Dødsfall retter fokus mot barnebruder

En åtte år gammel barnebrud fra Jemen døde som følge av indre blødninger etter bryllupsnatten. FN anslår at mellom 2011 og 2020 vil mer enn 140 millioner jenter gifte seg før de fyller 18.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har ny­he­ten om den åtte år gamle barne­bru­den fra Jemen nådd nors­ke medi­er. Jenta, som døde i om­rå­det Hardh, nord­vest i Jemen, ble tvun­get til å gifte seg med en 40 år gam­mel mann, iføl­ge den li­ba­ne­sis­ke avi­sen Al Nahar.

Ne­derst på prio­ri­te­rings­lis­ten

En Human Rights Watch-rap­port pub­li­sert i 2011 («Hvor­for til­la­ter dere at små­jen­ter blir gift?: Om barne­bryl­lup i Jemen») do­ku­men­te­rer den livs­va­ri­ge ska­den jen­ter som blir gift tid­lig, blir ut­satt for.

Jeme­nit­tis­ke jen­ter og kvin­ner for­tal­te Human Rights Watch at de ble tvun­get til å gifte seg av fa­mi­lie­ne sine og at de siden ikke har kon­troll med om, eller når, de skal bli mødre og andre vik­ti­ge be­slut­nin­ger i livet.

De for­tal­te at de tid­li­ge ek­te­ska­pe­ne for­hind­ret dem i å få en ut­dan­nel­se. En­kel­te sa at de ble ut­satt for vold­tekt og mis­hand­ling av sine menn.

- Jemens po­li­tis­ke krise har gjort at barne­ek­te­skap har hav­net ne­derst på den po­li­tis­ke prio­ri­te­rings­lis­ten, sa Nadya Kha­li­fe, kvinne­ret­tig­hets­fors­ker i Midt­østen og Nord-Afri­ka for Human Righs Watch i for­bin­del­se med pub­li­se­rin­gen av rap­por­ten. Hun slo et slag for å sette mi­ni­mums­al­de­ren for ek­te­skap til 18 år. Døds­fal­let til den åtte år gamle barne­bru­den har ført til økt opp­merk­som­het på dette kra­vet. Men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­ner ber om at man­nen som er fem gan­ger eldre enn sin unge kone, blir ar­res­tert.

Re­gje­rin­gen i Jemen og tall fra FN viser at rundt 14 pro­sent av jen­te­ne blir gift før de er 15 år, 52 pro­sent før de er 18.

Den jemi­nit­tis­ke freds­pris­vin­ne­ren i 2011, Ta­wak­kol Kar­man, har kri­ti­sert sitt eget lands re­gje­ring for ikke å ha lyk­tes i å forby barne­bryl­lup. «Det er stort rom i islamsk lov til å oppnå kon­sen­sus for å velge 18 år som mi­ni­mums­al­der for ek­te­skap», skrev hun al­le­re­de i 2010. Human Rights Watch på­pe­ker at re­gje­rin­gen hel­ler har hatt til­bake­gang enn frem­gang i barne­brud­spørs­må­let. I 1999 av­skaf­fet den nem­lig 15 år som lov­lig mi­ni­mums­al­der for ek­te­skap både for gut­ter og jen­ter. Be­grun­nel­sen var re­li­giøs. I 2009 stem­te et fler­tall for å velge 17 år som mi­ni­mums­al­der. En grup­pe lov­gi­ve­re bruk­te en par­la­men­ta­risk pro­se­dy­re, og hen­vis­ning til sha­ria, for å stop­pe lov­for­sla­get på ube­stemt tid.

Første­pre­mie

Mange andre land i Midt­østen og Nord-Afri­ka som an­er­kjen­ner sha­ria som retts­kil­de, har li­ke­vel valgt 18 år som mi­ni­mums­al­der for ek­te­skap. Der­med er de i sam­svar med in­ter­na­sjo­na­le stan­dar­der og kon­ven­sjo­ner som de­fi­ne­rer men­nes­ker under 18 år som barn.

Fo­to­graf Step­ha­nie Sin­clair har do­ku­men­tert prak­si­sen knyt­tet til barne­bru­der i India, Jemen, Af­gha­ni­stan, Nepal og Etio­pia over en pe­rio­de på åtte år for Na­tio­nal Geo­grap­hic. Hun sik­ret seg World Photo Press sin første­plass i ka­te­go­ri­en «Dags­ak­tu­el­le tema» i 2010 for et bilde som viser to barne­bru­der på åtte år og de to ekte­men­ne­ne deres på hen­holds­vis 27 og 33. De gif­tet seg med jen­te­ne da de var seks år.

- Jen­te­ne kom­mu­ni­se­rer på en helt annen måte enn de to men­ne­ne på bil­det. De føler åpen­bart ingen skam. Når du ser på bil­det skjøn­ner du med en gang at de er ek­te­fel­ler og ikke fedre, sa Sin­clair til The Guar­di­an.

Om den ene jenta for­tel­ler Sin­clair:

- Ta­ha­ni ble gift da hun var seks år, og var hus­tru i or­dets rette for­stand. Hun var ennå ikke kom­met i pu­ber­te­ten så hun kunne ikke få barn, men dette var for­ven­tet av henne så fort hun var i stand til det.

I India blir jen­te­ne som regel gif­tet bort til gut­ter som er fire-fem år eldre. For­øv­rig er ekte­men­ne­ne iføl­ge Pu­lit­zer­cen­ter.org alt fra ung­dom­mer, mid­del­ald­ren­de enke­menn eller til og med kid­nap­pe­re som først vold­tar. De skri­ver:

- Mange ek­te­skap er lite annet enn for­ret­nings­trans­ak­sjo­ner, et gjelds­opp­gjør mot en åtte­årig brud, en fa­mi­lie­fei­de som løses ved å gi fra seg en 12-årig jom­fru.

Vil hel­ler dø

Ek­semp­le­ne på vonde skjeb­ner er mange. Af­ghans­ke «Sayed Ali» for­tal­te FNs ny­hets­tje­nes­te IRIN i 2008 at han solg­te sin 11 år gamle dat­ter, Rabia, for 10.000 kro­ner for å skaf­fe mat til sin kone og tre yngre barn.

Faw­zi­ya Ab­dul­lah Youssef prøv­de i tre dager å for­lø­se sitt død­fød­te barn. Hun døde selv på det lo­ka­le syke­hu­set i al-Zah­ra som lig­ger 223 kilo­me­ter vest for ho­ved­sta­den San'a i Jemen i 2009.

- Hun var bare 11 år da hen­nes far gif­tet henne bort til en 24 år gam­mel mann, som ar­bei­der og bor i Sau­di-Ara­bia, for­tal­te Ahmed al-Quraishi, som er leder i den lo­ka­le men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen, Siyai, iføl­ge AP.

I en video fra Jemen som er til­gjen­ge­lig på in­ter­nett tar Nada Al-Ah­dal (11) opp kam­pen mot barne­ek­te­skap etter selv å ha klart å flyk­te til sin onkel. Den to mi­nut­ter lange vi­deo­snut­ten er teks­tet på en­gelsk.

- Hva med barns uskyld? Hva har barna gjort galt, spør hun.

Nada for­tel­ler at tan­ten, som ble gif­tet bort som 14-åring, tok sitt eget liv ved selv­bren­ning etter å ha blitt slått jevn­lig med me­tall­kje­der. Tan­ken på å vende til­ba­ke til for­eld­re­ne er av­skrek­ken­de:

- Jeg vil hel­ler dø, sa vesle Nada.

DAGEN

Powered by Labrador CMS