Drap, ran og frykt for epidemi

Det er døde overalt i byen og folk slåss om det som finnes av mat og rent vann. Organisasjonen Streetlight prøver å få sine folk bort fra øya Leyte.

Publisert Sist oppdatert

Re­sul­ta­te­ne av su­per­ty­fo­nen Hai­y­ans her­jin­ger over­skyg­ger alt i de har­dest ty­fon­ram­me­de om­rå­de­ne i Fi­lip­pi­ne­ne.

Midt i kao­set er Er­lend Jo­hann­e­sen som star­tet or­ga­ni­sa­sjo­nen Street­light og dri­ver et barne­hjem. Han og 100 andre opp­holdt seg på hjem­met og unn­slapp nær­mest mi­ra­ku­løst, slik Dagen for­tal­te i går.

Vil eva­ku­ere

Nå vil le­del­sen ha Jo­hann­e­sen og flere andre ut.

- Etter for­hol­de­ne har de det greit, men vi prø­ver å få dem eva­ku­ert, for­tel­ler styre­le­der Ro­bert Hoven i hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen til Dagen.

Jo­hann­e­sen har vært i Fi­lip­pi­ne­ne i åtte år. Der har han gif­tet seg med en fi­lip­pi­ner, og han og kona har to barn.

I Norge har den lille or­ga­ni­sa­sjo­nen med til­knyt­ning til Le­van­ger i Nord-Trøn­de­lag et styre på fire samt ti fri­vil­li­ge med­ar­bei­de­re, men ingen an­sat­te.

I til­legg til fa­mi­li­en Jo­hann­e­sen, øns­ker or­ga­ni­sa­sjo­nen å få ut tre unge nors­ke fri­vil­li­ge og de 23 gut­te­ne som har bodd på barne­hjem­met.

Dess­uten søkte an­sat­te på barne­hjem­met og deres nær­mes­te, i alt et sytti­talls men­nes­ker fra slum­men, seg til barne­hjem­met like før ty­fo­nen feide inn over Leyte og den øst­vend­te kyst­byen Ta­clo­ban som er pro­vins­ho­ved­stad og har 2-300 000 inn­byg­ge­re.

Det meste av byen er ra­sert, og det er knapt in­fra­struk­tur igjen. Hyt­ter, hus og alle slags byg­nin­ger er helt eller del­vis øde­lagt. Her må alt byg­ges opp fra grun­nen, barne­hjem­met også.

Én data­ma­skin

Tele­sam­band og in­ter­nett er også nede. Den lille in­for­ma­sjo­nen Street­light har fått tak i, er kom­met via en data­ma­skin lo­ka­le myn­dig­he­ter har stilt til rå­dig­het. Den har Er­lend Jo­hann­e­sen brukt i to korte økter på til sam­men en halv time og i korte trekk meldt fra hjem om si­tua­sjo­nen.

Drap og epi­demi­fare

Det er først og fremst helse­mes­si­ge år­sa­ker til at Street­light øns­ker å få grunn­leg­ge­ren, hans fa­mi­lie og de nors­ke fri­vil­li­ge ut av om­rå­det.

- Det fly­ter av lik i ga­te­ne, så faren for en epi­de­mi er stor. Det er også en psy­kisk på­kjen­ning å være i et slikt Har­mageddon der folk dre­pes over nød­ra­sjo­ner, sier Hoven.

I res­te­ne av barne­hjem­met kan de ikke en­gang opp­be­va­re mat eller vann til eget bruk. Til det er ri­si­ko­en for ran alt­for stor.

- De 100 som er der, ba­lan­se­rer på tynn tråd, sier Hoven som el­lers vekt­leg­ger at man i Norge vet lite om si­tua­sjo­nen.

Tre ung­dom­mer

Selv ikke alt av det lille han vet, kan Hoven dele med of­fent­lig­he­ten, av hen­syn til de nær­mes­te.

- Vi sier ikke noe om dem, men vi har tatt kon­takt med de på­rø­ren­de, og de er godt ori­en­tert om si­tua­sjo­nen. De fri­vil­li­ge må even­tu­elt selv stå fram of­fent­lig hvis de øns­ker det, sier Hoven som ikke vil si hvem de tre er. Han opp­ly­ser at de kom til Fi­lip­pi­ne­ne en uke før sy­klo­nen ram­met.

- Men dette er yngre folk som har reist ut for dere?

- Jeg ber deg re­spek­te­re at vi ikke vil gå ut med noen in­for­ma­sjon om disse tre, sier Hoven som sier at Street­light ikke er pri­mær­kon­takt for dem.

I Uten­riks­de­par­te­men­tet er det også lite in­for­ma­sjon å hente. Der har man navn på en del nord­menn i om­rå­det, men slett ikke alle, så nord­menn bes kon­tak­te am­bas­sa­den i ho­ved­sta­den Ma­ni­la så UDs ar­beid kan gå let­te­re.

Uan­sett vil ikke UD navn­gi noen nord­menn eller si hvor mange som kan være be­rørt av ty­fo­nen.

- Det er mange nord­menn der, men si­tua­sjo­nen er uover­sikt­lig, sier Astrid Sehl i UD til Dagen. Uten­riks­tje­nes­ten har som alle andre en vans­ke­lig opp­ga­ve så lenge tele­net­tet i stor grad er ute av funk­sjon, opp­ly­ser hun.

DAGEN

Supertyfonen Haiyan

Tyfonen Haiyan, kalt en supertyfon, rammet det sentrale Filippinene fredag 8. november. Den tropiske stormen kom inn fra Stillehavet i en fart av over 300 kilometer i timen og rammet hardest i provinshovedstaden Tacloban på øya Leyte.

Haiyan er en av de verste stormene man har registrert, og det er ventet at dødstallene vil overstige 12 000 mennesker.

Store bølger slo inn over østkysten av øya og tok med seg hele strøk med enkle hus og hytter langt inn på land. 70-80 prosent av husene skal være ødelagt der og i omkringliggende landsbyer.

I Tacloban meldes det om lik i mengder i gatene og slåsskamper på grunn av knapt med mat og rent vann. Ran og drap virker også å være hyppige.

Den lille norske hjelpeorganisasjonen Streetlight prøver å få sine folk ut blant annet av frykt for epidemier.

Powered by Labrador CMS