Dødsfall retter fokus mot barnebruder
En åtte år gammel barnebrud fra Jemen døde som følge av indre blødninger etter bryllupsnatten. FN anslår at mellom 2011 og 2020 vil mer enn 140 millioner jenter gifte seg før de fyller 18.
Denne uken har nyheten om den åtte år gamle barnebruden fra Jemen nådd norske medier. Jenta, som døde i området Hardh, nordvest i Jemen, ble tvunget til å gifte seg med en 40 år gammel mann, ifølge den libanesiske avisen Al Nahar.
Nederst på prioriteringslisten
En Human Rights Watch-rapport publisert i 2011 («Hvorfor tillater dere at småjenter blir gift?: Om barnebryllup i Jemen») dokumenterer den livsvarige skaden jenter som blir gift tidlig, blir utsatt for.
Jemenittiske jenter og kvinner fortalte Human Rights Watch at de ble tvunget til å gifte seg av familiene sine og at de siden ikke har kontroll med om, eller når, de skal bli mødre og andre viktige beslutninger i livet.
De fortalte at de tidlige ekteskapene forhindret dem i å få en utdannelse. Enkelte sa at de ble utsatt for voldtekt og mishandling av sine menn.
- Jemens politiske krise har gjort at barneekteskap har havnet nederst på den politiske prioriteringslisten, sa Nadya Khalife, kvinnerettighetsforsker i Midtøsten og Nord-Afrika for Human Righs Watch i forbindelse med publiseringen av rapporten. Hun slo et slag for å sette minimumsalderen for ekteskap til 18 år. Dødsfallet til den åtte år gamle barnebruden har ført til økt oppmerksomhet på dette kravet. Menneskerettighetsorganisasjoner ber om at mannen som er fem ganger eldre enn sin unge kone, blir arrestert.
Regjeringen i Jemen og tall fra FN viser at rundt 14 prosent av jentene blir gift før de er 15 år, 52 prosent før de er 18.
Den jeminittiske fredsprisvinneren i 2011, Tawakkol Karman, har kritisert sitt eget lands regjering for ikke å ha lyktes i å forby barnebryllup. «Det er stort rom i islamsk lov til å oppnå konsensus for å velge 18 år som minimumsalder for ekteskap», skrev hun allerede i 2010. Human Rights Watch påpeker at regjeringen heller har hatt tilbakegang enn fremgang i barnebrudspørsmålet. I 1999 avskaffet den nemlig 15 år som lovlig minimumsalder for ekteskap både for gutter og jenter. Begrunnelsen var religiøs. I 2009 stemte et flertall for å velge 17 år som minimumsalder. En gruppe lovgivere brukte en parlamentarisk prosedyre, og henvisning til sharia, for å stoppe lovforslaget på ubestemt tid.
Førstepremie
Mange andre land i Midtøsten og Nord-Afrika som anerkjenner sharia som rettskilde, har likevel valgt 18 år som minimumsalder for ekteskap. Dermed er de i samsvar med internasjonale standarder og konvensjoner som definerer mennesker under 18 år som barn.
Fotograf Stephanie Sinclair har dokumentert praksisen knyttet til barnebruder i India, Jemen, Afghanistan, Nepal og Etiopia over en periode på åtte år for National Geographic. Hun sikret seg World Photo Press sin førsteplass i kategorien «Dagsaktuelle tema» i 2010 for et bilde som viser to barnebruder på åtte år og de to ektemennene deres på henholdsvis 27 og 33. De giftet seg med jentene da de var seks år.
- Jentene kommuniserer på en helt annen måte enn de to mennene på bildet. De føler åpenbart ingen skam. Når du ser på bildet skjønner du med en gang at de er ektefeller og ikke fedre, sa Sinclair til The Guardian.
Om den ene jenta forteller Sinclair:
- Tahani ble gift da hun var seks år, og var hustru i ordets rette forstand. Hun var ennå ikke kommet i puberteten så hun kunne ikke få barn, men dette var forventet av henne så fort hun var i stand til det.
I India blir jentene som regel giftet bort til gutter som er fire-fem år eldre. Forøvrig er ektemennene ifølge Pulitzercenter.org alt fra ungdommer, middelaldrende enkemenn eller til og med kidnappere som først voldtar. De skriver:
- Mange ekteskap er lite annet enn forretningstransaksjoner, et gjeldsoppgjør mot en åtteårig brud, en familiefeide som løses ved å gi fra seg en 12-årig jomfru.
Vil heller dø
Eksemplene på vonde skjebner er mange. Afghanske «Sayed Ali» fortalte FNs nyhetstjeneste IRIN i 2008 at han solgte sin 11 år gamle datter, Rabia, for 10.000 kroner for å skaffe mat til sin kone og tre yngre barn.
Fawziya Abdullah Youssef prøvde i tre dager å forløse sitt dødfødte barn. Hun døde selv på det lokale sykehuset i al-Zahra som ligger 223 kilometer vest for hovedstaden San'a i Jemen i 2009.
- Hun var bare 11 år da hennes far giftet henne bort til en 24 år gammel mann, som arbeider og bor i Saudi-Arabia, fortalte Ahmed al-Quraishi, som er leder i den lokale menneskerettighetsorganisasjonen, Siyai, ifølge AP.
I en video fra Jemen som er tilgjengelig på internett tar Nada Al-Ahdal (11) opp kampen mot barneekteskap etter selv å ha klart å flykte til sin onkel. Den to minutter lange videosnutten er tekstet på engelsk.
- Hva med barns uskyld? Hva har barna gjort galt, spør hun.
Nada forteller at tanten, som ble giftet bort som 14-åring, tok sitt eget liv ved selvbrenning etter å ha blitt slått jevnlig med metallkjeder. Tanken på å vende tilbake til foreldrene er avskrekkende:
- Jeg vil heller dø, sa vesle Nada.
DAGEN