Ekman takker nei til lukrativ pensjonsavtale
Ulf og Birgitta Ekman skulle få lønn livet ut. Så ble de katolikker. Nå avstår de fra pensjonen som var lovet dem.
Det har kokt i svenske medier den siste uken. Ifølge flere kilder avisen Uppsala Nya Tidning snakket med i forrige uke fikk ekteparet Ekman fortsatt utbetalt full lønn fra menigheten de forlot i vår. Lønnen skulle, ifølge avtalen, være en kombinasjon mellom pensjon og erstatning. Nå viser det seg at kildene misforstod, eller at menigheten ga ut mangelfull informasjon.
I et menighetsmøte nylig skal det nemlig ha blitt informert om at de fem personene som satt i styret da Livets Ord ble startet skulle få pensjon og erstatning til de ble 75 år. Deretter skulle de få utbetalt 75 prosent av erstatningen livet ut.
Avtalen skal ha blitt gjort allerede i 1998, ifølge styreleder Jonathan Ekman. Det skriver den svenske avisen Världen idag.
Det som derimot ikke skal ha blitt sagt er at ekteparet Ekman avstod fra denne avtalen da de ble katolikker i vår. Uvitende om dette faktum reagerte flere menighetsmedlemmer med sjokk og vantro. Noen skal også, ifølge Uppsala Nya tidning, ha meldt seg ut av menigheten.
Uvitende
Årsaken til utbetalingene er at man fra menighetens side ønsker å sette pris på pionerenes innsats og hva de har måttet tåle av forfølgelse i den første tiden.
Etter alle skriveriene i svenske aviser og de opphetede diskusjonene i sosiale medier sendte menigheten ut en pressemelding fredag. Her dementerer de opplysningene om at Ekman fortsatt mottar lønn fra Livets Ord. I pressemeldingen forklares det at ekteparet har sagt fra seg den lønnsomme avtalen da de konverterte til Den katolske kirke i vår.
– En av årsakene til at vi går ut med at Ulf og Birgitta Ekman har avstått fra fordelen er at det har oppstått spekulasjoner, sier styreleder Jonathan Ekman.
Svarer på spørsmål
På spørsmålet om hvorfor menighetens medlemmer ikke har vært klar over pensjonsavtalen før nå, svarer Jonathan Ekman dette:
– Det er fordi noen har spurt om det, og vi har svart. Vi har alltid hatt den innstillingen at vi svarer på spørsmål som kommer, sier styrelederen.
Ifølge avisen Uppsala Nye Tidning skal ikke styrelederen ha ønsket å kommentere opplysningene som kom frem i menighetsmøtet overfor avisen. I menighetsmøtet skal det heller ikke ha blitt nevnt navn på personene som mottok de lukrative utbetalingene.
– Jeg verken bekreftet eller dementerte. Jeg hadde ingen kommentarer, sier Jonathan Ekman til Uppsala Nya Tidning.
Ifølge Världen idag har ikke Livets Ord hatt en policy om å offentliggjøre slik informasjon.
Ambisjoner om åpenhet
I et brev som nylig har blitt sendt til menighetens medlemmer står det:
«Vi vil understreke at vår tydelige ambisjon er åpenhet, kommunikasjon og gjennomsiktighet i Livets Ord sitt arbeid. Vi gjennomfører nå en rekke tiltak for å styrke dette ytterligere. Blant annet kommer vi til å ansette en ekstern nemnd som gir råd og anbefalinger angående lønn og fordeler til styremedlemmer, pastorer og personer i sjefsstillinger i Livets Ord.»
Alle de fem styremedlemmene som fikk del i den fordelaktige avtalen har nå gått av med pensjon. Ifølge Livets Ord arbeider en av dem fortsatt i menigheten og mottar ikke lønn utover pensjonen.
Ansatte uten pensjon
De rundt 200 ansatte på Livets Ord har i dag en pensjonsavtale på 3 prosent av lønnen. Men denne avtalen trådte ikke i kraft før i 2007, 23 år etter at menigheten ble etablert. Samme år skal det har blitt utbetalt et engangsbeløp for å kompensere for mangelen på pensjon, men beløpet dekket bare et begrenset antall år.