Domstol gir henne rett til å be offentlig for det ufødte liv
– Forbud har ingen plass i en fri og demokratisk stat, mener kristne jurister i Tyskland.
To ganger i året har en ja til livet-gruppe samlet seg for å be stille bønner foran en et senter hvor kvinner får råd om abort. Deres samlinger er omstridt, og lokale myndigheter i byen Pforzheim sørvest i Tyskland vil ha dem vekk.
Den føderale forvaltningsdomstolen i Leipzig bekrefter at «stille bønnesamlinger» i nærheten av et abortrådgivningssenter er lovlige og ikke kan forbys.
Arrangøren har ifølge katolske Die Tagespost rett til å bestemme sted og tidspunkt.
– En seier for kristne
– Jeg er virkelig lettet og takknemlig for at vi kan fortsette våre bønnevaker. Ethvert menneskeliv er verdifullt og fortjener beskyttelse.
Det sier Pavica Vojnović, leder for gruppen 40 Tage für das Leben (40 dager for livet) til avisen.
– Dette er også en seier for kristne som trofast velger å be fredelig for de som trenger det, uten frykt for trusler eller straff fra myndighetene, mener den trosbaserte juristorganisasjonen ADF.
– I en tid hvor sensuren øker, kan vi feire denne sterke avgjørelsen i Tyskland, som bekrefter rettighetene til ytrings- og forsamlingsfrihet som bærebjelke i en fri demokratisk statsorden, melder de videre.
Vil ha dem vekk
Gruppen fikk medhold i en lavere domstol i 2022, men saken ble anket av lokale myndigheter. De ville ha abortmotstanderne lenger bort fra det aktuelle rådgivningssenteret.
Pro Familia i Pforzheim gir råd til unge kvinner om blant annet abort. På deres nettside heter det:
«Er du utilsiktet gravid og ønsker eller vurderer å ta abort? Vi gir deg råd med et åpent sinn og støtter deg i å ta dine egne beslutninger.»
Pro Familia er en del av den internasjonale organisasjonen Planned Parenthood, som ble stiftet av kvinnesaksaktivisten og seksualopplyseren Margaret Sanger i 1916.
«Behov for abort? Vi er her for å hjelpe», reklamerer Planned Parenthood på sine nettsider.
Bedende kvinne arrestert
I Storbritannia er det innført sensursoner rundt abortklinikker. Det begynte i Birmingham, og bestemmelsene gjelder nå i hele England og Wales. I praksis betyr dette at det ikke er lov å be i nærheten av slike anlegg.
En katolsk britisk kvinne har utfordret reglene og blitt arrestert flere ganger.
Ønsker avkriminalisering
Familieminister Lisa Paus fra partiet De Grønne planlegger ifølge ADF å innføre sensursoner rundt tysk abortklinikker. Ifølge organisasjonen omfatter dette også bønnevaker innenfor disse sonene.
Paus ønsker også å avskaffe paragrafen som forbyr abort.
I Tyskland er abort i prinsippet forbudt, men svangerskapsavbrudd før tolvte uke blir ikke straffet. Det er forbudt å reklamere for abort.
Det kristne magasinet PRO meldte tidligere i år at Paus mener abort handler om kvinnes rett til å bestemme over egen kropp.
– Ved å plassere abort i straffeloven, blir abortsøkende kvinner stigmatisert, sier hun.
– Respektere kvinnen
Debatten om liberalisering av landets abortlovgivning er bakteppet for striden om hvorvidt det skal være anledning til å markere abortmotstand i områder som defineres som særlig følsomme.
Et argument for såkalte sensursoner er at abortsøkende kvinner skal respekteres for sine valg og ikke bli forstyrret av aksjonister.
– Et klart signal
Abortmotstandere hevder på sin side at den foreslåtte liberaliseringen aktualiserer behovet for å forsvare samvittighetsfriheten og ytringsfriheten. De jubler over den føderale forvaltningsdomstolens avgjørelse.
– Denne siste kjennelsen sender et klart signal til Berlin om at generelle forbud mot fredelige bønnevaker for kvinner i sårbare situasjoner ikke har noen plass i en fri og demokratisk stat, sier Felix Böllmann i den tyske avdelingen av ADF i en pressemelding.
Han håper dommen fører til at regjeringen skrinlegger planene om et nasjonalt forbud mot bønn i nærheten av abortrådgivningssentre.