Dypt uenig i dom mot IMI-kirken

59-åringen som vant fram i rettssaken mot IMI-kirken er svært kritisk til at de ikke fulgte retningslinjene for håndtering av seksuelle krenkelser.

Publisert Sist oppdatert

Mannen ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men sier til Dagen at det er godt å kunne legge saken bak seg.

– Kanskje er det andre der ute som har lignende erfaringer. Det kan være en lettelse for dem at jeg står fram, sier han.

LES: Fire dømt for svindel i spåselskap

Mannen var nettopp blitt ansatt som driftsleder da en kvinne i menigheten hevdet at han skulle ha forgrepet seg på henne da hun var elev ved en kristen videregående skole.

Kritikkverdig

– Hva mener du er det mest ­kritikkverdige ved IMI-kirkens behandling av saken?

– Det er at de ikke fulgte retningslinjene for håndtering av seksuelle krenkelser, som er felles for flere kristne organisasjoner. Hadde de gjort det, ville ikke dette blitt en sak.

Mannen forteller at han gikk helt i sjokk da han i et møte ble underrettet om anklagene mot ham. Kvinnen ga ikke samtykke til at hennes navn ble gjort kjent, og sentrale ledere i IMI kirken fant kvinnens forklaring troverdig.

Mannen begynte på jobb i IMI-kirken i januar 2005, men sluttet etter kort tid fordi han kjente seg presset ut.

Offeret sine behov

59-åringen mener at Retningslinjer for håndtering av seksuelle krenkelser i for stor grad er bygd opp rundt offeret sine behov.

– De tar veldig lite hensyn til at menn kan bli utsatt for falske anklager. Der er ikke retningslinjene gode nok, mener han.

Han synes også det er ille at Martin Cave underkjenner dommen, og prøver å renvaske seg selv. I et intervju med Stavanger Aftenblad sier Cave at de er dypt uenig i dommen, men at de ikke vil anke av hensyn til mannen. «Mannen som var ansatt hos oss, har uten tvil opplevd et mareritt. Vi ønsker derfor å bli ferdig med denne saken nå, uten at vi med det erkjenner å ha gjort noe feil. Vi tror faktisk vi ville fått medhold, hvis vi hadde anket saken videre,» sier han.

Knakk sammen

Etter å ha levd med anklagene i åtte år, tok mannen til slutt mot til seg og kontaktet Tormod Kleiven, styreleder i Normisjon, og som siden år 2000 har sittet i en ressursgruppe for håndtering av seksuelle krenkelser. Han tok så kontakt med Martin Cave for å høre om jenta var klar til å stå fram. 21. desember 2012 blir han kontaktet av Kleiven, som har fått vite at jenta med stor sannsynlighet hadde kommet med falske anklager.

– Hvordan reagerte du da?

– Jeg knakk sammen og gråt i ukevis.

Etter ytterligere undersøkelser, som blant annet ble utført av Martin Cave, ble det klarlagt at kvinnen hadde gitt falske opplysninger om seksuelle overgrep fra flere personer. At opplysningene var falske, skal da ha vært kjent i over et år av ledere og sjelesørgere i IMI-kirken.

– Hvis ikke jeg hadde grepet saken, ville det sannsynligvis ikke blitt kjent for meg. Det synes jeg er graverende, sier mannen.

Ønsker ikke kommentere

Dagen kontaktet i går styreformann Billy Edgar Åsjord i IMI-kirken, men ble henvist til Martin Cave, som er talsperson i saken. Han svarte ikke på telefon, men sendte en kort tekstmelding: «IMI ønsker ikke å kommentere saken ut over det som står i Stavanger Aftenblad».

Der sier Cave at han er dypt uenig i at IMI-kirken skal ha opptrådt grovt uaktsomt, og mener at de ikke hadde noe annet valg fordi kvinnen krevde anonymitet.

Ville ringt

Cave sier til Aftenbladet at det ikke er riktig at de i over ett år skal ha kjent til at anklagene var grunnløse, uten at personen det gjaldt fikk beskjed.

– Det stemmer at det var vår tidligere ansatte som kontaktet Normisjon og ba om at saken ble undersøkt på ny. Frivillige i menigheten hadde på et tidligere tidspunkt fått opplysninger om at anklagene kunne være løgn. Dette ble imidlertid ikke endelig bekreftet før 3-4 uker etter at den tidligere ansatte tok kontakt. Jeg ville ringt vedkommende i samme øyeblikk jeg fikk bekreftet at det dreide seg om falske anklager, sier Cave.

Powered by Labrador CMS