VIL UTREDE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) blir skuffet dersom Stortinget vedtar en utvidelse av abortloven før regjeringens utredning.

Duket for abortkamp i Stortinget – Kjersti Toppe (Sp) ber Stortinget vente på regjeringen

Venstre ønsker ikke å vente på regjeringens utredning og foreslår å utvide abortloven nå. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) håper Stortinget avviser forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag fremmet Venstre et representantforslag i Stortinget om å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18.

Regjeringen har i Hurdalsplattformen varslet at de vil sette ned et utvalg som skal utrede endringer i abortloven. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) håper Stortinget vil vente på utredningen.

– Jeg vil sterkt oppfordre alle partier til å gjøre dette på en god måte slik at man har tid til å vente til utredningen har kommet med sine anbefalinger, sier Toppe til Dagen.

Hun mener at Venstres representantforslag, som er et såkalt dok. 8-forslag, ikke er egnet til å vurdere alle sider av saken.

– Jeg håper at dette først og fremst blir et markeringsforslag fra Venstre. Dette er ikke en type sak en bestemmer gjennom et dok. 8-forslag.

– Hvorfor ikke?

– Du ser bare på en enkelt side av loven, og det blir en forenklet politisk diskusjon basert på kun antall uker. Her er det mange andre hensyn å ta, blant annet hvordan man gjør rådgivning og oppfølging.

MARKERING: Jeg håper at dette først og fremst blir et markeringsforslag fra Venstre, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

– Jeg blir skuffet om det faktisk blir en abortdebatt på et dokument 8-forslag. Jeg håper partiene ser at de bør sikre en mer troverdig og forsvarlig prosess på det.

Hun mener også det et paradoks at Venstre i sitt forslag foreslår å utrede et alternativ til nemndene etter uke 18.

– De sier også at dette må utredes, og da tenker jeg heller at de bør vente på den utredningen som vi har varslet, sier Toppe.

Vil trolig fristille representantene

Senterpartiet har programfestet støtte til dagens abortlov som åpner for fri abort til uke 12, men partiet har tradisjon for å fristille representantene i samvittighetsspørsmål.

– Er det grunn til å tro at Senterpartiet vil fristille representantene denne gangen?

– Ja, det er grunn til å tro at vi vil gjøre det. Men vi har et klart programvedtak og jeg tror nok de aller fleste følger opp det. Det er ikke slik at det er helt i det blå hva Senterpartiet kan stemme, sier Toppe.

Hun legger til at det var lite diskusjon rundt abortgrensen på partiets landsmøte i fjor.

– Ikke et kompromiss

– I juni i fjor sa du til Dagen at Senterpartiet ikke ser for seg et kompromiss i denne saken. Hvordan tenker du om det i dag?

– Jeg har mine ord i behold. Vi har ikke gått inn i et kompromiss, men vi får en gjennomgang av hele loven. Det utsagnet var myntet på at vi ikke går og hestehandler om antall uker.

– Når dere har valgt å utrede abortloven sammen med Arbeiderpartiet, som jo ønsker å utvide abortgrensen til uke 18, er ikke det å åpne for et kompromiss?

– Nei, ikke slik jeg ser det. Det er en utredning, og utvalget kommer med en tilrådning. Hvordan det følges opp er da opp til vår regjering.

– Kommer Senterpartiet til å fortsette å kjempe for å beholde dagens abortlov i regjering?

– Ja, det vil vi når det gjelder 12-ukersgrensen. Vi har vårt program som vi har gått til valg på, men vi vil gjerne se på andre forbedringer.

– Jeg er mitt ansvar bevisst at vi representerer mange velgere som forventer at vi jobber for vårt syn.

Listhaug vil beholde loven

Også Fremskrittspartiet vil fristille sine representanter i abortkampen. Partiets program sier ingenting om abortloven.

KRITISK: Personlig mener jeg at loven vi har i dag er god og mener at den skal fortsette som den er, sier Sylvi Listhaug (Frp) til Dagen.

Partileder Sylvi Listhaug er derimot kritisk til en liberalisering av abortloven.

– Jeg støtter ikke dette forslaget. Personlig mener jeg at loven vi har i dag er god og mener at den skal fortsette som den er. Men i vårt parti er det opp til den enkelte å bestemme selv, sier Listhaug til Dagen.

Frp-representant Sivert Bjørnstad bekrefter i en e-post til Dagen at han støtter en utvidelse til uke 18. Himanshu Gulati (Frp) har tidligere uttrykt støtte til en utvidelse i Vårt Land.

Lover å kjempe mot forslaget

KrF-leder Olaug Bollestad lover å kjempe mot Venstres forslag.

VIL KJEMPE: Olaug Bollestad (KrF) lover å kjempe mot en utvidelse av abortloven.

– Hva tenker du om at Venstre nå sørger for at Stortinget må ta stilling til en utvidelse av abortloven før utredingen kommer?

– Dette er en måte å markere sitt eget standpunkt, men det skaper en utfordring inn i regjeringen også. Vår viktigste jobb nå er å gjøre det vi kan for at det ikke blir et utvidelse av norsk abortlov.

Hun håper regjeringspartiene vil stemme ned forslaget fra Venstre for å vente på regjeringens utredning, opplyser hun til Dagen.

Vil ha tydeliggjøring om fosterreduksjon

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) har fremmet forslaget i Stortinget for Venstre sammen med Guri Melby og Sofie Høgestøl.

– Hvorfor forslår dere dette nå?

– Vi er et opposisjonsparti og fører vår politikk uavhengig av hva regjeringen holder på med. Så vet vi at det mandatet som følger med utvalget er snevrere enn vårt forslag, sier Thorsvik til Dagen.

UNATURLIG: – Kvinnen skal bestemme over sin egen kropp, og da er det unaturlig at det er en nemnd som skal sitte og bestemme over kvinnen kan gjøre, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Hun nevner at hovedfokuset i forslaget er å fjerne nemndene fram til uke 18, og at det skal tydeliggjøres at abortloven også gjelder for fosterantallsreduksjon.

Mener det haster å utvide abortloven

I tillegg foreslår Venstre å utrede alternativer til nemndordningen etter uke 18.

– Hvilke alternativer ser dere for dere?

– Vi har ikke landet på hva som er de riktige løsningene her. Det er derfor vi ber om en utredning. Det kan være at det er medisinsk personell som gjør en vurdering, eller andre løsninger, sier Thorsvik.

Hun mener det haster å få på plass ny lov.

– Dette er en 40 år gammel lov. Vi ser at aborttallene går ned og at de fleste kvinner gjør dette ganske tidlig i svangerskapet. Men dette haster fordi dette er en bestemmelse som burde ligge så nærme kvinnen som mulig.

– Kvinnen skal bestemme over sin egen kropp, og da er det unaturlig at det er en nemnd som skal sitte og bestemme over kvinnen kan gjøre, sier Thorsvik.

Powered by Labrador CMS