Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie deltok på et møte om ebola hos hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser i Oslo søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Dystert ebola-budskap fra fortvilte hjelpere

Foreløpig er det ebolaviruset som «vinner», konstaterer Leger Uten Grenser. – Jeg står nærmest i knestående og ber om hjelp, sier Lindis Hurum fra hjelpeorganisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Hun møtte søndag statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) hos Leger Uten Grenser i Oslo for å diskutere spredningen av ebola og kampen videre.

Nødhjelpskoordinator Hurum forteller om en desperat kamp for å stagge spredningen av viruset.

– Ebola-viruset vinner den kampen foreløpig. Det er ute av kontroll, og ingen vet helt hvordan dette går. Vi vet heller ikke og er utfordret på en helt annen måte enn vi har vært noen gang tidligere, sier hun til NTB.

– Det pågår en humanitær katastrofe i disse to landene, og foreløpig står verden og ser på, sier hun.

Solberg understreker at katastrofen bare vokser i omfang.

– Vi har egentlig vært altfor sent ute. Det tror jeg vi alle skal innrømme – at vi har undervurdert hvor rask utviklingen har vært, sier hun.

Helsepersonell i Liberia får ikke lønn, truer med streik. Se NRKs reportasje:

Nye tilfeller

Over 4.000 mennesker har mistet livet etter at ebolasmitten begynte å spre seg i Vest-Afrika, hvor Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. Men viruset har også spredt seg til USA og Europa.

Søndag ble det kjent at en helsearbeider i Texas i USA er smittet, og en smittet norsk hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser får nå behandling på Oslo universitetssykehus. Lørdag opplyste sykehuset at tilstanden hennes er stabil.

– Vi har ikke noe nytt å si utover det vi har fått fra Ullevål om at tilstanden er stabil, noe som gir grunn til nøktern optimisme, sier Hurum.

Hun kommer med en kraftfull appell og advarsel til Erna Solberg: Hjelpen som er lovet, må komme raskt på plass, og den er neppe tilstrekkelig.

– Utbruddet er så massivt at hjelpen som trengs, går utover det som allerede er lovt.

– For sent i gang

Høie mener verdenssamfunnet ikke kom raskt nok på banen for å bekjempe ebola.

– Det har gjort denne katastrofen mye større enn den kunne vært hvis vi hadde reagert på en annen måte, sier han.

Solberg understreker at utbruddet vi nå ser, ikke forsvinner med mindre vi nå få en kraftfull innsats.

Også Norge har fått kritikk for å komme for sent på banen, men verken Solberg eller Høie vil si rett ut at norske myndigheter var for sent ute.

– Vi har fått en flott respons gjennom Leger Uten Grenser og andre bidrag. Men den store innsatsen trenger også en struktur, og det får vi nå, når både britene og amerikanerne setter opp store strukturer, sier Solberg til NTB.

– Utfordringen er å utvikle en vaksine, samt å få nok folk og utstyr inn i disse tre landene som er så hardt rammet.

Klargjør hjelpeteam

Leger Uten Grenser har 250 internasjonalt ansatte og 2.700 lokale som kjemper mot ebolaviruset i Vest-Afrika. Disse går i en slags turnus og byttes ut hver sjette uke.

Norge jobber med å rekruttere personell til et behandlingsteam som skal jobbe på et britisk sykehus i Sierra Leone med 700 senger.

Ifølge Høie bygges det opp fire «turnuslag», hvert av dem med 10-15 personer, som skal bytte på å arbeide på sykehuset.

– Hvis verdens land nå gjør det som ligger i handlingsplanen fra Verdens helseorganisasjon, har vi håp om å få kontroll over situasjonen innen seks til ni måneder. Det er vårt beste tidsperspektiv fortsatt, sier Høie.

USA har nå satt i gang en militær innsats for å bygge opp infrastruktur i Liberia til ebolabehandling.

Ebola

Et virus som er svært smittsomt. Tall fra Ves-Afrika viser at omtrent halvparten av dem som blir smittet av viruset, dør av sykdommen.

Oppdaterte tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at det er registrert over 4000 døde av ebola-viruset.

Guinea og Liberia er hardest rammet av epidemien.

Omkring 20 norske misjonærer har for tiden sin tjeneste i nabolandene Elfenbeinskysten og Mali. Det er ikke registrert tilfeller av ebolasmitte i disse landene.

Hvis epedimien skulle spre seg til misjonsfeltene, kan det bli aktuelt å evakuere norske misjonærer .
Powered by Labrador CMS