DØDSMASKIN: Sarco-kapselen påstår å kunne tilby en fredelig død uten behov for verken medisinske preparater eller medisinsk personell.

Dr. Døds selvmordsmaskin klar for utprøving i Europa

– Det bør ikke være fritt frem å bestemme over egen død, sier leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, om selvmordskapselen som nylig er blitt godkjent i Sveits.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge oppfinneren, Dr. Philip Nitschke, kan kapselen avslutte en persons liv på en smertefri måte i løpet av få minutter. Det er personen selv som trer inn i maskinen og trykker på knappen for å avslutte livet.

DØDSDOKTOREN: Philip Nitschke leder selvmordsorganisasjonen Exit International og har fått tilnavnet «Dr. Død».

Vil la mennesker dø på egne premisser

Nitschke, som har fått tilnavnet «Dr. Død», ønsker at det nye produktet skal gjøre det lettere for alle som vil å ta sitt eget liv.

Den australske gründeren har i en årrekke jobbet med å finne alternative metoder å hjelpe mennesker som ønsker å ta sitt eget liv. Blant annet har han tidligere oppfunnet en såkalt «selvmordspille» med lang holdbarhet som man kan ha i nattbordsskuffen sin.

I en reklamefilm på selskapet Exit Internationals hjemmeside viser den omstridte legen selv hvordan en person som ønsker å dø kan sette seg inn i kapselen, lukke døren, og dø.

I samme video sier Nitschke at det er bevisst at maskinen skal kunne lages av 3D-printere.

– Det gjør det mulig for hvem som helst å få tak i en slik maskin. Jeg ville lage noe som du kan bruke helt selv.

«Euforisk» og «futuristisk»

Nitschke er også svært stolt av designet på maskinen.

– Det er en flott maskin, og den er svært vakker. Dette er et futuristisk konsept, sier grunnleggeren.

Han håper maskinen vil gi mennesker en følelse av at de setter seg inn i en kapsel som skal transportere de til en annen dimensjon.

På hjemmesiden oppgis det også at døden som inntreffer gjennom denne maskinen kan oppleves som «fredelig og nærmest euforisk».

Kan flyttes til idyllisk sted

– Kapselen kan transporteres til et hvilket som helst sted før døden. Den kan for eksempel plasseres på et idyllisk sted ute i naturen eller hos en eutanasiorganisasjon, sier en svært fornøyd Nitschke til den sveitsiske nyhetssiden Swissinfo.ch.

Han mener alle mennesker burde få bestemme over sin egen død.

– Jeg trenger ikke å vite hvorfor noen ønsker å dø. Det er opp til dem, sier han.

Nå rulles dødsmaskinen ut på prøve i Sveits.

«FANCY» LIKKISTE: Oppfinneren Philip Nitschke har gitt kapselen navnet «Sarco», som skal være kort for «sarkofag», altså en likkiste.

– Provokatør

En av dem som reagerer på Nitschkes seneste stunt er forsker og lege Morten Magelssen. Magelssen er førsteamanuensis ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

– Philip Nitschke er en kjent aktivist og provokatør på dødshjelps-feltet, sier Magelssen.

Han trekker fram at oppfinneren har vært på banen tidligere med selvmordsmaskiner og oppskrifter på selvmord.

– Denne nye oppfinnelsen passer inn i trenden med at aktivister ønsker en stadig mer omfattende adgang til å bestemme over egen død.

LEGE: Morten Magelssen er lege og forsker i medisinsk etikk.

Senker terskelen for selvmord

Magelssen er svært kritisk til at Sarco har som hensikt å legge til rette for selvmord helt uavhengig av helsevesenet.

– Maskinen bruker ikke medikamenter, og det er ingen «medisinsk» død. Også mange tilhengere av dødshjelp, i land som har legalisert eutanasi og/eller legeassistert selvmord, vil være kritiske til denne maskinen, sier Magelssen.

Han mener kapselen senker terskelen for selvmord, og han er også svært kritisk til at valget ikke prøves ikke opp mot lovfestede kriterier av en lege.

– Da er det en klar risiko for at mennesker som kunne levd lenge med god livskvalitet, tar sitt eget liv uten at det blir hindret.

– Plikt å forhindre selvmord

Magelssen får støtte fra lege og leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth. Aarseth er heller ikke imponert over den nyeste oppfinnelsen til «Dr. Død».

– Jeg er ikke enig med Nitschke i at hvem som helst skal kunne bestemme over sin egen død.

Det er ikke noe som bør være fritt fram, mener Aarseth.

Han synes det er spesielt at samfunnet på den ene siden blir opprørt når folk dør alene, men at det på den andre siden dukker opp en maskin som er designet for at personer skal død alene inne i en boks.

– Jeg synes man skal ha respekt for livet. Det er jo faktisk slik at jeg som helsepersonell og egentlig enhver borger har plikt til å forsøke å forhindre selvmord, påpeker legeetikeren.

ETIKK: Svein Aarseth er lege og leder for Rådet for legeetikk.

Et moderne gasskammer

Inne i Sarco-maskinen skal personen bli stilt spørsmål som besvares ved å trykke på noen knapper. Deretter trykker vedkommende selv på knappen for å avslutte livet.

Da senkes oksygennivået og personen dør som følge av oksygen- og karbondioksid-mangel.

Frykter at maskinen vil misbrukes

Svein Aarseth legger ikke skjul på at han frykter at kapselen kan bli brukt til kriminell handlinger.

– Det kan absolutt tenkes at den vil bli misbrukt. I ytterste konsekvens er jeg redd den kan bli brukt til drap eller ikke selvvalgt død. Det kan man jo ikke utelukke fullstendig.

«PR-gimmick»

Morten Magelssen lar seg heller ikke imponere av den nye 3D-teknologien som skal gjøre selvmord mulig for «mannen i gata».

– Den kan 3D-printes og slik gjøres tilgjengelig, men i praksis vil de færreste ha utstyret til det. Slik sett har «Sarco» også preg av PR-gimmick som gir medieoppmerksomhet til selvmords- og dødshjelpssaken.

Dødshjelp i Norge

– Frykter du at eutanasi kan bli kommersialisert, Svein Aarseth?

– Jeg er i hvert fall svært skeptisk til de som ønsker å gjøre en slik maskin allment tilgjengelig.

Aarseth har heller ikke tro på at denne eller lignende maskiner på sikt kan komme til Norge.

– Da er det svært mye som må på plass først, så det tror jeg ikke vil skje med det første.

– Men på sikt?

– Jeg ser jo ikke bort fra at det kan bli det.

– Tror du dødshjelp vil bli lovlig i Norge i din levetid?

– Det tør jeg ikke spå, sier 71-åringen.

Powered by Labrador CMS