ELEVER: Carl Æneas Gravdal, Vilde Paulsen, Johannes Moldestad Oma og Johannes Bergerud går på internatskolen Kongshaug musikkgymnas. De sparer strøm ved å kutte dusjingen til noen få minutter, men får ingen strømstøtte fra staten.

Elever på internatskoler: – De eneste privatpersonene som ikke får strømstøtte

– Ufattelig at regjeringen ikke tar tak i dette, mener Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Publisert Sist oppdatert

Dagen fortalte sist uke om Kongshaug musikkgymnas, hvor 123 elever bor på internat. Hadde de bodd hjemme, ville de vært omfattet av ordningen med statlig strømstøtte for private husholdninger.

Finansministeren har «ingen kommentar».

KrF reagerer sterkt på at det det kaller uholdbar forskjellsbehandling:

– Nå er elevene på friskolene så å si de eneste privatpersonene i Norge som ikke får strømstøtte, skriver stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad i e-post til Dagen.

REAGERER: Kjell Ingolf Ropstad mener det er hårreisende om elevene skal betale selv for økte strømutgifter.

– Velte regningen over på elevene

Han sier KrF ved flere anledninger har tatt saken opp i Stortinget – uten å få gehør hos regjeringen.

– Det bør ikke være sånn at friskolene ser seg nødt til å velte over strømregningen på elevene. Hvis ikke regjeringen ønsker at kun de mest bemidlede skal få anledning til å gå på friskole, må de gjøre endringer med en gang. Dette er allerede langt på overtid, mener Ropstad og legger til:

– Det er ufattelig at regjeringen ikke tar tak i dette.

– Dypt urettferdig

Generalsekretær Jorunn Hallaråker Heggelund i Kristne friskolers forbund (KFF) synes også det er underlig at en elev som velger å bo på internat er blant svært få privatpersoner som ikke får strømstøtte.

– Par med millioninntekter får strømstøtte, mens en elev som har valgt å gå på en internatskole får ikke. Det er dypt urettferdig og gir ingen mening, sier hun til Dagen.

– Vårt håp er at finansministeren, som selv har gått på en av våre internatskoler, vil komme på banen og rette opp i dette. Det fortjener elevene, sa Heggelund til Dagen torsdag.

Taust fra departementet

Samme dag ba vi politisk ledelse i Finansdepartementet om en kommentar til uttalelsene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har en fortid som elev og internatboer på Tomb videregående skole i Råde.

«Vi kommer tilbake til deg,» var svaret vi fikk på departementets kommunikasjonsavdeling torsdag kl. 13.

Fredag middag fikk vi denne meldingen, også den signert rådgiver Celine Lyse Augdal:

«Beklager for at jeg aldri kom tilbake til deg på denne, men vi har ikke mulighet til å kommentere saken per nå.»

Etter purring kom det mandag ettermiddag et endelig svar:

«Finansministeren har ingen kommentar til denne saken.»

REKTOR: Henning Iversen på Kongshaug er en av flere rektorer som vurderer å øke elevenes egenbetaling.

Rektor ved Kongshaug musikkgymnas, en videregående internatskole med 123 elever i Os sør for Bergen, mener at skolen i virkeligheten «subsidierer staten».

– Hadde elevene våre bodd hjemme, ville staten tatt store deler av regningen for strømmen de bruker. Ved at det bor på internat blir staten spart for betydelige utgifter, sier rektor Henning Iversen.

Ropstad: – Hårreisende

Han forteller at det kan bli aktuelt å øke skolepengene.

– Denne forskjellsbehandlingen rammer elevene først og fremst. De store kostnadene må dekkes inn, og uten støtteordninger for disse skolene betyr det et dårligere tilbud til elevene eller i verste fall nedleggelse. At internatskolen ser seg nødt til å øke skolepengene for å bøte strømutgiftene, er hårreisende, mener Ropstad.

Powered by Labrador CMS