DRØMMER: Gunn Marie Sævareid og Tone Nilsen drømmer begge om å finne en kristen mann å dele livet med, men utelukker heller ikke et ekteskap med en som ikke tror. Foto: Privat

Drømmen om en kristen mann

De er kristne, single og over 30, og den biologiske klokken har begynt å tikke ...

Publisert Sist oppdatert

– Singel eller enslig?

– Singel. Det høres mer «fresht ut», kommer det kontant fra Tone Nilsen (30) og Gunn Marie Sævareid (32).

De to venninnene har en formening om at ordet «enslig» virker litt mer satt, mens «singel» gir et signal om noe midlertidig.

Over «unge voksne»

Tone har tatt turen fra Oslo til Hamar for å besøke Gunn Marie. Det var her de møttes første gang. Her har de begge en nær tilknytning til NLM Hamar Misjonsforsamling.

Som 30-åringer opplever de at de har vokst fra det de kaller «unge voksne-kategorien», og at få tilbud i kristen regi er lagt til rette for dem. Menighetslivet er i stor grad lagt opp for familier og de yngre ungdommene, og singel-leirene har de fortsatt til gode å reise på.

– Er du med på en generalforsamling, så er der gifte par over alt. Det merkes veldig godt i slike settinger, mener Gunn Marie.

Hun er mammaen til en jente på tre, og den tidligere kjæresten er ikke kristen. Håpet er å finne en mann med samme livssyn og grunnverdier.

– Det handler om å ha felles syn på barneoppdragelse og trosopplæring, blant annet. Det enkleste er nok å finne en med samme tro, sier hun, og får støtte av Tone.

Kompromiss

– Troen på Gud er en stor, stor del av meg. Jeg hadde en kjæreste som ikke var kristen og som jeg ikke kunne dele troen med. Det var vanskelig. Jeg følte at jeg gikk på kompromiss med meg selv. Troen er jo på ingen måte en hobby, på lik linje med fisking, begrunner hun.

– Hva tenker du da om argumentet som sier at det er bedre å leve livet som singel enn å gifte seg med en ikke-kristen?

– I utgangspunktet vil jeg jo gifte meg med en som deler min tro, men det er trist å tenke på at jeg kanskje må være singel resten av livet om jeg ikke finner en kristen mann.

– Hvor viktig er det å finne en ektefelle før den biologiske klokken har sluttet å tikke?

– Det er veldig viktig. Jeg kommer fra en familie med tre søsken. Det ønsker jeg for datteren min også. Jeg har alltid drømt om en litt større familie, sier Gunn Marie.

Hun veksler mellom å bruke tid sammen med single venninner og venner som er gift og har barn. Da kan hun noen ganger kjenne på at hun og datteren bare er en «halv» familie.

Panikk

Enkelte ganger kan Tone kjenne på frykt når hun tenker på at hun har passert 30, men stort sett har hun et avbalansert forhold til singellivet og den biologiske klokken.

Da hun var 16-17 år gammel var det helt utelukket å date en som ikke var kristen, men det har endret seg.

– Jeg har jo tenkt på det, om jeg skal senke kravene. Jeg er jente og har en drøm om bryllup og familie. Er det så viktig at den jeg gifter meg med skal være kristen?

– Det er jo ikke unaturlig med slike tanker, mener Gunn Marie, som likevel ikke vil gi slipp på tanken om å finne en hun kan dele tro og liv med.

Skremselshistorier

– Hvordan ser dere for dere livet med en ikke-kristen da?

– Jeg har hørt mange skremselshistorier om det, og var jo selv i et forhold. Skulle jeg finne en som ikke er kristen, så er selvfølgelig mitt håp å påvirke han, slik at han får øynene opp for hvor bra det er å tro på Jesus, sier Tone.

Gunn Marie ser for seg at hun ville vært mer påvirkelig hvis hun var yngre, og at sjansen for å forlate troen ville vært større da.

– Håpet er jo at ektefellen skal komme til tro. Jeg vet om flere eksempler der den ene har blitt kristen i ettertid. Men jeg har også sett eksempler på det motsatte, at den som var kristen har forlatt troen.

Dele tro

Tone ramser opp flere ting hun håper å oppleve i et ekteskap med en kristen mann: å dele tro, å vokse i troen sammen, å be og gå på møter sammen.

Når de treffer nye menn, sjekker de fort ut om vedkommende er gift eller ikke.

– Vi har antennene ute, sånn er det jo, men vi er ikke på «sjekkern», bedyrer Tone.

Gunn Marie er glad for at nettdating har blitt mer sosialt akseptert.

– Det er godt å vite at der er muligheter «der ute», synes hun.

Tone trekker fram ensomhetsfølelsen, som hun kan kjenne på noen ganger. Da oppleves nettet som en god arena, for der er de mange i samme bås.

Flere damer

Både på Hamar og i Oslo, der Tone bor nå, opplever de at der er flere single kristne damer enn menn. Da Tone begynte å gå i en menighet i Oslo, var det noen som påpekte at det kanskje ikke var rette stedet hvis hun ønsket å finne en mann.

– Hvorfor er det så vanskelig å finne en mann i kristne miljø da?

– Fordi de beste er tatt, sier Gunn Marie og ler. I NLM på Hamar er de fleste på hennes alder etablert, og som mor til en jente på tre kjennes det ikke naturlig å gå i en menighet som retter seg mer inn mot studenter.

– Er det ekstra sårbart å være singel i feriene?

– Ja. Da kan jeg savne en jeg kan legge planer sammen med, sier Gunn Marie.

Tone har på sin side ikke kjent så mye på akkurat det. I feriene drar hun hjem til foreldre og besteforeldre, og er aldri alene.

– Jeg ville nok tenkt mer på det hvis jeg reiste på et kristent stevne, tror hun.

Powered by Labrador CMS