SEPTEMBER 1994: Folkeavstemning om norsk medlemskap i EU. Høyre åpnet sin EU-kampanje med en pressekonferanse. Partileder Jan Petersen slo fast et klart og tydelig Ja i EU-spørsmålet. T.h. sitter første nestleder Børge Brende. Foto Berit Roald / SCANPIX

Dommedag både fra ja- og nei-siden

Det var ikke bare i Kristen-Norge at det ble snakket med store ord i EU-debatten.

Publisert Sist oppdatert

Hele det norske samfunnet ble dratt med i spørsmålet om landets fremtid i den europeiske union. Både ja- og nei-siden advarte mot alvorlige konsekvenser hvis de ikke fikk gjennomslag.

Ja-siden advarte mot høy arbeidsløshet og renteoppgang. Daværende NHO-direktør Karl Glad så nedoverbakken komme da han uttalte seg til VG to uker før avstemningen:

«Et nei 28. november blir det en varig nedtur, som begynner 29. november. Fra den dagen vil investeringene bil mindre og mindre».

Ja-bevegelsen fulgte opp med helsides annonse på selve dagen for folkeavstemning hvor de proklamerte at maten kom til å bli Europas dyreste og vi kom til å miste 100 000 arbeidsplasser.

Norge kom til å bli et utenforland som bare satt på gangen i Brüssel når de virkelig viktige avgjørelsene skulle bli tatt, kunne ja-siden fortelle.

Nei-siden tegnet også mørke skyer i horisonten ved et EU-medlemskap. Også de mente at arbeidsledigheten kom til å øke - hvis vi ble medlemmer. Gapet mellom fattig og rik ville bli større. Norske kulturpersonligheter kastet seg inn i debatten. Sanger og programleder Erik Bye advarte mot at avstanden mellom de styrte og de styrende ble for stor, mot at muligheten for åpenhet og kontroll med forvaltningen ble svekket.

Alle deler av det norske samfunnet ble trukket inn i striden. Landbruket bekymret seg for at de kom til å bli ruinert. Norske Meierier advarte om at et ja til EU ville halvere antallet melkebønder til 13000.

En fjøsvegg i Valdres ble landskjent da den fikk et stort maleri som forestilte statsminister Gro Harlem Brundtland som melket ei norsk ku opp i EU-bøtta. Og i Oslo ble «Blondiner mot EU» dannet med Mina Gerhardsen i spissen og med Kristin Halvorsen som æresmedlem.

I innspurten ble debatt-temperaturen ytterligere økt. Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) fikk et skarpt skudd i posten. I posten til VGs daværende politiske redaktør Olav Versto lå det en brannbombe.

Dagen etter avstemningen ble det formant til forsoning fra flere hold. oppsummerte ja-dronningen og Senterpartileder Anne Enger Lahnstein.

– Se så bra det er i dette såkalte utenforlandet. Jeg bare konstaterer at skremslene fra ja-siden har forsvunnet, sa ja-dronningen til VG.

Powered by Labrador CMS