Død Syria-farer hylles som martyr
Bare troen på at de som dør i hellig krig for Allahs skyld får en plass i paradis kan forklare hvorfor så mange reiser fra Norge og andre europeiske land til Syria.
Journalist og forfatter Lars Akerhaug er en av Norges fremste eksperter på ekstrem islamisme. Sitatene i teksten er arabiske ord og uttrykk oversatt til norsk.
Onsdag 30. april ble det kjent at norsk-albanske Egzon Avdyli (25) ble drept i Syria. Han skal ha vært tilknyttet den radikale islamistgrupperingen ISIS (Den islamske staten i Irak og Syria). Frem til vinteren 2013 var Avdyli tilknyttet «Profetens Ummah» som tidligere ble ledet av Ubaydullah Hussain.
Profetens Ummah
I forbindelse med at det var strid om Hussains lederrolle, trakk Avdyli seg fra organisasjonen. Det hindrer likevel ikke at Hussain nå hyller ham som martyr på Facebook.
«Husk vår kjære bror i deres bønn. Måtte Allah akseptere han og gi han en plass i himmelen. Og gi hans familie styrke og tålmodighet», skriver Ubaydullah Hussain om Avdyli.
Mange skriver og kommenterer Ubaydullah Hussains hilsen til martyren.
«Og jeg som hadde gledet meg til å møte ham igjen. Måtte Allah vise oss nåde slik at vi kan møte broen i Jannat al-Firdaws, den høyeste himmel», skriver en norsk konvertitt.
Organisasjonen Al Furqan Relief minnes også Avdyli. Etter bruddet med Hussain og Profetens Ummah, fortsatte Avdyli å være aktiv i gruppen der lederen Farid Bendriss er siktet for terrorfinansiering. Han var en aktiv bøssebærer for organisasjonen og gikk gjerne på eget initiativ fra dør til dør for å samle inn penger til Syria.
«Denne gutten sto i regn, kulde, vind og i solstek, ofte fastende, og var den som kom først og dro sist», skriver organisasjonen om Avdyli på Facebook.
En kvinnelig radikal islamist siterer fra Koranens sure 4:74, som snakker om belønningene for martyrene.
«La slike kjempe for Guds sak, som er villig til å bytte det jordiske liv med det hinsidige. Den som kjemper for Guds sak, om han faller eller vinner, ham vil Vi gi en stor lønn.»
Sentral trosforestilling
Troen på at det å bli martyr i jihad, hellig krig, er en sentral islamsk trosforestilling. Det er også en trosforestilling som radikale islamistgrupper legger sterk vekt på. De tror at den som dør i jihad gjør seg fortjent til en plass i jannat al-firdaws, den høyeste himmel. En av de islamske forestillingene er at en som blir martyr, shaheed, etter sin død vil ha tilgang til 72 jomfruer.
Det er selvsagt mange grunner til at unge muslimer reiser fra Norge til Syria. Mange er nok først og fremst motivert av å hjelpe sivilbefolkningen, noen ønsker seg spenning og eventyr, for andre er målet om at Syria skal bli starten på gjenopprettingen av den islamske staten, kalifatet, det viktigste. Men trosforestillingen om at martyren oppnår en plass i himmelen er åpenbart også viktig for mange. Overbevisningen gir en slags sikkerhet, om man skulle møte døden på slagmarken.
Bare fra Norge har det reist mellom 40 og 50 unge muslimer til området. Uten en slik overbevisning ville man neppe sett de samme antallene Syriafarere fra forskjellige europeiske land. Øverst i skjemaet
«Allah tar de han elsker»
Det er ikke bare de mest ekstreme muslimene som hyller Avdyli. En av de som skriver til minne om ham er den norske konvertitten Karima Solberg, som tidligere satt i KRL-utvalget til Islamsk råd.
«Allah tar de Han elsker og vår bror nyter nok Allahs gaver og Allahs rida», skriver Solberg på Facebook.
En annen som minnes norsk-albaneren er Mohammed Farah, som i 2013 var leder for ungdomsgruppen i Oslos største arabiske moske, Rabita. Han har også vært en aktiv foredragsholder for gruppen. Samtidig deltok han høsten 2012 i en demonstrasjon foran USAs ambassade arrangert av Profetens Ummah.
«Ved Gud, jeg savner deg allerede nå,,. kan ikke glemme det vakre smilet ditt og dine råd. Jeg vet ikke om jeg skal gråte for at du har forlatt oss eller om jeg skal bli glad for at du, hvis Gud vil, har nådd drømmen din. Martyrdom. Men hvis Gud vil, møtes vi i den høyeste himmel, min kjære bror Abu Ibrahim.»
«Abu Ibrahim» var kallenavnet Avdyli selv brukte på Facebook.
Andre gjengir også ting han tidligere har sagt eller skrevet.
«Vi skal støtte våre brødre 100%. For det er det Islam lærer oss. Islam lærer oss brorskap og det å hjelpe og støtte sin bror om han er den undertrykte eller den som undertrykker!»
Sterk symbolverdi
Det er ingen tvil om at slike hendelser har sterk symbolverdi for det radikale islamistmiljøet i Norge. De radikale gruppene får økt oppmerksomhet når dødsfallene rapporteres i norske aviser og ikke minst sosiale medier som Facebook.
Det avtvinger også respekt innad når lederne i disse miljøene selv reiser til Syria og ikke bare sitter i Norge og snakker om jihad-livet. Avdyli var ikke den første unge muslimen fra Norge som møtte døden i Syria. Til sammen er minst seks med bakgrunn fra Norge drept i konflikten, fire av dem unge menn som har vokst opp i Norge. Når de døde hylles som martyrer kan det like gjerne inspirere andre til å reise til Syria, selv om noen selvsagt kan bli avskrekket.
Dødelig ideologi
Forestillingen om at man blir martyr for Allahs sak om man kjemper for radikale islamister i Syria, bygger på en islamtolkning der man ser for seg at religionen skal og må utbres med vold. Radikale syriske islamistgrupper som Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS) og Nusra-fronten avviser demokratiske virkemidler. De ønsker en stat styrt utelukkende etter islamsk lovgivning, hentet fra Koranen og tradisjonen etter profeten Mohammad (hadith). Disse gruppene er inspirert av og springer ut fra terrornettverket al-Qaida.
En av trosforestillingene som skiller bevegelsen Osama bin Laden grunnla fra andre islamistgrupper er overbevisningen om at hellig krig ikke bare er en plikt for muslimene, men også for hver enkelt muslim. Det betyr at det påhviler muslimer bosatt i Europa en plikt til å hjelpe og støtte mujahedin, de hellige krigerne. Menn bør helst reise ned selv, for å kjempe. Også kvinner som reiser sammen med ektemannen eller nære familiemedlemmer bør bryte opp fra et trygt liv i Vesten og dra til slagmarken.
Det var dette Avdyli gjorde, med dødelig utfall.
Vinteren 2014 ga han knapt en lyd fra seg på Facebook. Men i februar skrev han et svar på en melding fra en annen norsk radikal muslim, som savnet ham. «Savner dere også, alle sammen. Takket være Allah, alt bra. Nettet er ikke alltid på topp og familielivet krever mye.»
Dette var den siste meldingen fra ham. Reisen til Syria fikk en dødelig utgang. De fleste nordmenn vil betrakte ham som en ekstremist. Men for unge radikale islamister ble han en helt som også kan inspirere andre til å reise.
DAGEN