Domstol tvang kristne Maira (14) til å bli værende hos kidnapperen
Nå har Maira Shahbaz flyktet fra muslimen som tvang henne til ekteskap. Med norsk hjelp slåss hun for å få friheten tilbake.
– Hun gråt da hun vitnet under rettssaken og sa at hun ønsket å bli med foreldrene hjem. Hun sa også at hun ikke hadde giftet seg med kidnapperen av fri vilje.
– Likevel bestemte retten at hun måtte bli værende i kidnapperens varetekt, sier Sajid Christopher, leder av Human Friends Organization i Lahore, Pakistan.
Han er rystet over at domstolen Lahore High Court avviste sterke beviser på at sentrale dokumenter i saken, blant annet vielsesattesten og et papir som viste jentas alder, var forfalsket.
Da Dagen snakket med Christopher onsdag, fryktet han at jenta var i livsfare, fordi hun vitnet mot kidnapperen.
– Vi må regne med at hun er under sterkt press for å komme med en uttalelse i kidnapperens favør, sier han på telefon fra Pakistan.
Torsdag tok saken en ny vending.
Flyktet
– Jenta har klart å flykte. Hun er nå på et trygt sted med politibeskyttelse, sier Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen.
Organisasjonen har i flere år samarbeidet tett med Sajid Christopher og Human Friends Organization for å styrke minoriteters rettigheter i Pakistan.
– Nå har Maira Shahbaz fått advokat gjennom vår partner, sier Morken.
– Stefanusalliansen vil også ta saken opp med Utenriksdepartementet og be dem ta kontakt med ambassaden i Islamabad for å følge opp saken med relevante myndigheter i Pakistan. Vi vurderer dessuten å ta kontakt med Danmark og Nederland med tanke på det samme, tilføyer han.
Senest i fjor høst satte Stefanusalliansen og Åpne Dører søkelys på problemet med kidnappinger, tvangskonvertering og tvangsekteskap da kvinners trosfrihet var tema under fakkeltogene for forfulgte.
Prinsipielt viktig
Saken til Maira Shahbaz regnes som prinsipielt svært viktig. Sajid Christopher advarer om at dommen kan få store konsekvenser for minoritetsjenter i Pakistan, hvis den blir stående.
Christopher opplyser at dommen er anket.
– Vi har levert en begjæring der vi ber om at ekteskapet og tvangskonverteringen blir erklært ugyldig, skriver han i en e-post til Stefanusalliansen.
Torsdag møtte Maira Shahbaz i høyesteretts avdeling i byen Rawalpindi, sammen med advokat Sumera Shafique, der retten gav politiet ordre om å beskytte henne. Fredag skulle hun møte hos den regionale politisjefen i samme by.
Lette ofre
I Pakistan er kidnapping, tvangskonvertering og tvangsekteskap av jenter med kristen eller hindubakgrunn et stort problem. Ifølge Den amerikanske trosfrihetskommisjonen og britiskbaserte Minority Rights Group blir over tusen jenter og kvinner fra disse to minoritetsgruppene tvunget til å konvertere til islam og gifte seg med sine kidnappere hvert år.
– Jentene er lette å ta. Forfølgelsen rammer dem på grunn av deres tro, sier Christopher.
– Hva er årsaken til kidnappingene?
– Det skyldes delvis et ekstremistisk tankesett, der gjerningsmennene er personer som mener at kun muslimer har en plass i Pakistan. Dels skyldes det at voldtektsmenn bruker religionen og tvangsekteskap til å skjule forbrytelser, svarer han.
Politiske signaler
Dommen oppleves som et stort tilbakeslag, særlig fordi det nylig har kommet positive politiske signaler.
– Parlamentet har nylig nedsatt en komité på 23 medlemmer som skal arbeide mot tvangskonvertering av minoritetsjenter, sier Christopher og fortsetter:
Lovforslagets hensikt er blant annet å endre landets læreplaner, slik at alt innhold som nedverdiger, krenker eller fremmer hat mot religiøse minoriteter skal fjernes fra lærebøkene. Forslagsstilleren går også inn for å forby tvangskonvertering og tvangsekteskap.
– Vår oppgave blir nå å drive lobbyarbeid for å få flest mulig til å støtte dette lovforslaget, sier Christopher.
Katolsk bakgrunn
Maira Shahbaz beskrives som en katolsk jente fra byen Madina i Faisalabad. Hun inngikk falskt ekteskap med den allerede gifte muslimen, Nakash Tariq, 25. oktober i fjor – seks måneder før han skal ha bortført henne 28. april i år, ifølge moren, Nighat Shahbaz, som er enslig forsørger.
Ifølge rettsdokumentene sa moren at hun og familien ikke var klar over det falske ekteskapet, før etter at Maira angivelig ble kidnappet og dukket opp i Faisalabad Session Court 23. juli. Ved denne rettshøringen sa Maira til dommeren Rana Masood Akhtar at hun var over 18 år gammel og hadde konvertert til islam at sin frie vilje og ønsket å bo sammen med den muslimske mannen.
Da hun senere vitnet i Lahore High Court innrømmet hun derimot at ekteskapet ble inngått under tvang.
Sterkt håp
– I hvilken grad engasjerer pakistanske kirkeledere seg i denne og lignende saker?
– De uttaler seg ikke offentlig. Våre kirkeledere er svært lojale og patriotiske. De kritiserer ikke myndighetene, men kan snakke om urettferdighet i generelle vendinger og be om fred og utvikling for landet – og om at urettferdighet må ta slutt.
– Vi spiller ulike roller, tilføyer Sajid Christopher og tilføyer:
– Som menneskerettighetsorganisasjon er vi frontsoldater som kjemper for de stemmeløse, sier han.
Lederen av Human Friends Organization forsikrer at han fremdeles tror at forandring er mulig.
– Jeg føler på ingen måte at situasjonen er håpløs. Jeg har et sterkt håp om at folk i Pakistan skal få oppleve trosfrihet og sosial rettferdighet, sier han.