FORVANDLING: I 20 år har Lydia drevet leseopplæring og arbeidstrening blant marginaliserte kvinner. Slik kan de forsørge seg selv og blir mindre sårbare for utnytting. – Men det viktigste er å nå kvinnene med Guds ord, sier Lydia. Det er da den store forvandlingen skjer.

Eks-muslim: «Hva er en korrekt kristen måte å slå kona på?»

Lydia er kristen i et land hvor islams holdninger til kvinner gjennomsyrer hele samfunnet. Også det kristne.

Publisert Sist oppdatert

– Kall meg «Lydia», sier hun og gjør det klart at dette ikke er hennes virkelige navn.

Landet ligger sørvest i Asia. Det er et muslimsk land med en kristen minoritet. Mange av de kristne er svært fattige.

Kvinner har ingen høy status i dette landet, og kristne kvinner er nederst på rangstigen. Mange arbeider som hushjelper. De blir hundset på jobb og hundset hjemme, forteller Lydia. Hun besøkte nylig Norge som Åpne Dørers gjest på konferansen «Forfulgt», som i år ble arrangert i Bergen.

Kvinnearbeid

Selv er hun gift med en pastor. Det er i seg selv en krevende oppgave. Det har skjedd at kirker er blitt bombet og pastorer målrettet angrepet, for å ramme de kristne menighetene.

Det var ektemannen som oppmuntret henne til å starte kvinnearbeid i 1998. Han så at behovet var stort, men som mann hadde han begrenset mulighet til å nå frem til kvinnene. Lydia grep utfordringen med begge hender.

– Vi føler begge at det er viktig å hjelpe marginaliserte kvinner, sier hun.

I 20 år har de drevet leseopplæring og arbeidstrening. Noen har fått lære å dyrke jorda, andre å sy eller trykke skriveblokker. Slik kan de forsørge seg selv og bli mindre sårbare for utnytting.

– Men det viktigste er å nå kvinnene med Guds ord, sier Lydia. Det er da den store forvandlingen skjer.

Nedslått blikk

Hun forteller med lav, varm stemme om disse kvinnene som ofte er nedbrutt og uten håp når hun møter dem første gang.

– De går med bøyd nakke og nedslått blikk.

– Når vi deler Guds ord med dem og de skjønner at de er elsket, ser vi forskjellen. De løfter hodet, møter blikket vårt og begynner å snakke. Og så kommer smilene.

– Det er som når blomster åpnes, sier Lydia og smiler selv også.

Islamsk påvirkning

Lydia forklarer at de lever i et muslimsk majoritetssamfunn, og at islams holdninger til kvinner gjennomsyrer hele samfunnet, også det kristne.

Hun forteller om en konvertitt med muslimsk bakgrunn som kom og spurte pastoren om hva som var en korrekt kristen måte å slå kona på. Det er lett å himle oppgitt med øynene, men faktum er, forteller hun, at mange kristne menn i dette samfunnet også mishandler konene sine.

– Mange kristne kvinner lever med ektemenn som ikke er snille med dem.

I møte med disse mennene er det Lydia og medhjelperne i kvinnearbeidet som kommer til kort.

– De vil ikke lytte til oss kvinner. Derfor må menn fra menigheten hjelpe oss og ha samtaler med dem som slår.

Hun forklarer oppførselen med at mennene påvirkes av samfunnet de lever i, og at mange av dem er nominelle kristne uten personlig tro.

– De kjenner ikke Jesus. Det er derfor det er så viktig å nå disse menneskene med evangeliet, så de kan erfare Jesu kjærlighet. Det kan være en lang prosess med mye oppfølging, men vi ser at Gud endrer holdninger.

Hindubakgrunn

Kristne i Lydias hjemland er ikke bare påvirket av islam, men også hinduismen.

– Mange av de kristne har hindubakgrunn. De er gjerne tredje generasjons kristne, men en del hindu-tradisjoner henger med, som at det hver dag skal tennes lys for de døde. Eller at barnløse kvinner stigmatiseres og utstøtes.

– Jeg kjenner en kvinne som ikke fikk bruke samme toalett som resten av familien, fordi hun var ufrivillig barnløs. Familien var redd for at de andre jentene i familien ikke skulle få barn.

Det er på grunn av ting som dette at Lydia brenner for å lære kvinnene å lese, slik at de kan lese Bibelen. Menigheten hennes driver leseopplæring over hele landet.

– Når de kan lese Guds ord selv og vet hvem de er i Kristus, får de fast grunn under føttene også når vanskelige tider kommer.

– De kan også selv vurdere hva som er rett og galt av ting som folk rundt dem påstår om Bibelen.

Ensomme pastorer

Arbeidet med å gjøre den kristne befolkningen grunnfestet i Guds ord innebærer også at pastorene må få bedre opplæring. Mange av dem har lite skolegang. Derfor startes det bibelskoler for prester og misjonærer.

– Pastorene arbeider ofte i avsidesliggende områder og står alene i krevende oppgaver. Et av de største problemene deres er faktisk ensomhet, sier Lydia, og beskriver et liv der pastorene skal bære alle medlemmenes byrder. Folk kommer til dem med sine store og små problemer, men selv har de ingen steder å gå med sitt.

Traumer og seiere

For å illustrere forteller hun om et bombeangrep mot en kirke i hjemlandet.

– Pastoren var selv inne i kirken da bomben eksploderte like ved inngangsdøren. Han så mennesker bli drept og alvorlig såret. Selv om han var dypt traumatisert, stilte han opp og hjalp alle de berørte, men ingen tok seg av hans egne behov.

Et team fra Lydias kirke rykket ut for å bistå. De sørget også for at pastoren fikk reise vekk og hvile.

– Da han senere reiste hjem til menigheten sin, var det i vissheten om at det fantes folk som brydde seg om ham. Det gjorde en stor forskjell.

Selv om hverdagen er tøff for de kristne i Lydias hjemland, opplever de også seiere, understreker hun.

– Det skjer når vi innser at vi er avhengige av Gud, når vi innser at det er Jesus i oss som blir forfulgt, og når vi erkjenner at Guds ord er overlegent. Vi har sett mennesker som mister alt, men troen på Herren Jesus kan ingen ta fra dem.

Powered by Labrador CMS