VALGKAMP: KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse har tre barn sammen med ektemannen John Anders Lindveit Røse.

Driver valgkamp med tre barn i barnehagealder: – Det er litt kaos

– Vi må prioritere hardt for å få tid både til politikken, barna og hverandre, sier Ida Lindtveit Røse (KrF).

Publisert Sist oppdatert

KrF-nestleder og Viken-politiker Ida Lindtveit Røse driver for tiden valgkamp for fullt.

Samtidig har hun tre barn i barnehagealder.

– Det er litt kaos, erkjenner Lindtveit Røse med et smil.

Dagen møter hele familien på en lekeplass i nabolaget på Kolbotn utenfor Oslo, mellom jobb og middag.

– Hvordan får dere hverdagen til å gå opp?

– Det er ikke alltid det går opp. Da er det godt å ha besteforeldre som kan hjelpe til litt. Ellers gjelder det å legge lista lavt og være fornøyd med det man får til.

KOLBOTN: KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse driver valgkamp sammen med ektemannen John Anders.

– Legge lista lavt i politikken, eller i familien?

– Lista for hva vi skal få til totalt sett er jo høy, men det handler om å være tydelig på hva man får til og hvilke begrensninger man har. Listen legges lavt for husarbeid, mat laget fra bunn og at barna går med like sokkepar.

Ida tar frem en klemmepose med smoothie til minstemann, mens hun holder et øye med jentene på tre og fem som klatrer på hvert sitt klatrestativ.

– Kjempehektisk

Ida Lindtveit Røse topper listen for KrF i Akershus, mens ektemannen John Anders står på 18. plass for partiet i Nordre Follo.

Nå driver de begge valgkamp for KrF i fylket.

– Det er kjempehektisk, det er ingen tvil om det. Men det er for en periode, og det er en viktig jobb, sier John Anders.

Ida er mye på reise rundt i fylket, men prøver å redusere antall netter borte fra hjemmet i valgkampen.

– Akkurat i valgkampen er jeg fornøyd med at vi skal splitte opp Viken. Det blir i alle fall mindre reiseavstand på meg, sier hun med et smil.

SENKE LISTEN: KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse forteller at familien må senke listen på noen områder mens valgkampen foregår.

Må prioritere hardt

Lindtveit Røse ble for alvor kjent i norsk offentlighet sommeren 2020 da hun vikarierte for Kjell Ingolf Ropstad som barne- og familieminister mens han var i farspermisjon.

Da ble hun Norges yngste statsråd i en alder av 27 år.

På KrFs landsmøte i år danket hun ut motkandidat Jorunn Gleditsch Lossius, og ble nestleder i KrF.

LANDSMØTE: Røse ble valgt til nestleder i KrF på landsmøtet i april i år. Her gratuleres hun at motkandidat Jorunn Gleditsch Lossius.

Det skjedde bare ett år etter at minstemann i familien ble født.

– Hvilke tanker gjorde du deg før du sa ja til å stille?

– Jeg har veldig lyst til å bidra for KrF, og mener KrFs politikk er viktig. Etter at jeg fikk barn selv, har jeg også opplevd tett på kroppen hvor viktig det er med valgfrihet, og at noen kjemper for familiene.

– Og samtidig er jeg opptatt av at det er ikke er et liv før og etter man får barn. For min del er det viktig å vise at det går an å kombinere det å være forelder med å være i politikken.

– Er det noe du må gi avkall på?

– Sånn er det alltid. Tiden man bruker på jobb er tid som man ikke bruker på noe annet. Vi er opptatt av å finne en god balanse, og å prioritere hardt for å få tid både til politikken, barna og hverandre.

KRF-LEDELSEN: Nestleder Dag Inge Ulstein, partileder Olaug Bollestad og nestleder Ida Lindtveit Røse på KrFs valgkampåpning tidligere i høst.

Jon Anders var heller aldri i tvil om at konen burde gripe muligheten til å bli nestleder.

– Hvis man har muligheten til å bety en forskjell og være med å lede et parti, som jeg også mener er det viktigste partiet i Norge, da mener jeg man bør ta den. Så må vi som familie prøve å legge til rette for det, sier han.

Måtte vente på barnehageplass

I valgkampen snakker Røse på innpust og utpust om valgfrihet for familiene, og da bruker hun gjerne sin egen familie som eksempel.

Men selv om Røse selv kjemper for å fjerne tredelingen av foreldrepermisjonen, har de selv valgt utradisjonelt. Mens Ida har hatt korte permisjoner, er det John Anders som har vært lengst hjemme med barna.

– Før jeg fikk barn selv, hadde jeg en prinsipiell inngang til familiepolitikken. Nå har jeg opplevd at den linjen holder seg godt i praksis også. Det er familiene selv som vet best, ikke Jonas Gahr Støre.

De har også kjent møtet med systemet på kroppen da to av barna ble født i januar og februar. Dermed måtte barna vente til neste høst før de fikk barnehageplass.

– Vi skulle gjerne hatt barnehageplass når de rundet året. Der har vi stått i samme utfordring som veldig mange andre småbarnsforeldre, og sett et sterkt behov for politisk endring.

Oppfordrer småbarnsforeldre til å si ifra

KrF-nestlederen mener partiet er et godt sted å engasjere seg, også med små barn.

– I KrF er det en sterk tradisjon for at vi er flere småbarnsforeldre, og vi er flere i ledelsen med små barn.

VALGKAMP: KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse får en klem av en parets tre barn.

Likevel, å være småbarnsmor kan gi noen utfordringer i jobben som politiker.

Da hun begynte som representant for KrF i fylkestinget i Viken ga hun klar beskjed om at fylkestinget ikke kunne holde møter på ettermiddagen.

– Det er helt umulig for småbarnsforeldre å ha et møte kl. 17. Enten må det være på dagen, eller på kvelden etter barna er lagt.

Hun oppfordrer andre i samme situasjon om å si ifra om sine behov.

– Det er stort sett mulig å tilpasse, og vi trenger at folk i ulike livsfaser engasjerer seg i politikken. Vi ser også at de bedriftene som lykkes best med å tiltrekke seg ny og ung arbeidskraft, er nettopp de som velger å tenke fleksibilitet og tilrettelegge for tid med familien.

– Vi er effektive

Hun tror også at småbarnsforeldre kan være med å drive opp effektiviteten.

– Vi er jo ganske effektive. Vi bruker tid på jobb når vi er på jobb, og så er vi med familien når vi kommer hjem.

Det nærmer seg middagstid, og Ida begynner å pakke sakene. John Anders prøver å samle de to jentene, som nå har beveget seg langt bort fra lekeplassen.

– Har dere gjort noen konkrete valg for å få tiden til å strekke til?

– Vi har begge muligheten til å ha en del hjemmekontor, og det er utrolig viktig. Fleksibilitet er kjempeviktig i småbarnsperioden. Men det er vanskeligere å være spontan, og ta en kaffe med en venninne etter jobb for eksempel. Da må vi hjem og hente i barnehagen, sier hun.

– Men det er jo det man lyst til også, å være sammen med barna. Så må andre ting planlegges i god tid, legger hun til.

Powered by Labrador CMS