Dystert i Hongkong etter at Kina har strammet grepet: – Kirkene tømmes fordi folk drar
Fra sommeren 2019 var det store demonstrasjoner i Hongkong – til ingen nytte. Det kinesiske kommunistpartiet innførte en sikkerhetslov som svekker innbyggernes frihet. Mange kristne har forlatt byen.
I 1997 ble Hongkong – som i en årrekke hadde vært en britisk koloni – en del av Kina. I forkant ble en avtale mellom Storbritannia og Kina undertegnet.
Denne skulle gjelde til 2047 og ble kort beskrevet som «ett land, to systemer» der Hongkong skulle beholde det meste av det britiske systemet – og dermed mye selvstyre og fortsatt en vid ytringsfrihet.
Den avtalen mener britiske myndigheter at Kina brøt i 2021 ved å innføre en streng sikkerhetslov.
I forkant hadde det vært store demonstrasjoner særlig sommeren 2019 – og fram til pandemien sørget for nedstengning i februar 2020.
– Jeg merker at veldig mange ikke tør å si noe kritisk om myndighetene, sier Magnar Olsen.
Han har vært misjonær for Misjonssambandet i Hongkong siden 1995.
– En halv million har dratt
Siden demonstrasjonene i 2019 har omkring en halv million personer forlatt Kina. Det gjelder ikke minst lærere og sosialarbeidere – to av gruppene som har fått skylden for at befolkningen ikke er tilstrekkelig patriotisk.
– Mange av disse var ressurspersoner i menighetene. Lærere har typisk vært søndagsskolelærere, og sosialarbeidere gjør gjerne en diakonal innsats. Jeg vet om menigheter hvor 25 prosent av medlemmene reiste, sier Magnar Olsen.
Resultatet kunne blitt en befolkningsnedgang, men er blitt oppveid av at kinesiske myndigheter har gjort det lettere for de på fastlandet å flytte til Hongkong. Det skyldes ikke, forklarer Olsen, at befolkningen i Hongkong har hatt et ønske om økt tilflytting fra Kina, snarere tvert imot.
– Hvor reiser de?
– Det enkleste er ofte å dra til Storbritannia. Siden britiske myndigheter mener at Kina brøt en inngått avtale, har det vært enkelt for de fleste fra Hongkong å få oppholdstillatelse. I tillegg reiser en del til Taiwan og Singapore. Canada og Australia har også vært aktuelle reisemål.
Drar når barna blir større
– Kan alle som ønsker det forlate Hongkong?
– Det er nødvendig å ha en del penger. Men har du en leilighet, og selger den, har du gjerne det du trenger for boligprisene er svært høye her, forklarer Magnar Olsen.
Selv kjenner han flere hongkongkinesere som forteller at de planlegger å dra når barna kommer i skolealder.
– De sier at de ikke vil at barna skal vokse opp i et slikt politisk system som Hongkong nå er blitt, sier Olsen.
Krever ed fra lærere
Han forteller at mange også frykter at situasjonen vil bli verre. I dagens Hongkong drives et flertall av alle skoler av kristne kirker og organisasjoner, og det drives ofte et kristent arbeid på skolene som mange tror at myndighetene vil sette en stopper for.
En konsekvens av innføringen av den nye sikkerhetsloven er at lærere og sosialarbeidere nå må avlegge en ed om at de vil følge nye lover og være patriotiske.
– De som ikke avlegger en slik ed mister jobben. Det er også et spørsmål om kravet etter hvert vil gjelde alle offentlig ansatte, sier Olsen.
– Rammer kristne
Johannes Morken, seniorrådgiver i Stefanusalliansen, er sterkt kritisk til sikkerhetsloven som kinesiske myndigheter innførte. Det skyldes at den brukes for å knuse demokratiet ved å redusere pressefriheten, forsamlingsfriheten og ytringsfriheten.
– Vi ser også at den rammer kristne aktører. Den katolske kardinalen Zen, som nå er over 90 år, er blitt arrestert og bøtelagt for sin hjelp til demokrati-demonstrantene, sier Morken.
Han forteller at mange av de som protesterte mot den varslede innføringen av sikkerhetsloven var kristne. Slik sett er det heller ikke overraskende at mange av disse har forlatt Hongkong.
– Det skaper store utfordringer for kirkene. Ofte er det de mest ressurssterke som drar, sier Morken.
Selvsensuren vokser frem
Resultatet av at Kina har strammet grepet om Hongkong er en fremvekst av selvsensur. Kirkeledere holder en lav profil, og aksepterer passivt myndighetens nye krav, for at de skal beholde friheten til å samles.
– De kristne i Hongkong har så langt ikke opplevd den fysiske undertrykkelsen og forfølgelsen som kristne i resten av Kina. Men det er grunn til å frykte at presset mot kristne trossamfunn vil fortsette å øke, sier Morken.
Han tror at situasjonen på lengre sikt vil bli endret.
– Det er lite sannsynlig at diktaturet i Beijing vil leve med vesentlig mindre kontroll med trosutøvelse i Hongkong enn i resten av Kina, sier Morken.
For ordens skyld: Espen Ottosen sluttet som informasjonsleder i Misjonssambandet 1. juni 2024.