Drapsdømt abortlege slapp dødsstraff
Dømt til å sone resten av livet i amerikansk fengsel.
Den 72 år gamle abortlegen sa i retten at han ikke vil anke dommen, melder nyhetsbyåret AP.
Aktoratet sa mandag at de vurderte dødsstraff mot abortlege Kermit Gosnell, som i 30 år har drevet en omstridt abortklinikk i Philadelphia i USA.
Gosnell er dømt for overlagt drap på tre barn som overlevde abort sent i svangerskapet. Legen drepte barna med saks på abortklinikken.
Men tirsdag bestemte retten at abortlegen slipper dødsstraff, ved at han frasier seg retten til å anke dommen. Han må sone resten av livet i fengsel.
Claire overlevde en abort, men det gjorde ikke tvillingen hennes
Fem uker i retten
Mandag ble Kermit Gosnell dømt for tre tilfeller av overlagt drap. Påtalemyndigheten og legens forsvarere var under rettssaken vært svært uenige om hvorvidt fostrene var i live da de ble fjernet fra sine mødre.
Under rettssaken kom det frem at abortlegen og hans assistenter injiserte medikamenter i fosteret før det ble fjernet fra moren. Om fosteret levde etter aborten, ble det stukket med saks i nakke og ryggrad.
Legen er dessuten funnet skyldig i uaktsomt drap på en pasient, og for å ha utført flere aborter ulovlig etter svangerskapets 24. uke.
«Skrekkens hus»
Abortklinikken som Gosnell har drevet i 30 år, ble i retten beskrevet som et skrekkens hus. Ifølge vitner oppbevarte legen kroppsdeler fra aborterte fostre på glass.
Rettssaken vakte sterke følelser. Et av jurymedlemmene gråt da dommen ble opplest, og da saken var ferdig, kastet aktor Joanne Pescatore seg hikstende om halsen på en av politietterforskerne.
Den 72 år gamle legen viste selv ingen følelser da dommen ble avsagt. Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i januar 2011 og ble straks etter dommen ført tilbake til fengselet.
Bitter debatt
Den oppsiktsvekkende rettssaken har gitt ekstra næring til den bitre abortdebatten i USA, spesielt til debatten om den omstridte praksisen med senaborter.
I ni delstater er abort etter 20. uke forbudt, mens andre er strengere. I North Dakota er abort forbudt etter sjette uke. De aller fleste aborter i USA blir imidlertid gjort før 14. uke. Bare 1.3 prosent skjer etter 20. uke av svangerskapet.
Abortmotstandere tar kjennelsen til inntekt for sitt syn om at retten til abort må strammes inn.
- Kjennelsen viser at loven anerkjenner at det fins et punkt der retten til å velge må vike for retten til liv, og at de som utfører abort, ikke vet hvor det punktet er, sier Frank Pavone, leder for antiabortgruppa Priests for Life.
I USA står striden mellom dem som er tilhengere av fri abort, det vil si morens rett til å velge, og dem som er motstandere av abort, det vil si tilhengere av fosterets rett til liv.
Lovlig abort
Retten til fri abort ble anerkjent av høyesterett i 1973, men i en rekke av de mer konservative delstatene er det de siste årene innført forskjellige typer begrensninger som gjør det vanskelig å få abort på lovlig vis.
Tilhengerne av abort forsvarer seg med at den dømte legen gikk langt ut over det som er lovlig og moralsk rett, og at saken viser hvor viktig det er at kvinner har tilgang til sikker og lovlig abort.
- Juryen har dømt legen for hans motbydelige forbrytelser. Vi må avvise feilslåtte lover som begrenser kvinners valgmuligheter og tvinger dem til å søke behandling hos kriminelle som denne legen, sier Eric Ferrero, talsmann for Planned Parenthood Federation.