Dødsdømte Meriam pågrepet igjen
Kvinnen som ble dømt til døden i Sudan for ha konvertert til kristendommen, ble mandag løslatt. Men dagen etter ble hun pågrepet igjen da hun prøvde å forlate landet.
Det opplyser en kilde nær kvinnens familie til nyhetsbyrået AFP.
– Sikkerhetspolitiet tok både henne og Daniel, sier kilden og refererer til kvinnens ektemann, amerikaneren Daniel Wani. De to ble pågrepet på den internasjonale flyplassen i landets hovedstad Khartoum.
IfølgeChristian Solidarity Worldwide ble kvinnens advokater også truet med pågripelse.
Ifølge BBC s kilder ble paret pågrepet av rundt 40 tjenestemenn fra sikkerhetspolitiet. BBC melder at parets to barn var sammen med sine foreldre da de ble pågrepet på flyplassen.
Konverterte
Den 27 år gamle kvinnen kommer fra en muslimsk familie, men konverterte til kristendommen da hun skulle gifte seg. Det førte til at hun 15. mai ble dømt til døden ved henging av en domstol i Khartoum.
I tillegg ble hun idømt 100 piskeslag for utroskap fordi hun er gift med en kristen mann, et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.
Av retten fikk hun tre dager til å ombestemme seg og gå tilbake til å være muslim. Dette nektet hun og dermed ble hun dømt til døden.
Mandag ble hun løslatt etter at en ankedomstol hadde behandlet saken hennes.
Tirsdag ble altså Meriam og hennes mann arrestert på vei ut av landet.
Ifølge Sudans myndigheter var internasjonalt press ikke årsaken til at Ishag mandag ble sluppet fri. Årsaken til at hun og familien tirsdag ble stoppet og pågrepet, er foreløpig ikke kjent.
Frykter for kvinnens liv
Ishag ble dømt etter islamske sharialover som ble innført i Sudan i 1983.
Islamske lærde i Sudan strides om frafall fra islam er straffbart. Liberale lærde i landet har argumentert for at kvinnen ikke har begått en kriminell handling.
Men ifølge redaktør i den sudanske avisen Elaff, Khalid Tigani, har muslimske ekstremistgrupper i landet jobbet for at regjeringen skal sørge for at Ishaug får dødsstraff. Både Ishag og hennes advokater har mottatt dødstrusler
– Vi frykter for hennes liv, sa en av kvinnens advokater, Mohanad Mustafa, mandag da hun ble løslatt.
Sudan ledes av president Omar al-Bashir, som tok makten i landet i 1989. Dødsdommen mot Ishaug førte til kraftige internasjonale protester og fornyet oppmerksomhet om regimet.
Al-Bashir, som er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for mistanke om forbrytelser mot menneskeheten, er under internasjonalt press for å løse en rekke konflikter både innenfor og i grenseområdene til Sudan.
Meriam Yahya Ibrahim Ishag fødte en datter i fengselet i slutten av mai.