Ekstrapott til UDI skal få flere utvist fra Norge
Saksbehandlingstiden i Utlendingsdirektoratet (UDI) er for lang, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).
Nye millioner over revidert nasjonalbudsjett skal fjerne flaskehalser og øke antallet utlendinger som utvises fra Norge.
– Saksbehandlingstiden går opp og ventetiden øker. Det må vi gjøre noe med, sier Anundsen til NTB.
Han røper at regjeringen vil komme med en ekstrabevilgning på 11,3 millioner kroner til saksbehandling i UDI når forslaget til revidert nasjonalbudsjett legges fram på tirsdag.
– Utviser flere
Økning i antallet utvisningssaker er ifølge justisministeren hovedforklaringen på økt saksbehandlingstid.
– Vi utviser flere enn noen gang tidligere. Politiet blitt veldig flinke til å prioritere slike saker. Det er positivt, men medfører også at presset på UDI øker, sier Anundsen til NTB.
Det er politidistriktene eller Politiets utlendingsenhet som fremmer begjæring om utvisning av utenlandske statsborgere til UDI. Når vedtaket så er fattet, er det opp til politiet å sørge for at utlendingen faktisk blir sendt ut av Norge.
Press
Justisministeren merker seg kritikken mot UDI når det gjelder familiegjenforeningssaker, der saksbehandlingstiden av mange oppleves som urimelig lang. Han avviser at dette er en naturlig bivirkning når det politisk trykkes på for å få utvisningssaker prioritert.
– Vi har vært tøffe når det gjelder kravene for saksbehandling av familiegjenforeningssaker også, men innser at vi er langt unna målet, sier Anundsen.
Han håper standardiserte saksbehandlingsløp vil få ned tiden UDI bruker på å avgjøre «enkle saker». Også ekstrabevilgningen til behandling av utvisningssaker vil virke positivt inn, mener justisministeren.
– Det blir iallfall slutt på å flytte ressurser fra andre saker til utvisningssaker, sier han.
Har hjulpet
Anundsen mener det allerede har vist seg på kriminalitetsstatistikken at flere kriminelle utlendinger er blitt sendt ut av Norge.
– Slik saker ble ikke prioritert høyt nok tidligere. Det gjorde at mange kunne fortsette sin kriminelle virksomhet, sier han.
Av 7.150 returer i 2014 gjaldt 39 prosent kriminelle. Lovendringen som gjør at utviste som vender tilbake til Norge kan straffeforfølges, er også noe Anundsen mener virker forebyggende.
I tillegg til ekstrabevilgningen på 11,3 millioner kroner til saksbehandling, legger regjeringen opp til å styrke UDIs arbeid med elektronisk dialog med egne brukere og andre offentlige etater. Til sammen er det foreslått å sette av 5,6 millioner kroner ekstra til dette formålet i revidert nasjonalbudsjett. (©NTB)