Dugnad for Boko Harams ofre
Tørke og Boko Harams herjinger har drevet millioner på flukt og skapt matmangel i flere vestafrikanske land. Norge er denne uka vert for en giverkonferanse.
– Den humanitære situasjonen i området rundt Tsjadsjøen har utviklet seg til å bli en av de mest alvorlige pågående krisene i verden i dag. Det er også dessverre på mange måter en "glemt" krise, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.
– Da FN ba Norge om å ta regien på en giverkonferanse, var det lett å svare ja: det er i vår alles felles interesse at ikke verden får nok en krise med katastrofale konsekvenser, fortsetter han.
Den ekstreme islamistgruppen Boko Haram har de siste sju-åtte årene gjennomført blodige angrep nordøst i Nigeria, men også i nabolandene Tsjad, Niger og Kamerun. Konflikten rammer områder hvor fattigdommen fra før er stor og som er utsatt for tørke. Når folk nå er drevet på flukt og ikke kan dyrke jorden sin, er matmangelen blitt alvorlig.
Akutt krise
Til sammen er det invitert 50 ministre og internasjonale ledere til Holmenkollen Park Hotel torsdag og fredag. Brende og hans tyske kollega Sigmar Gabriel skal forsøke å få internasjonal oppmerksomhet og samle inn penger til den glemte krisen. Det haster, ifølge Brende.
– FN og humanitære organisasjoner ber om 1,5 milliarder dollar til akutt nødhjelpsinnsats til over åtte millioner mennesker i de verst rammede områdene, sier utenriksministeren.
Han medgir at det er konkurranse om verdens oppmerksomhet og penger, med flere store kriser som Jemen og Syria på samme tid.
– Vi vil nå ta i et ekstra krafttak for denne regionen, og kunngjøre vårt bidrag på konferansen, sier han.
Satser på skole
I tillegg til å skaffe nødhjelp er det et mål med konferansen å bidra til at flere barn får gå på skole, til tross for de utrygge tilstandene.
Den ekstreme islamistgruppa Boko Haram har nettopp gjort skoler og lærere til angrepsmål.
– Over 600 lærere er drept og 1.200 skoler er ødelagt. Utdanning har vært et mål for terrorisme. Særlig jenter er utsatt, sier Tove R. Wang i Redd Barna, som står bak en sivilsamfunnskonferanse torsdag, dagen før selve giverkonferansen.
14 millioner barn mangler utdanningstilbud i dette området. Ikke noe annet sted i verden blir en større andel barn hindret i å gå på skole, påpeker hun.
Wang roser den norske regjeringens satsing på utdanning under kriger og konflikter.
Brende sier utdanning er viktig når neste generasjonen skal forsøke å få regionen på rett kjøl.
– De må være godt rustet for å lykkes med å skape demokratisk utvikling, stabilitet, arbeidsplasser, matsikkerhet og muligheter til håndtere klimaendringer, sier han.