Eilif (18) vil starte kristent skolelag, men rektor nekter: – Det er ugreit
Etter flere måneders arbeid, står fem kristne elever fortsatt uten lov til å drive kristne elevsamlinger på Nydalen VGS.
Det vakte nasjonal oppsikt da en gjeng med elever på Sagatun ungdomsskole i Balestrand ble nektet tilgang til klasserom for å ha «lagsmøter».
Det var høsten 2022.
På tross en rekke politiske vedtak og uttalelser knyttet til saken, skjer nå det samme i Oslo.
Nydalen
I starten av året stiftet nemlig Eilif Hynnekleiv (18) og fire andre elever et skolelag i regi av Laget (NKSS) tilknyttet Nydalen videregående skole.
Hynnekleiv tok ansvar og sendte mail til rektor Linn-Siri Jensen med spørsmål om å få låne et rom i «storefri» på tirsdager.
Svaret han fikk, sjokkerte ham:
«Vi velger ikke å sette opp dette tilbudet», skrev rektoren.
Dokumentasjon Dagen har sett, viser at rektoren i første omgang ikke ville tillate religiøs aktivitet.
– Jeg synes det er ugreit og unødvendig, sier Hynnekleiv til Dagen.
Avslaget kom til tross for at det finnes andre samlingspunkt for elever som får slik tilgang i skoletid.
Kan være ekskluderende
I første omgang prøvde rektor Jensen å vise til at det ikke skal legges til rette for «religiøse møter» på skoler.
«Skolene i Oslo har tydelige instrukser fra byrådet (noen år tilbake) om at det ikke skal legges til rette for religiøse møter på skolene. Vi kommer derfor ikke til å legge til rette for en kristen klubb ved skolen», svarte hun på elevenes henvendelse.
Hynnekleiv svarte med å orientere rektoren om punkt 36 i samarbeidsavtalen mellom byrådet i Oslo, KrF og FrP, som innebærer at rektorer skal innta en positiv holdning til elevinitiert virksomhet, altså virksomhet som har utspring i elevers egne ønsker.
Eilif Hynnekleiv, som har stått i bresjen for å starte opp skolelaget på Nydalen, slo også i bordet med kunnskapsminister Tonje Brennas klargjøring fra juni 2023:«Når det gjelder skolelag, er ikke skolelagsvirksomhet en del av opplæringen. Forslaget til forbud mot forkynnelse i all opplæring påvirker dermed ikke denne typen virksomhet».
Rektoren henviser så til at skoler i Osloskolen selv skal vurdere om de vil låne ut rom til elevinitiert aktivitet. Hun henviser blant annet til at «skolenes vurdering kan være at samlingene utsetter elever for sosial kontroll», og at enkelte elever kan føle seg ekskludert.
Deretter ber Hynnekleiv om å få tilgang til «retningslinjene eller vurderingene» som ligger til grunn for beslutningen.
Rektoren svarer slik:
«Klubbinitiativet fra deg blir ikke satt opp på skolen som en del av klubbtilbudet hos oss. Du har mulighet til å starte opp dette etter skoletid. Fint om du tar det til etterretning».
Generalsekretær overtok saken
Etter dette tar generalsekretær Karl-Johan Kjøde over saken på vegne av Hynnekleiv.
«Når du farer med slike udokumenterte og ubegrunnede påstander står du selv i fare for å bryte loven som du hevder å håndheve; som skal sikre elevene et trygt og godt psykososialt miljø. Det er alvorlig. Jeg ber deg derfor om å avklare hva du faktisk mener overfor Eilif og elevene, og begrunne dette saklig», skriver Kjøde.
4. mars i år skriver generalsekretæren at saken vil tas videre til ombud eller direkte med byrådet, med mindre rektoren omgjør beslutningen.
7. mars svarer Jensen:
«Det er elevrådet/skolemiljøutvalget (SMU) som godkjenner forslag til og setter i gang klubber ved vår skole i samarbeid med ledelsen. Klubbene settes opp ved oppstart av skoleåret og avsluttes i løpet av april – da fokus inn mot eksamen er prioritert. Elevrådet/SMU fikk ingen henvendelse fra Hynnekleiv med ønske om å starte denne klubben i høst. Vi har hatt flere forslag til klubber som ikke har blitt satt i gang. Skolen har anledning til å velge sine klubber og vil fortsette å gjøre dette i henhold til skolens og klubbenes profil, og det tenker vi at vi skal fortsette å gjøre uten å forholde oss til eksterne interesser».
Tok saken til byrådet
Til dette svarer Kjøde at informasjonen er både «ny og nyttig», og noe elevene må forholde seg til.
Han peker imidlertid også på at informasjonen ikke fremgår av korrespondansen mellom henne og Hynnekleiv.
«Derimot har du fremmet uriktige påstander, unnlatt å svare på Eilif sine tilbakevisninger, unnlat å stille spørsmål ved hva en slik klubb faktisk vil innebære og avvist muligheten for en slik klubb med henvisning til 'Mobbeparagrafen', om at kristent skolelag kan være ekskluderende og bidra til sosial kontroll».
Kjøde avslutter med å informere om at saken er oversendt byrådet, som jobber med å utarbeide retningslinjer for å «unngå diskriminering av elevinitiativ på bakgrunn av livssyn».
– Sitter igjen med avstand
Eilif Hynnekleiv forteller til Dagen at han har bedt om møte med rektor, foreløpig uten hell.
– Når vi ikke kan møtes, sitter vi igjen med en avstand til hverandre. Det er synd.
18-åringen forteller også at han ikke synes det er krevende å stå i situasjonen.
– Jeg har bedt om å bli modig og sterk, og nå får jeg denne utfordringen i fanget. Det er fint å stå opp for noe man mener, sier han.
Nå driver imidlertid elevene lagsvirksomhet – selv om de ikke får godkjennelse til å låne rom. De møtes på tirsdager.
– Vi får lærere til å låse opp rom for oss, forteller Hynnekleiv.
Han erfarer at det er viktig å finne sammen med andre av samme tro.
Etter at han tok initiativ til skolelag, har han oppdaget flere kristne medelever.
– Det er fort gjort å bli komfortabel. Når vi opplever en systematisk utfordring som dette, kjenner jeg at jeg blir mer aktiv som kristen.
«Ikke vær så religiøs»
Generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, sier til Dagen at han håper saken nå vil løses gjennom nye de retningslinjer fra Byrådet, som er ventet kort tid etter påske.
– Jeg håper rektor ved Nydalen skole tar dette til etterretning. Ellers vil det etterlatte inntrykket ved den populære Oslo-skolen fort bli «vær den du er – bare ikke vær så religiøs».
Dagen har vært i kontakt med rektoren. Hun har foreløpig ikke besvart våre spørsmål. Vi har også vært i kontakt med byråd for utdanning i Oslo, Julie Remen Midtgarden (H). Hun har heller ikke besvart våre spørsmål.