Milliardær Elon Musk ved den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz II i nærheten av Oswiecim i Polen mandag. Polen var okkupert av Nazi-Tyskland da Auschwitz-leirene ble bygget under andre verdenskrig. Foto: Andrzej Rudiak / AP / NTB

Elon Musk besøkte Auschwitz

Musk har besøkt den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz, der hundretusener av jøder ble drept av de tyske nazistene under andre verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Milliardæren la ned en krans i leiranlegget i Polen mandag, ifølge The European Jewish Association (EJA). Den konservative amerikanske kommentatoren Ben Shapiro var sammen med ham under besøket.

Senere på dagen talte Musk på en konferanse om bekjempelse av antisemittisme i Krakow. Her hevdet han at det på meldingstjenesten X – tidligere Twitter – er mindre antisemittisme enn i andre sosiale medier.

Beskyldt for antisemittisme

I november i fjor ble Musk beskyldt for antisemittisme da han responderte på en melding på X, som han selv eier.

En annen bruker hevdet at jøder har spredt hat mot hvite mennesker. Videre skrev han om «horder av minoriteter» som strømmer inn i vestlige land. Musk sluttet seg til denne virkelighetsbeskrivelsen.

Senere har Musk sagt at dette var noe av det dummeste han noen gang har gjort på meldingstjenesten.

Elon Musk (i midten) i den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz II, også kjent som Birkenau. Foto: Andrzej Rudiak / AP / NTB

– Voksende problem

Konferansen i Krakow arrangeres av EJA. De har advart om en kraftig økning i jødehat i Europa i kjølvannet av Gaza-krigen.

Musk eier X, og han leder bilprodusenten Tesla og romfartsselskapet SpaceX. Han er verdens rikeste person.

Konsentrasjonsleirene Auschwitz I og II ble bygget av de tyske nazistene under andre verdenskrig. Over en million mennesker ble drept her og i tilknyttede leirer. Flertallet av ofrene var jøder, og i tillegg ble mange polakker, romfolk og sovjetiske krigsfanger drept.

Totalt ble om lag seks millioner jøder drept av naziregimet under ledelse av Adolf Hitler.

Powered by Labrador CMS