Ekspert: IS' styrke er mobilitet og evne til å slå tilbake
Irakiske styrkers seier over IS i byen Amerli viser at de kan gi opprørerne god motstand, men seieren kan være kortvarig, advarer norsk Irak-ekspert.
– Det er viktig å huske at IS' styrke er mobilitet og evne til å slå tilbake, sier Truls H. Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Iraks regjeringshær startet sammen med sjiamuslimske militssoldater og kurdiske peshmerga-soldater i helgen en storoffensiv mot Den islamske staten (IS) for å frigjøre byen. Før helgen bombet Bagdads luftvåpen IS-stillinger i landsbyer rundt småbyen Amerli, og natt til søndag angrep også amerikanske fly IS-opprørere ved byen. Søndag ble byen frigjort.
– Seieren i Amerli viser at når alle disse styrkene slår seg sammen, så er de en reell trussel mot IS, sier Tønnessen.
Frykt for massakre
Befolkningen i Amerli, som er dominert av sjiamuslimske turkmenere, har fryktet at IS ville kunne utføre større massakre i byen. Dette var også årsaken til at regjeringsstyrkene, selv dominert av sjiamuslimer, valgte å ta opp kampen, sier Tønnessen.
Befolkningen slapp jubelen løs søndag, men jubelen kan ha kommet for tidlig.
– IS har tidligere vist at de kan trekke seg tilbake for å komme tilbake igjen etterpå, minner Tønnessen om.
Om IS vil forsøke å ta byen på nytt, avhenger av mange forhold, blant annet om regjeringsstyrkene velger å bli stående med styrker i byen for å opprettholde kontrollen.
– Dessuten avhenger det av IS' interesse av å holde på byen. For IS er de sunniarabiske områdene tross alt viktigst. Det er der de har sine støttepunkter, og i de områdene de har erklært en egen stat.
Svakhet
– IS' svakhet er også at de sprer seg for mye. De slåss på mange fronter og kan nok overdrive sin egen styrke. Hvis de møter slik motstand vi har sett i Amerli, kan det bli vanskelig for IS å ekspandere videre.
Tønnessen sier det er vanskelig å si hvor mye støtte IS har i befolkningen i de sunniarabiske områdene. Han sier IS styrer både med pisk og gulrot.
– Det varierer fra sted til sted. Men noen steder der befolkningen støtter dem, kan de få noen fordeler, som mat og nødhjelp.
– Is har også kjøpt seg en del støtte blant sunniarabiske unge, arbeidsledige menn. Men de har neppe stor ideologisk støtte, sier han.