Droppet lunsj med kongen – dro til Bømlo for å møte kirkeasylanter
Dag-Inge Ulstein (KrF) reagerer sterkt på behandlingen av ekteparet som nå kan forlate kirkeasylet.
Planen var å være tilstede ved åpning av Festspillene i Bergen og spise lunsj med kongen i Håkonshallen. I stedet kastet stortingsrepresentant Dag-Inge Ulstein seg i bilen med kurs for Bømlo.
– Det sitter langt inne å avlyse en lunsj med kongen, men jeg tror kongen ville tilgitt og forstått prioriteringen. Det var noen som satt alene i en kirke, ikke så langt unna Bergen og festspillåpningen, sier den tidligere bistandsministeren.
– Sterkt å se
Nestlederen i KrF reiste onsdag til Bremnes for å møte kirkeasylantene Tamar og Harouk Jakarin. Han forteller at besøket gjorde dypt inntrykk.
Torsdag ettermiddag kom meldingen om at de nå er ute av kirkeasyl. I påvente av videre behandling får de komme hjem.
Familien driver restaurant på Bremnes og jobber med voksenopplæring og integrering av flyktninger i lokalmiljøet.
– Det var sterkt å se at datteren deres kom rett fra medisineksamen i Bergen for å ta seg av restaurantdriften. Foreldrene turde jo ikke forlate kirken, sier Ulstein etter Bømlo-turen.
Blir ikke trodd
Norske myndigheter vil sende paret til Armenia. UDI og UNE mener de holdt tilbake opplysninger om at de hadde armensk pass da de kom til Norge fra utbombede Aleppo i Syria i 2013.
Selv har de anført som forklaring at menneskesmugleren som hjalp dem med flukten, har utstyrt dem med et armensk pass som han kunne selge videre.
– Er statsborgerskap irrelevant i asylsaker, Ulstein?
– Selvfølgelig ikke, men prinsipielt mener jeg vi i slike saker bør ha en foreldelsesfrist som er helt uavhengig av feil som måtte være begått i en fjern fortid. Vi kan jo bare lukke øynene og se for oss hvordan det var i Aleppo da de reiste. Byen var totalt smadret, minner Ulstein om.
Han mener det mest graverende i saken er det norske myndigheter sier i sitt utvisningsvedtak: «Det at klageren har voksne barn i Norge, anses imidlertid ikke for å gi klagerne en sterk tilknytning.»
– De har rømt med sine barn fra krigen og fulgt dem opp gjennom barndom og ungdom her i Norge. De er dypt integrert i lokalmiljøet på Bømlo, har hus og arbeid bygda. Når barna nå har begynte på sine studier, hevder norske myndigheter at tilknytningen ikke er sterk nok. Jeg finner nesten ikke ord for å beskrive en slik begrunnelse, sier Ulstein.
– Hjerterått
Ulstein kaller behandlingen av ekteparet Jakarin «hjerterått og uryddig».
– Urettferdigheten i denne saken er mer enn grunn god nok til å stille opp og hjelpe. Vi kan ikke vente til folk blir ødelagt, sier Ulstein.
Selv besøkte han paret samtidig som de fikk avslag på sin søknad om midlertidig opphold i påvente av ny saksbehandling.
– De tok det svært tungt, forteller han.
Torsdag tok saken en ny vending. Politiet har bestemt at Tamar og Harout får utsatt utreisefrist. Den 21. og 22 juni må tingretten ta stilling til om de to skal få bli i landet helt til hovedsaken deres mot staten er behandlet.
Det opplyser deres advokat Anela Ferati til Vårt Land.
– Ikke en sak, men en familie
Onsdag spurte han justisminister Emilie Enger Mehl hvordan hun vil sikre at politiet fortsatt viser respekt for kirkeasylet.
I svaret vil hun ikke avvise at politiet kan komme til å gå inn i kirker, men hun håper på dialog med trossamfunnene for å hindre at dette skjer. Mehl gjentar at hensikten med den nye bestemmelsen er å hindre at flere går i kirkeasyl.
– Er det riktig at enkeltsøknader om opphold i Norge løftes opp på et politisk nivå, Ulstein?
– Det burde ikke være nødvendig. Men noen ganger må vi politikere reise og lytte til historier fra dem det gjelder. De jeg besøkte på Bømlo, er ikke en sak. Det er en familie som norske myndigheter fratar frihet og framtid. Når du møter dem, skjønner du at det er et system som må forandres.