Eksperter tror KrF snur seg mot venstre
Ved neste stortingsvalg kan KrF ha droppet høyresiden og heller vendt seg mot Arbeiderpartiet, advarer KrF-ere og eksperter.
Les også: Hareide hudflettet Per Sandberg på direkteradio
KrF-er og medieviter Geir Magnus Nyborg har vært en av de sterkeste forkjemperne for samarbeid med Høyre og Frp.
– Selv om jeg er veldig positiv til denne regjeringen, forstår jeg at det nå snakkes om et sporskifte, sier en erfarne KrF-eren fra Fjell, vest for Bergen.
Det er ikke først og fremst utbruddet fra Frps nestleder Per Sandberg som har fått Nyborg til å stille spørsmål ved KrFs tette forhold til regjeringen, men forslaget om søndagsåpne butikker.
– Det bryter veldig på historisk, kulturell og religiøst grunn, sier Nyborg.
Samtidig mener Nyborg å se at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har varslet snuoperasjon i flere saker som frir til KrF.
– Mener du at KrF skal velge Ap ved neste stortingsvalg?
– Før så jeg det som umulig. Men det er ikke umulig. Nå når Ap har frigjort seg fra SV og gjort politiske endringer som gjør at de nærmer seg sentrum, er jeg ikke imot at man drøfter et skifte. Men jeg tror at denne regjeringen bør få en sjanse til å levere godt i resten av perioden.
Nyborg noterer seg et sporskifte i Ap på miljø, søndagsåpne butikker og kontantstøtte. Han er imidlertid usikker på hva KrF kan oppnå med Ap som de ikke har oppnådd med Høyre og Frp.
– Men jeg er åpen for å gå inn for det hvis det fortsetter slik man ser nå.
– Drukner i syting
Samtidig advarer KrF-eren sitt parti mot å være konstant frustrerte.
– KrF har oppnådd mye, men det drukner litt i syting og klaging, sier han og ramser opp en rekke saker der de fikk forandret et blåblått budsjettforslag i fjor høst. Etter forliket var støtten til fattige, bistand, pressestøtte og frivilligheten økt.
KrF-historiker Kåre Olav Solhjell tror også at det vil sitte langt inne å hjelpe Frp til regjeringsposisjon én gang til.
– Ved forberedelsene til neste stortingsvalg, er det vanskelig å se for seg at partiet skal gjenta eksperimentet, sier Solhjell.
Han peker på at Hordaland KrF, som er tydelig konservativt, begynner å bli lei av Frp.
– Spørsmålet er hvor lenge KrF kan holde ut. Nå er det kanskje mange nok som bidrar med forsøk på å dempe og jevne ut utbruddet, så partene vil antakelig hangle videre. Så kan en spørre seg hvilket klima som vil være der når partiene skal legge planer for neste valg, sier Solhjell.
– Er det ren affekt fra KrF eller er det politisk spill når Hareide viser harme mot Sandberg?
– Jeg tror Hareide var oppriktig indignert, jeg har ikke sett slik utbrudd fra Hareide før. Det er sjelden vi ser så sterke reaksjoner i KrF, som har en partikultur for sindig språkbruk.
Fordel til Hareide
Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener at konfliktene mellom KrF og regjeringen gir Hareide gode kort på hånden i politiske stridstema. Han tror det nå blir vanskeligere for regjeringen å kjøre hardt på for søndagsåpne butikker.
– Nå må de gjøre noe for å formilde KrF, og det styrker KrFs forhandlingsposisjon. Hareide har også fordel av å kjøre skarp retorikk, selv om alle partiledere ville reagert på samme måte når en blir beskyldt for å ha ansvar for terroren i København.
– Hva skal KrF bruke dette sinnet mot Frp til?
– Torsdag kveld gav Hareide i det siste debattprogrammet et tydelig signal til regjeringen om at han ikke vil finne seg i mer. Jeg tror det er klokt av regjeringspartiene å ta det alvorlig. I tillegg må regjeringen opptre noe mer ydmykt overfor KrFs krav. Ellers vil de mest borgerligvennlige kreftene i KrF, som også er de som er mest opptatt av helgedagsfreden, bli sinte. Det kan få konsekvenser i en by som Bergen i kommunevalget.
Tidligere KrF-byråd Dag Inge Ulstein i Bergen varslet tidligere i uken at partiet vurderer å samarbeide med Arbeiderpartiet i Bergen, blant annet fordi Frelsesarmeen ble nektet å leie et kommunalt bygg på fast basis.
– Tvunget til å snu
En annen tidligere KrF-byråd, Filip Rygg, har også profilert seg på at han ønsket å gå i regjering med Høyre og Frp. Nå er det slutt på tålmodigheten.
– Er du åpen for at KrF kan se mot Ap ved neste valg?
– Det kan hende KrF føler seg tvunget til det, sier Rygg og viser til at samarbeidet som begynte bra, både med saker og personlige relasjoner nå er alvorlig forsuret.
Aarebrot mener det er grenser for hvor mange ganger regjeringen kan støtte seg på kun Venstre for å flertall for sine saker, før stemningen mellom partiene blir forsuret. Og da kan Jonas Gahr Støres drøm om samarbeid med KrF gå i oppfyllelse.
– KrFs velgere er borgerligsinnet, mens KrFs ledelse gjerne samarbeider med Ap. Hvis regjeringens politikk går mot det som betyr noe for KrFs grasrot, og du har en moderat Ap-leder som også er personlig kristen, er det atskillig lettere å skifte side, sier Aarebrot.
– Hva tror du om KrFs vilje til å støtte Frp i regjeringsposisjon etter neste valg?
– Det blir vanskeligere og vanskeligere. Hvis Frp-ledelsen hadde snakket som Ketil Solvik-Olsen (Frp), ville det ikke vært et problem for KrF i det hele tatt. Samtidig ville Frp-velgerne slutte å stemme på dem. Frp-grasrota synes nok at Per Sandberg er ganske kul, sier Aarebrot.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));