærmere folkehøgskolene.

– Det jeg har sett er at en del bibelskoler legger seg på et linjeinnhold som kan minne om en folkehøgskole, på samme måte som vi har et undervisningstilbud som kan minne om det man finner på en bibelskole.

Han mener få av elevene ved skolen har vurdert bibelskole som et alternativ til et år på folkehøgskole, men flere har valgt å gå på en bibelskole i etterkant.

– Vi har elever som går hos oss og som ønsker et år til, og da anbefaler vi de ofte å gå til et andreårskurs på en bibelskole for å få enda mer bibelundervisning.

Vil til Vestlandet og Nord-Norge

Marit Asheim, informasjonsrådgiver i Folkehøgskolene.no, forteller at stadig flere velger folkehøgskole. Skoleåret 2019/20 var et rekordår.

De siste to årene har derimot vært preget av noe lavere elevtall grunnet mindre reisevirksomhet. Likevel utgjør årets elevkull 12 prosent av årskullet av 19-åringer, noe hun forteller er historisk høyt.

– Dette skoleåret ser vi en økning i antallet byungdommer som søker seg til folkehøgskole og gjerne til skoler på mindre steder. Folkehøgskolene i Nord-Norge og på Vestlandet er de som økte mest i antall søkere og elever dette skoleåret, sier Asheim i en e-post til Dagen.

Powered by Labrador CMS