ISRAELVENN: Kåre Kristiansens minnepris skal tildeles en person ellr organisasjon som har vist solidaritet med Israel og det jødiske folk. Ulf Ekman har i en årrekke vært en tydelig israelvenn.

Ekman-pris splitter Kristenfolket

Ulf Ekman skal etter planen motta Kåre Kristiansens minnepris under Oslo Symposium 19. mars. Dette har ført til splid i organisasjonen Kristenfolket – én av organisasjonene som står bak konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Nestleder Sissi Kringlebotn reagerer sterkt på at Ulf Ekman, etter hans konversjon i fjor til katolsk tro, ble valgt som prismottaker.

– Et svik

– Allerede høsten 2013 ble Ekman lansert, men dette var før han forlot Livets Ord og ble katolikk. Bruddet med reformasjonen var et svik mot kristne som hadde sterke bånd til han som leder, og i etterkant har flere fått problemer med troen, sier Kringlebotn.

Ulf Ekman tok i sommer bladet fra munnen og fortalte hvorfor han har blitt katolikk. I en artikkel i tidsskriftet «Keryx» forklarte han sitt endrede bibelsyn og hvordan han ser på paven og Maria.

Uttalelsene skaket mange kristne miljøer både i Sverige og Norge, og nå kan de få følger for tildelingen av Kåre Kristiansens minnepris.

I statuttene står det blant annet at prisvinneren skal ha vist integritet og utmerket seg i kampen for judeokristne verdier. Kringlebotn mener at Ekman gjennom sin handlemåte har diskvalifisert seg selv til å motta Kristiansen-prisen.

Ny kandidat?

Hun hevder å ha tatt opp dette med sin styreleder Bjarte Ystebø, uten å få forståelse for sine synspunkt. Men for kort tid siden mottok hun en tekstmelding fra Ystebø, der der han skriver at det ikke lenger er sikkert at Ekman får prisen.

– Kanskje har de fått kalde føtter og velger i siste liten å gi prisen til en annen kandidat, undrer Kringlebotn.

Hun står fast på at det før dette var bekreftet at Ekman skulle få prisen.

Ingen kommentar

Bjarte Ystebø

Da Dagen kontaktet Ystebø for en kommentar, ba han om å få tilsendt skriftlige spørsmål.

I en e-post skriver han tilbake at han ikke ønsker å svare på spørsmål omkring hvem som blir prismottaker før denne blir offisielt kunngjort.

Generelt om prisen skriver han følgende:

«Vi gleder oss til Oslo Symposium og til utdelingen av Kåre Kristiansens Minnepris. Det blir en stor begivenhet. Kåre Kristiansens Minnepris registreres i 2015 i tråd med avtalen mellom familien Kristiansen og undertegnede, som en fri og uavhengig stiftelse, og det er utarbeidet vedtekter som regulerer stiftelsens arbeid.»

Solidaritet med Israel

Kåre Kristiansens minnepris deles ut av Kåre Kristiansens Minnefond annethvert år i samarbeid med Oslo Symposium.

Prisen skal tildeles en person eller organisasjon i Norge eller i utlandet som har demonstrert mot, styrke og integritet, utmerket seg i kampen for judeokristne verdier og vist solidaritet med Israel og det jødiske folk.

Yad Vashem og Shalit

I 2011 ble prisen tildelt Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem, mens den israelske soldaten Gilad Shalit mottok prisen i 2013.

Yad Vashem fikk prisen på grunn av museets rolle «som det jødiske folks levende minnesmerke over Holocaust.»

Gilat Shalit ble hedret for «det mot og den utholdenhet han viste da han ble holdt i fangenskap av Hamas, og for det offer han har båret for Israels skyld».

Se Shalits takketale:

Gilads Shalits tale til Oslo Symposium from Avisen Dagen on Vimeo.

Kåre Kristiansen

Kåre Kristiansen (1920 - 2005) var norsk politiker i Kristelig Folkeparti ( KrF).

Han var politisk aktiv fra 1951 til 1999, både på lokalplan og riksplan.

Markerte seg som en Israel-venn, abortmotstander og EU-tilhenger.

Kristiansen vakte oppmerksomhet over hele verden da han i 1994 trakk seg fra Nobelkomiteen i protest mot at fredsprisen ble tildelt PLO-leder Yasir Arafat.

Kåre Kristiansen markerte seg som en kompromissløs forsvarer av staten Israel og var tilsvarende kritisk til PLO - og Arafat i særdeleshet. Han anerkjente samtidig at få folk hadde lidd så mye som det palestinske.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS