Drømmer om britisk trafficking-kontor i Norge
TenOase, Get Focused, Skaperkraft og Impuls vil samarbeide for å bekjempe menneskehandel i Norge.
Initiativorganisasjonene ønsker å mobilisere til et stort arrangement 1. august 2015 i Oslo, heter det i en pressemelding.
Arrangementet «En dag» vil vi jobbe for å samle opp mot 10.000 mennesker med engasjement for enhet og frihet i Norge.
- Det gjøres noe for å stoppe menneskehandel i Norge, men langt fra nok slik vi ser det. Vi vil bruke det Gud har gitt oss å forvalte i disse organisasjonene, til å bidra ytterliggere for å stoppe denne galskapen - en galskap som ikke noe sivilisert land kan være bekjent av, sier Halvor Lindal, daglig leder i Impuls.
Hjelp fra England
TenOase, Get Focused, Skaperkraft og Impuls skal ikke forsøke å stanse menneskehandel i Norge på egen hånd. De får hjelp av den britiske organisasjonen «Hop for Justice». Impuls har vært i kontakt med denne organisasjonen i et par år og håper å kunne etablere et Norges-kontor.
Hop for Justice startet formelt sett opp for 5 år siden, og har siden det reddet ut drøye 200 mennesker ut av moderne slaveri. Ofrene varierer fra tre måneder gamle barn som er blitt solgt til mennesker over 60 år. Ingen av menneskene de har reddet ut av fangenskap har falt tilbake, men lever i dag frie liv, ifølge Lindal.
Den britiske organisasjonen bruker etterforskere gjerne med bakgrunn fra politiet eller militæret. Disse spaner og utfører redningsaksjoner i samarbeid med politiet.
Bakmenn i Norge
I 2012 meldte politiet om 349 tilfeller av menneskehandel i Norge. Det tror initiativorganisasjonene bare er toppen av isfjellet. Nå vil de at flere skal innse at å følge Jesus også handler om å gjøre noe med urettferdigheten i samfunnet.
- Vår enhet og tilbedelse av den levende Gud må få følger for samfunnsengasjementet vårt. Vi vil ikke stille akseptere at Norges historie har dette over seg, Lindal.
Han siterer Matteus 25 hvor Jesus sier: «Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, det gjør dere mot meg!»
- Jesus er brennende opptatt av rettferdighet og det å stå opp for de som sitter stemmeløse i fangenskap, sier Impuls-lederen.
Mobiliserer ungdom
Temaet menneskehandel var i fokus under årets Impuls-festival, akkurat som i fjor. Å mobilisere ungdom for saken er smart, tror Lindal.
- Vår erfaring de siste årene er at ungdommer har et brennende og økende engasjement for å bety en forskjell for andre. At det finnes 27 millioner slaver i verden i dag er fullstendig uakseptabelt, og som kirke har vi et ansvar for å ta grep, sier han.
Materiell til skolene
1. august 2015 er dagen da de fire organisasjonene skal forsøke å samle 10.000 mennesker i Oslo. Her skal de samle inn nok penger til et kontor for organisasjonen «Hope for Justice».
- Om vi når denne målsetningen vil det etter 1. august 2015 være mye større sjanse for å kunne bli satt fri fra slaveri, og det vil bli langt mer utrygt å være kriminelle bakmenn i Norge, sier Lindal.
I tillegg til et kontor vil de forsøke å samle inn penger til at det kan produseres undervisningsmateriell som blir godkjent i skolen.
- Opp mot 80 prosent av jobben med å bekjempe menneskehandel er opplysning. Vi drømmer om at alle unge som vokser opp i Norge etter 1. august 2015 skal ha kunnskap om en av de hurtigst voksende kriminalitetene i verden i dag, sier Lindal.
Lignende arbeid fins
Å etablere et kontor for en internasjonal organisasjon som skal bekjempe menneskehandel er ikke helt nytt i Norge. I fjor ble organisasjonen A21 etablert like i nærheten av stedet hvor Impuls har sine årelige konferanser. A21 springer ut fra et initiativ en av pastorene i Hillsong Australia gjorde. Lederen for A21 i Europa, dansken Phil Hyldegaard ble hedret med en pris av utenriksminister Hillary Clinton for et par år siden. Lindal sier at de vil samarbeide med A21. dagen