Droppet klima – satser på Israel

KrF sentralt har klima som valgkampsak. Men i Rogaland nevnes ikke klima i valgbrosjyren.

Publisert Sist oppdatert

På KrFs nettside finner man brosjyren «10 gode grunner til å stemme KrF 11. september» under fanen «våre hovedsaker»

Grunn nummer ni er «en offensiv klimapolitikk» og i brosjyren står det:

«Norge må ta sitt ansvar for å redusere klimaendringene, både gjennom å kutte i utslippene nasjonalt og å bidra aktivt internasjonalt. Vi må intensivere omleggingen til nye fornybare energikilder. Vi skal beskytte sårbare områder. KrF sier nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja».

Inn med Israel

I oljefylket Rogaland derimot selger de et annet budskap. Her er «en offensiv klimapolitikk» byttet ut med «Israel og Midtøsten» og de skriver:

«Konflikten mellom Israel og palestinerne kan kun løses dersom begge parter ønsker dialog og viser respekt for menneskerettighetene. KrF vil sikre Israels rett til å kunne forsvare seg og leve innenfor trygge grenser, og mener Norge skal ha et nært økonomisk, kulturelt og akademisk samarbeid med Israel».

Vanskelig valg

– Hvorfor har dere valgt å bytte ut klima med Israel?

– Vi har egentlig ikke byttet ut klima, for det er også viktig. Men Israel er viktig for våre velgere, derfor har vi valgt å ta det med, sier lederen av valgkomiteen i Rogaland og første nestleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy.

Hun understreker at KrFs program er på nesten 200 sider og at det derfor var vanskelig å velge hvilke punkter som skulle med i valgbrosjyren.

– Men Rogaland er jo oljefylket, det var vel ikke helt tilfeldig?

– Oljenæringen er viktig for oss, men Rogaland KrF er også opptatt av klima og miljø. Vi må få til et grønt skifte, men dette vil ta tid og omleggingen må være forutsigbar. Her er det viktig å ha to tanker i hodet samtidig, sier Turøy.

Viktig med oljeboring

– Hvordan fenger klimasaken og nei til oljeboring hos dere?

– Dette er med klima er viktig. Vi må ta vare på skaperverket, det er en viktig verdi for KrF. Når det gjelder nei til oljeboring, er det en annen sak. For mange er det vanskelig å si nei til oljeboring. Dette er en viktig næring med mange arbeidsplasser. Vi må ha forutsigbare arbeidsvilkår, samtidig som en legger opp til skifte, sier hun og forsetter:

– I vårt fylke hvor er oljeboring viktig, og vi må ha en langsiktig plan. Vi kan ikke bare si nei til oljeboring og si at dette slutter vi med innen femten år. Det vil skape frustrasjon og usikkerhet, så det går ikke.

Åpen for konsekvensutredning

Hun får støtte fra KrFs stortingsrepresentant fra Rogaland, Geir Toskedal.

– Vi respekterer partiets syn, men mener oljeindustrien ikke er en solnedgangsindustri. Denne næringen vil i flere tiår fremover være en hovednæring for Norge. Det har vært for mye negativ omtale av industrien, og Rogaland KrF har nok et mer positivt syn på næringen enn andre deler av landet, sier Toskedal.

– Nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, hvordan slår det an i Rogaland?

– Det er det nok delte meninger om. Personlig er jeg mottakelig for informasjon om hvilke konsekvenser det vil innebære. Men vi i Rogaland KrF arbeider ikke for å endre partiets syn på dette.

Flest rogalandsstemmer

Rogaland er det fylket hvor KrF ved stortingsvalget i 2013 hentet desidert flest stemmer. Til sammen utgjorde stemmene fra dette vestlandsfylket over 16 prosent av hele partiets oppslutning på landsbasis. Rogaland er også det eneste fylket hvor KrF har to representanter.

Med andre ord er valgkampen og resultatet partiet klarer å oppnå i akkurat dette fylket svært viktig for partiet sin oppslutning totalt sett.

Ingen endring i Hordaland

I nabofylket Hordaland, som KrF henter nest flest stemmer fra, har ledelsen gjort en annen vurdering.

– Rogaland har sin tilnæring. Vi er stort sett ganske enig med dem, men for oss har ikke dette vært et tema. Det kom ti punkter fra sentralstyret som partiet skulle løfte frem nasjonalt, og det har vi forholdt oss til, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF.

Vanlig med lokal vinkling

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier det er veldig vanlig at partiene prøver å ta lokale hensyn når de utformer valgmaterialet sitt.

– Her kan vurderingen være at det som handler om klima- og oljepolitikk ikke vil bli så godt mottatt i et fylke hvor oljenæringen sliter, sier Jenssen som er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU i Trondheim.

Han legger til at flere at velgerne til Rogaland KrF tilhører den konservative delen av Kristen-Norge.

– Tror du partiet vil vinne på å bytte ut klima med Israel i Rogaland?

– Det er vanskelig å si, men det er åpenbart at de tror der er lurt, sier valgforskeren.

Respekt for lokaldemokrati

Det lyktes ikke for Dagen å få et intervju med KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, men vi fikk tilsendt følgende sms via pressesjef Mona Høvset:

«Med et så godt program som vårt, er det alltid krevende å velge ut bare 10 gode grunner til å stemme KrF. Sentralstyret har valgt ut 10 områder som vi løfter frem nasjonalt. Samtidig har KrF respekt for lokaldemokratiet og partiorganisasjonen, og har gitt fylkene mulighet til å vektlegge andre saker, dersom de vil løfte frem noe annet».

Powered by Labrador CMS