Ekstra utsatt i høytidene
Til tross for rekordstort politioppbud ved egyptiske kirker denne julen, slo terroristene til igjen.
Enda en gang fikk kristne i Egypt bekreftet hvor sårbare de er i høytidene. Minst ni ble fredag drept da to mann begynte å skyte rundt seg utenfor kirken Mar Mina i Helwan, litt sør for Kairo, melder den egyptiske avisen Al-Ahram. Åtte av de drepte skal ha vært kristne.
Angrepet kommer bare en uke etter at hundrevis av muslimske demonstranter angrep en koptisk kirke sør for Kairo 22. desember. Ifølge NTB samlet gjerningsmennene seg utenfor kirken etter fredagsbønnen.
De rakk å storme kirken, ødelegge inventaret og angripe kristne inne i bygningen, før sikkerhetspersonell kom til stedet og jagde dem vekk. Da var tre personer blitt så skadet at de måtte på sykehus.
Rekordmange vakter
De to angrepene viser at egyptiske kristne er ekstremt sårbare, til tross for at det i år er utkommandert rekordmange politi- og sikkerhetsvakter for å beskytte egyptiske kirker i jula.
I tillegg til å utstyre mange kirker med metalldetektorer og overvåkningsutstyr, skal hele 230.000 personer stå vakt, opplyser Christian Post. Målet er å hindre at nye tragedier skjer, lik de som rammet egyptiske kirker i påsken i år og i julen i fjor.
Et lite mindretall av de kristne i Egypt feirer jul samtidig som den vestlige verden, men for den koptisk ortodokse kirke feires ikke julen før 7. januar.
Feirer i hjertet
Også i Iran er angrep på kristne blitt en bisarr tradisjon i julehøytiden. I flere år har iranske myndigheter raidet husmenigheter nettopp i julen. I år slo politiet til i advent. Fire kristne menn ble arrestert i hjemmene sine 12. desember og tatt med til et ukjent sted, melder forbønns- og nyhetstjenesten Middle East Concern.
– Fordi det er ulovlig å konvertere fra islam, må huskirkene møtes i hemmelighet. Julen blir dermed en «indre feiring» som mest av alt skjer i menneskenes hjerter, forklarer Mojtaba Hosseini til nyhetsbyrået World Watch Monitor.
Feiret jul i fengselet
Han forteller om hvordan kristne pynter hjemmene sine til jul, men unngår å bruke tradisjonell julepynt. I tilfelle politiet kommer på døra, kan de da si at de feirer bursdag.
Mojtaba opplevde selv å bli arrestert under et av politiets juleraid i 2012. Han ble senere dømt til 44 måneders fengselsstraff, og måtte feire jul i fangenskap tre ganger.
– Julen har alltid vært noe jeg feirer inni meg. Derfor kunne jeg også feire jul i fengselet, sier han.
– Feirer med kraft
I Quetta i Pakistan måtte de i år gravlegge sine døde midt i juleforberedelsene. Ni mennesker ble drept og over 50 såret i et selvmordsangrep mot en metodistkirke i byen 17. desember. Likevel ble ikke julefeiringen avlyst.
– Medlemmene våre er fast bestemt på å gjennomføre julens program, slik vi hadde planlagt det. Vi vil feire vår Herre Jesu Kristi fødsel med kraft og høytidelighet, sier pastor Simon Bashir i Bethel Memorial Methodist Church til World Watch Monitor.
Også i andre pakistanske byer, som Karachi og Lahore, strømmet folk til kirkene i julen. Samtidig var rekordhøy sikkerhetsberedskap en påminnelse om hvor risikabelt det er å gå i kirken i dette landet.
Krig mot julen
«Hvorfor arresterer Kina aktivister i julen?» lyder en tittel på cnn.com. Svaret er opplagt, mener de. I uken mellom jul og nyttår er aktiviteten på et minimum i mange internasjonale selskaper, inkludert media og diplomatiet.
– Derfor er dette den ideelle tiden for å komme med dårlige nyheter, uttaler en ekspert.
1. juledag ble menneskerettighetsaktivisten Wu Gan dømt til åtte år i fengsel etter to år i varetekt.
Dette var ikke det eneste som la en demper på julefeiringen i Kina i år. Ifølge Financial Times skal lokale myndigheter en rekke steder bedt medlemmer av kommunistpartiet, skoler og handlesentre om å tone ned julefeiringen. Sentrale myndigheter avviser at det foreligger noe forbud mot julefeiring, men det store omfanget av lokale restriksjoner gjør at mange likevel stiller spørsmål om det foregår en «krig mot julen» i kulissene i Beijing.
Jul uten kirkebygg
Juledagene er ikke offisielle fridager i Kina, men julen er blitt svært populær, ikke minst blant unge kinesere.
Den katolske menigheten i landsbyen Zhifang, nær Xi´an, måtte i år feire jul uten kirkebygg. 20. desember ble landsbyens eneste katolske kirke revet av myndighetene, opplyser det katolske nyhetsbyrået AsiaNews. Kirken ble bygget i 1999 og skal ha hatt alle nødvendige papirer i orden. Menighetens medlemmer postet bilder både av papirer og rivingen på sosiale medier.
Glede i Irak
Selv om fremtiden er svært usikker, var dette en gledens jul i Irak. Da IS drev kristne på flukt sommeren 2014 hang kirkeklokkene tause i Mosul for første gang på over 1700 år.
Denne julen ble det igjen kimet til julefest i Iraks nest største by. I år kunne kristne endelig feire julegudstjeneste igjen i Mosul og de kristne landsbyene på Ninivesletten.
– Assyriske kristne i Irak og Syria har feiret jul med glede og lettelse, skriver det assyriske nyhetsbyrået AINA.
Flytte hjem
The Daily Mail beskriver kristne som var overveldet av følelser da julemessen i Mosul ble innledet med den irakiske nasjonalsangen. For de troende som nettopp hadde vendt tilbake etter eksil i Kurdistan, ble messen opplevd som et tegn på at livet vender tilbake i Mosul.
Fra Bagdad oppfordret den kaldeiske (katolske) patriarken Louis Sako folk til å be om fred. Han uttrykte håp om at det krigsherjede landet nå går inn i en ny fase, etter at IS er nedkjempet og byer som Mosul er befridd. Samtidig prøvde han å oppmuntre fordrevne kristne til å flytte hjem og begynne på gjenoppbyggingen av byene sine.