Eldre tror sterkere enn yngre
Men for Kristine Hauan (23) er den kristne troen veldig viktig. Hun tilhører et mindretall av unge voksne – både i Norge og internasjonalt.
En bestemor i bønn for sine barnebarn som ikke tror på Gud. Eldre kvinner og menn som har utslitte salmebøker på nattbordet og lange bønnelister, mens barn og barnebarn ikke er så opptatt av å gå i kirken og tro.
Det er ikke bare myter. Helt ny internasjonal forskning fra Pew Research Center har kartlagt hvor troende eldre og yngre i 106 land er. Og trenden en tydelig: Det er grå hår som dominerer blant kristne og muslimer over hele verden.
I Norge oppgir 15 prosent av voksne under 40 år at troen er viktig for dem. Det er noen flere, 21 prosent, av voksne over 40 år som sier det samme.
Kristine Hauan (23) fra Kristiansand tilhører mindretallet. Dagen møter henne på vei til muntlig eksamen i sykepleie. Rundt halsen henger et gullkors.
– For meg er det veldig viktig og en stor del av livet som jeg bruker mye tid på, sier Hauan, som går i pinsemenigheten Salt.
– I kirken er vi mange unge, sier hun, men erfaringene fra hjembyen Kristiansand er annerledes. Der har hun bakgrunn fra Misjonssambandets forsamling.
– Der er det nesten bare eldre kristne, sier hun.
Dagen møter også utvekslingsstudent Emily (22) fra Canada.
– Religion er viktig for meg nå, men det var ikke det før. Jeg ble kristen i februar etter at jeg ville finne ut mer om troen til kjæresten min. Gud har gjort så mye for meg, forteller hun.
– Kjenner du også igjen bildet av at de eldre er mer troende enn yngre?
– Ja. Før hadde jeg ingen kristne venner på min alder, sier hun.
Samme hovedtrend
Rapporten viser at det er forskjeller fra land til land. Likevel gjelder hovedtrenden både i utviklingsland og i rike land, i muslimske land og i kristne land, i tradisjonelt religiøse land og i sekulariserte land.
I 46 av 106 land sier eldre voksne i større grad at religion er viktig enn yngre voksne.
I 58 land er det ingen statistisk merkbar forskjell på yngre og eldre voksne i spørsmålet om hvor viktig religion er.
I bare to land, Georgia i det tidligere Sovjetunionen, og Ghana i Afrika, sier flest unge voksne at religion er veldig viktig for dem.
Det samme mønsteret trer frem hvis man heller spør om de er med i en religiøs gruppe, om de ber daglig eller går til gudstjeneste eller møte hver uke.
Større forskjell formuslimer
Ikke alle de undersøkte landene har stor nok kristen eller muslimsk befolkning til at de kan gjøre en sammenligning mellom eldre og yngre voksne innen samme religion. Men i de landene Pew har grunnlag for å gjøre en slik sammenligning, trer et skille mellom religioner frem:
I nesten halvparten av landene sier unge kristne at religion er mindre viktig for dem enn det eldre kristne sier.
Forskjellen er enda større for muslimer. I bare en fjerdedel av landene oppgir yngre at religion er viktigere for dem enn eldre muslimer over 40 år.
Dagen møter Saadia Ohda (30) fra Marokko som er på vei hjem fra eksamen og som er på siste dag i fastemåneden ramadan.
– Jeg er muslim og troen, faste og bønn er viktig for meg, sier hun.
– Undersøkelsen viser at religion er viktigere for eldre enn yngre?
– Det kjenner jeg igjen. Jeg går ikke med hijab, og jeg spiser ikke bare halalkjøtt. Det er kanskje fordi jeg har reist mye. Så ser jeg at folk jeg kjenner fra Syria og Somalia som har vokst opp i Norge, ikke faster. Kanskje har det med steder og kultur å gjøre? spør hun.
Levestandard
Den dalende interessen for religion kan henge sammen med økt levestandard og sikkerhet, ifølge rapporten. Generasjonsskillet kan også komme av at folk har en tendens til å bli mer religiøse med alderen.
Det er innbyggere i land i Afrika, Midtøsten, Sør-Asia og Latin-Amerika som har en størst andel av innbyggere som sier religion er veldig viktig for dem. Religion er minst viktig for innbyggere i land i Europa, Nord-Amerika, Øst-Asia og Australia.