KIRKE: Menigheten i Kathmandu.

Driver misjon for 60 kroner måneden

En gruppe engasjerte nordmenn driver en annerledes misjonsvirksomhet. Eneste utgift er et månedlig gebyr på kr. 60 for overføring av penger til pastorer i Nepal.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er en liten kjerne på 10–15 mennesker som støtter Feet Ministries. Vi har ingen organisasjon eller medlemmer fordi vi ikke vil bruke tid og krefter på noe arbeid her, sier lederen for den norske støttegruppen, Ragnar Sundbekken Johannessen, til Dagen.

Hvert år klarer vennegjengen å samle inn mellom 350.000 og 400.000 kroner til kristent arbeid i Nepal. Hver måned sender de 20.000 kroner til fjellandet i Asia. Det er lønn til de lokale pastorene.

– Om man regner med konene, så lønner vi mellom 40 og 50 mennesker. De har plikt til å be en time hver dag og de driver bibelgrupper, diakoni, forkynnelse, evangelisering og ungdomsarbeid. Det er jo egentlig misjonsstasjoner, men vi kaller det menigheter, forklarer Johannessen.

Østre Frikirke

Da han var prest i Østre Frikirke i Oslo kom han i kontakt med Milan Pariyar, en kristen nepaleser som hadde reist til Europa for å få arbeid.

– Han kom først til Nederland der han holdt på å sulte og fryse i hjel. Så kom han til Norge og Gud sa til at han at han skulle gå til Østre Frikirke. Jeg begynte å snakke med han og skjønte at Gud ville noe med dette.

– Jeg kjøpte ham fri fra mafiaen. Han hadde lånt penger for å kunne reise til Europa, forteller den pensjonerte presten.

En visjon

Milans eldre bror, Krishna Pariyar, kom til Norge for å lete etter sin bror. Han møtte også Johannessen, og det viste seg at Krishna hadde funnet veien til Gud selv da han studerte religionshistorie.

Han leste oppbyggelsesbøker og Bibelen og fant fram til Gud på den måten. Så fikk han stipend og gikk halvannet år på misjonsskole i England.

– Da han kom hjem til Nepal hadde han fått en kone som foreldrene hadde valgt, og han fikk en visjon der han så hele Himalaya fylt med fotspor. Den visjonen ble til Feet Ministries.

Startet i 2001

Det var i 2001. Ti år etter startet Johannessen den norske vennegruppen som gjennom åtte år har støttet bibelskole, barnehjem, menighetsbygging og forkynnelse i Nepal.

– Det er godt å kunne si at dette ikke er mitt arbeid. Det er Milan og Krishna som står i spissen. Vi er med og lønner og holder bibelskolen og barnehjemmet i orden.

– Nå er det 21 menigheter rundt om i hele Nepal, og vi går særlig til de som er fattige. Det er ikke tvil om at de fortsatt opplever undertrykkelse selv om myndighetene sier at kastesystemet er avviklet. Folk ser ned på de fattige, sier Johannessen.

Han legger til at det er 40 distrikter i Nepal og at de har som mål å ha en menighet i hvert distrikt.

Støttespillere?

Johannessen forteller at Feet Ministries kun har en annen støttespiller ved siden av vennene i Norge. Det er en amerikansk menighet som sender pengene fra en ofring i året til Nepal.

– Det er ikke så mye støtte å få. De fleste er opptatt med andre ting og andre organisasjoner.

– Etter det kraftige jordskjelvet i april 2015 fikk vi 100.000 kroner fra Frikirken. Da gjorde vi en kjempejobb. Pastorene leide firehjulstrekkere og kjørte ut ris, presenninger og bambusstokker og fikk gjenoppbygd bibelskolen, sier ildsjelen.

Bibelskolen utvidet

Krishna startet bibelskole i Kathmandu med kurs på tre måneder. Senere utvidet de til seks måneder, og fra i sommer er bibelskolen ettårig.

– Nå er en fransk misjonær og teolog blitt med og hjelper til med undervisningsopplegget i bibelskolen. Det er vi veldig glade for. Jeg fungerer også som rådgiver for Krishna, for han kan bli litt alene i dette arbeidet.

– Vi opplever at en del undergrunnskirker sender ungdommene sine til oss. Skolen har fått et veldig godt rykte, forklarer Johannessen.

I følge han er åtte av de som gikk ut i fra bibelskolen i sommer bedt om å bli pastorer på nye steder der de ikke har kirker fra før.

Blir frelst i hopetall

Den pensjonerte presten bruker store ord om det som skjer i Nepal for tiden:

– Det er en fantastisk tid i Nepal nå. Mennesker tar imot Jesus i hopetall. Dette er et eventyr som Gud gjør. Det er rart at Nepal plutselig åpner seg for evangeliet. De kristne gikk sammen om en menighet, satte inn en nepalsk pastor og da eksploderte det, forteller han.

Det gikk ikke i Tibet, der de har prøvd det samme.

– I Nepal er det ikke noe som stopper. Jo mer vi støtter, jo flere utvidelser blir det, sier Ragnar Johannessen i mobiltelefonen fra traktorhytta.

Han har nemlig tatt opp igjen gamle ferdigheter. Som teologistudent drev han gårdsbruk ved Gardermoen.

– Datteren min overtok en gård med driveplikt. Hun er ikke interessert i å drive, så jeg startet på igjen som gårdsgutt. Det er deilig å ha noe å gjøre, sier 70-åringen­ som er i innspurten på korn­høsten.

Powered by Labrador CMS