Dumpet katt på gjenbruksbutikken
Frivillig reagerer sterkt på behandlingen og vil anmelde saken.
Anna-Kristin Klæbo Jakobsen er pensjonist og jobber som frivillig på gjenbruksbutikken på Randaberg. Den er eid av Det Norske Misjonsselskap. NMS har omtalt saken på sin nettside etter at lokalavisen Bygdebladet skrev om katten som ble levert i et bur utenfor butikken 18. oktober.
To store øyne
Butikken åpner klokka 10.00, men denne dagen var Jakobsen på jobb en time før. Hun reagerte da hun hørte at en bil kom kjørende inn på området utenfor og la først ikke merke til buret med den vesle kattungen inni. Men hun fikk tatt nummeret på bilen. I etterkant har hun prøvd å kontakte eier flere ganger, så langt uten å lykkes.
– Hvordan reagerte du da du fant katten?
– Jeg så først ikke katten som lå i buret, men plutselig fikk jeg øye på to store øyne som kikket på meg. Da jeg tok buret inn, ville katten ha mat og vann før den sprang rundt i butikken og lekte på golvet. Den var i fin form.
Jakobsen beskriver buret som «hjemmesnekret». Inni buret var det mat, vann, en korg med kattemat, kattesand og shampoo.
– Det inneholdt alt katten trengte. Det manglet bare at vedkommende hadde gått ut og spurt om noen ville ha den.
Nøye uttenkt
Det er ikke første gang folk setter fra seg varer utenfor butikkens åpningstid, men de har aldri funnet et dyr utenfor.
– Det er ikke den slags varer vi ønsker, og vi er ikke ferdige med saken. Etter min mening bør eier betale for sterilisering og dyrlege, sier hun.
Katten er tatt godt hånd om av en kollega og har fått navnet Pysa.
– Jeg hadde tatt katten selv om ingen andre ville ha den, men nå er den hos en kollega som ønsket seg en katt.
Hun tror ikke det er en tilfeldighet at den ble dumpet utenfor gjenbruksbutikken.
– Det var nok nøye uttenkt, men eier hadde ikke tatt høyde for at det var noen på butikken en time før åpningstid. Det er koselig med dyr, men jeg reagerer på måten det ble gjort på, sier hun.
Bør anmelde
Eva Hustoft er rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge. Hun mener at Jakobsen bør anmelde saken til politiet.
– Det er gjort en ulovlig handling, sier hun og henviser til Dyrevelferdsloven paragraf 14 b. Der står det at det er forbudt «å hensette dyr i hjelpeløs tilstand».
– Vi oppfordrer alltid folk til å anmelde slike saker. Politiet har få ressurser, og vår erfaring er at disse sakene dessverre ikke blir prioritert, men det er uansett viktig for at man skal få en slags statistikk på hvor omfattende problemet er.
– Hvor vanlig er det at folk dumper husdyrene sine?
– Det er dessverre ganske vanlig, og disse sakene øker i omfang. Dyrebeskyttelsen Norge hjalp over 8.300 dyr i 2018. Tallet øker fra år til år. 90 prosent av disse sakene gjelder katter.
Hun reagerer på at Pysa, som katten nå heter, ble dumpet i et bur.
– Da er den hensatt i en hjelpeløs tilstand og er prisgitt at den blir funnet. Nå er det kaldt i tillegg, og katter er ikke laget for vårt klima.
Id-merking
Hustoft viser til at katter formerer seg raskt og ofte og opplyser at de jobber med å få på plass obligatorisk id-merking av dyr.
– Vi ser at katter har lav status. Ofte tas de ikke til veterinær, og de forsikres mye sjeldnere enn for eksempel hunder. Med obligatorisk id-merking kan vi få bukt med mange problemer med liten innsats, sier hun.
Jakobsen er usikker på om kattehistorien har vært god reklame for gjenbruksbutikken på Randaberg.
– I starten merket vi at folk kom innom. De syntes historien var koselig, men tok avstand fra måten det var gjort på. Jeg jobber fortsatt for å få tak i eier. Jeg gir meg ikke på det, sier hun.