En norsk ansatt i Leger uten grenser er smittet av ebola. Mandag holdt organisasjonen pressekonferanse. Her er generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn flankert av Cathrine Lofthus ved Oslo unversitetssykehus og helsedirektør Bjørn Guldvog. Helt til høyre i bildet er Line Vold fra Folkehelseinstituttet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ebolasvar ventes i løpet av to uker

Én til to uker. Det er tiden det ventes å ta før legene ved Oslo universitetssykehus kan si om en ebolasyk pasient blir frisk eller ikke. Eksperimentell medisin kan bli aktuelt.

Publisert Sist oppdatert

– I løpet av en uke eller to vil vi få avklart veldig mye. Det er det vanlige. Men vi tar én time av gangen i slike tilfeller, sier avdelingsleder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus til NTB.

En norsk kvinne som jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, ble søndag diagnostisert med ebola. Kvale understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Ebola er et virus som infiserer cellene i blodkarveggen. Det innebærer at det er en blodkarsykdom til slutt. Blodkar finnes i alle vev, så potensielt kan ebola gi sykdom i alle vev, sier Kvale.

En norske kvinnelig lege er smittet av blødningsfeberen ebola på jobb i Sierra Leone i Vest-Afrika. Se NRKs reportasje her:

Eksperimentell medisin

Oslo universitetssykehus åpner for å ta bruk eksperimentell medisin på norske ebolapasienter. Men innvendingene er betydelige.

– Vi er i dialog med ulike internasjonale miljøer om fire ulike typer eksperimentelle medisiner som finnes. Dette er utprøvende behandling, så her er det etiske og juridiske sider som vi er nødt til å vurdere, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus.

Etter det NTB forstår dreier det seg om blodplasma fra ebolapasienter som har beseiret sykdommen, en form for influensamedisin og to varianter av antistoffer, produsert i tobakksplanter.

– Ingenting av dette er hyllevare, og ingenting er skikkelig dokumentert på mennesker. Det er en potensiell risiko ved å gi slike medikamenter, sier Kvale, som mener varianten med antistoffer fra mennesker er den mest aktuelle. Den har alt vært utprøvd på to amerikanske ebolapasienter.

– Antistoffer er vanligvis trygt, men det er en viss fare for bivirkninger også her, sier han.

Statsminister Erna Solberg mener ebola-epidemien kunne blitt begrenset, om verdenssamfunnet hadde handlet raskere. Se intervjuet på NRK:

Overlevelse

Kvale forteller at ebolasyke pasienter på generelt grunnlag vil bli vurdert klinisk for å finne ut hva slags behandling vedkommende trenger i øyeblikket.

– Med relativt enkle blodprøver vil vi kunne kartlegge status. Men en av faktorene som vi vet virker, er støtteterapi. Ved Ullevål har vi god anledning til å tilrettelegge for dette på en veldig god måte og virkelig individualisere behandlingen, sier Kvale.

– Det aller viktigste primære er å gi væske. Selv en så enkel prosedyre, som jo er en rimelig løsning, å sikre væske til riktig drikke, er noe av det beste du kan gjøre, tilføyer han.

Hittil er det registrert 7.470 bekreftede, sannsynlige eller mistenkte tilfeller av ebola i Liberia, Sierra Leone og Guinea, med 3.431 dødsfall ved utgangen av forrige uke, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Ebolaviruset har hatt en varierende dødelighet. I slutten av september ble dødeligheten i den pågående epidemien anslått til 70 prosent. Inkluderes også tidligere utbrudd, er det anslått at om lag halvparten av dem som blir smittet, dør som et resultat av sykdommen.

– Å bruke slike prosentsatser for den enkelte pasienter er uinteressant, sier Kvale.

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

* Epidemien har krevd minst 3.431 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Flere enn 7.400 er smittet.

* De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

* Tirsdag 1. oktober ble et tilfelle av ebolasmitte bekreftet i USA. Det skal være første gang noen har fått diagnosen utenfor Afrika.

(Kilde: NTB, WHO)

Powered by Labrador CMS