Dømmer ja til religiøse symbol
Arbeidsgivere som nekter ansatte å bruke religiøse symbol har tapt i seks av sju saker hos Likestillingsombudet.
NRK har frist til tirsdag 3. desember med å svare Likestillingsombudet på sine regler som forbyr nyhetsopplesere å bruke kors, hijab eller andre religiøse symbol. Det har vakt kraftige reaksjoner etter at det ble kjent at NRK Sørlandets nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann hadde blitt bedt om ikke å bruke kors på nyhetssendingene.
Vinner i hijab-saker
Til nå har ikke Likestilllings- og diskrimineringsombudet behandlet en eneste sak som gjelder bruk av korssmykke. Men de har siden 2007 behandlet ti saker om religiøse symboler. Ni av sakene handlet om hijab, en av dem både om hijab og turban. Den siste saken handlet om skjegg. To av sakene ble henlagt og én er ikke ferdigbehandlet.
I seks av syv saker hvor ombudet kom med en uttalelse, konkluderte de med at arbeidsgiver hadde begått lovbrudd ved å nekte de religiøse symbolene.
- Det skal mye til for at religiøse symboler kan forbys av en arbeidsgiver, og at det anses som saklig. Et forbud må i så fall være knyttet til sikkerhetsrisiko og praktisk vanskelighet for å utføre sitt arbeid. Men alle saker må behandles individuelt, skriver avdelingsleder Åsulv Solstad hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) til Dagen i en epost.
- I sakene som omhandler hijab, får ofte arbeidstaker medhold. Det skal mye til for at det er lovlig forskjellsbehandling å nekte en ansatt å bruke hijab. Vi hadde en sak hvor både vi og nemnda konkluderte med brudd da det ble nektet en politiansatt å bruke hijab på jobb, skriver Solstad.
Oppsagt fra butikk
Den typiske klageren i saker om religiøse symboler er en kvinne i alderen 15 til 44 år med minoritetsbakgrunn. Hun er fra Oslo og jobber i handels- og servicenæringen.
En kvinne kontaktet ombudet etter å ha blitt oppsagt fra en butikkjobb fordi hun brukte hijab. Ingen kunder klaget, men butikkansatte fra nabobutikkene reagerte. Hun ble spurt av daglig leder om hun kunne tenke seg å slutte å bruke hijab, men avviste dette. Kvinnen ble deretter oppsagt. Oppsigelsen var i strid med både diskrimineringsloven og likestillingsloven, konkluderte ombudet.
Kan ta opp saken
- Vi har ikke har tatt kontakt med NRK for å veilede i en ny gjennomgang av deres reglement for bekledning, skriver Solstad.
Ombudet sier i sitt brev til NRK at de kan ta opp saken på egen hånd.
- Ombudet gjør oppmerksom på at det kan bli aktuelt å ta opp saken på eget initiativ som en juridisk klagesak hvor vi vil vurdere om reglementet rundt religiøse symboler er i strid med diskrimineringsloven.
Journalister kan ha kors
Kringkastingsrådet skal mandag behandle korsnekt-saken. NRK nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk presiserer i sitt tilsvar til Kringkastingsrådet at NRK ikke praktiserer noe generelt forbud mot at medarbeidere kan bruke kors eller andre religiøse symboler på jobb. Journalister og andre ansatte kan gjerne bære smykker eller plagg som symboliserer deres religion, skriver han.
Men for programledere i NRKs nyhetssendinger på tv er det større krav til «nøytral fremtreden». Det innebærer blant annet at de ikke skal bære smykker eller klær med politiske, religiøse eller ideologiske symboler under sending, heter det i tilsvaret.
Kalbakk viser til at det er generelle føringer som NRK har praktisert siden de begynte med nyhetssendinger på 60-tallet.
TV 2 følger det samme prinsippet om at ideologiske, religiøse og politiske symboler ikke er forenlig med programlederrollen i nyhetene.
DAGEN