Drømmer om å oppmuntre unge jenter
Linda Ekerhovd drømmer om å se unge jenter oppleve hvem de er i Guds bilde.
– Jeg liker å se etter menneskers potensialer og gaver, og deretter sette dem i verk, sier Linda Ekerhovd.
Ekerhovd har så lenge hun kan huske hatt et hjerte for å bekjempe urettferdighet og fattigdom. Dette engasjementet har også ledet til et annet kall; å oppmuntre kvinner til å finne sitt kall fra Gud.
– Jeg er veldig opptatt av å finne ut hva det er som ligger under overflaten i andre mennesker, og så godt jeg kan legge til rette for at spesielt unge jenter skal få vokse i sine gaver og evner. Jeg ønsker å oppmuntre og heie dem frem, sier Ekerhovd.
Stortrives
Bergenseren har vokst opp i en familie som har drevet med flere typer menighetsarbeid i mange år. Spesielt ungdomsarbeidet har fått betydning for Ekerhovds oppvekst. Med en far som tidligere ungdomsprest har hun helt siden hun var barn vært en del av et ungdomsarbeid.
– Jeg har alltid vært rundt ungdommer. Det er en aldersgruppe jeg stortrives med, sier Ekerhovd.
Hun mener at det å vise Guds kjærlighet i møte med andre mennesker er noe av det viktigste en er kallet til som kristen.
– Mange av menneskene jeg er i kontakt med ber jeg for, nettopp fordi jeg ønsker at de skal føle seg elsket, sier Ekerhovd.
Hjerte for de utsatte
Ekerhovd er COO i en organisasjon som heter Kahaila i London. Dette opplever hun som et kall.
Kahaila driver to kafeer. Kafeene finansierer prosjekter som blant annet hjelper kvinner ut av moderne slaveri og sextrafficking. Et av prosjektene driver også kurs for kvinner i fengsel. Ekerhovd er blant annet leder for prosjektlederne og sosionomene som arbeider direkte med disse kvinnene.
– I Kahaila er vi tydelige på at vi er en kristen organisasjon. Det har betydning for hvordan vi møter de som ikke er kristne på jobb og hvordan jeg tar tak i for eksempel baksnakking på jobb, sier Ekerhovd. Og fortsetter:
– Måten vi kristne behandler hverandre på er et vitnesbyrd i seg selv. I arbeidet møter vi flere fordommer knyttet til troen vår. Noen tenker at kristne står imot så mye, men vi ønsker å vise at vi har mye positivt som vi kjemper for. Vi ønsker å vise nestekjærlighet, beskriver Ekerhovd.
Menneskehandel
Da hun kun var ti år gammel besøkte hun London for første gang. Allerede da var hun sikker på at det var der hun en gang skulle være. Det første store møtet med menneskehandel fikk hun som lærer på Gå-Ut-Senteret i Hurdal da hun besøkte et av teamene som var utsendt til Kambodsja. Der fikk hun se prosjektet White Dove som hjalp kvinner ut av menneskehandel.
– I møte med prosjektet fikk jeg se at det fantes en måte å hjelpe på, sier Ekerhovd.
Tidligere har bergenseren skrevet en master med fokus på menneskehandel. Hun har også vært i Røde Kors og på krisesenter både i Bergen og i Oslo hvor hun møtte kvinner i sårbare situasjoner. Året etter videregående var hun ett år i London og hjalp uteliggere i byen. Hun ønsker at kvinnene hun jobber med i dag skal bli satt fri fra det de har opplevd, samtidig vil hun peke også på at det finnes et håp og en himmel.
– Jeg føler et kall til å forkynne evangeliet gjennom ord og handling, og slik få en betydning i menneskers liv, sier Ekerhovd. Mange av menneskene som Ekerhovd jobber med har opplevd dramatiske ting. Hun sier at det har vært viktig og ikke bare å gi mennesker mat og hjelp, men å gi videre et håp om noe som er større.
Unge jenter
Ekerhovd brenner etter å heie frem kvinner og unge jenter.
– Jeg har et håp om at spesielt jenter skal få troen på seg selv. Og at de skal se hvem de er som Guds barn og få blomstre i sitt kall fra Gud. Det ligger også en brann om at ungdommer skal få gi slipp på alt som skal gjøres, og kjenne på nåden fra Gud. Hun fortsetter:
– Jeg ønsker at de skal vite hvem de er og at Gud elsker dem fordi Guds kjærlighet forandrer liv.
Unge jenter i dag har flere forum som for eksempel på sosiale medier hvor det er lett å sammenligne seg med andre.
– Jeg har bare så lyst til å få slutt på den sammenligningen vi jenter så fort kan havne i, uansett alder. Jeg tror at når vi tror på oss selv, heier på hverandre og lar andre få blomstre så lar vi ikke slike ting få makt over oss, sier Ekerhovd.
Tillit
– Hva betyr det egentlig for deg å være en kristen?
– Det å følge Jesus betyr for meg å prøve å være lik Jesus. Han var en stemme for dem som ble utstøtt, han elsket menneskene rundt seg og hjalp de svake.
Stegene på veien mot det hun beskriver som drømmejobben har vært en vandring i tillit til Gud.
– Troen min er på en måte veldig enkel. Jeg har bare full tillit til Gud, sier Ekerhovd.
På et bønnemøte på en kristen festival i London hadde hun et sterkt møte som ble et vendepunkt i troen. Da var hun kun 13 år gammel.
– Jeg strevde med å tro på noe jeg ikke kunne se foran meg. Jeg spurte ofte min mor: Hvordan kan vi tro på noe vi ikke ser? Og på dette møtet så jeg plutselig en «Jesus-skikkelse» bak personen som sto og ba. Jeg stusset veldig, og spurte personene rundt meg om de så det samme. Det gjorde de ikke. Men så skjønte jeg at jo det var Jesus jeg så, sier Ekerhovd.
– Jeg tror ikke at man må se for å tro, men for meg var det som om Gud svarte at han hadde hørt bønnene mine, legger hun til.
Forbilder
I oppveksten hadde hun flere forbilder rundt seg, spesielt kvinnelige ledere, som betydde mye for hvordan hun selv ønsket å være som kvinnelig leder.
– Jeg hadde mange mennesker rundt meg som viste interesse for meg og som så meg. Det gjorde det veldig naturlig for meg å gjøre det samme da jeg selv vokste opp, sier Ekerhovd.
Hun gleder seg til å se hva jobben kan føre til videre.
– Å bekjempe urettferdighet, og oppmuntre kvinner er med på å gi meg mening i livet, sier Ekerhovd.