En av fem båtførere drikker alkohol på sjøen
Hver femte fører av fritidsbåter innrømmer at de mener det er greit å drikke alkohol mens de kjører båt. – Skremmende, sier generalen i MA-rusfri trafikk.
Menn utgjør flertallet både av de som synes det er greit å føre båt i ruset tilstand, og blant dem som mister livet på sjøen. Det er blant funnene i en fersk undersøkelse som Kantar TNS Gallup har utført på oppdrag for MA-rusfri trafikk.
Unnfallenhet
– Dette er et skremmende høyt tall med tanke på hva det kan innebære, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA-rusfri trafikk til Dagen.
– Jeg er redd politikernes unnfallenhet også denne sommeren vil føre til tap av menneskeliv, legger hun til.
Hun viser til at det er omkring 500.000 norske husstander som i dag er eiere av fritidsbåt. Det betyr at man kan risikere å møte 100.000 berusede båtfører på vannet i sommer.
Liberal lovgivning
Generalen viser til de aller fleste forstår at båtkjøring og alkohol ikke hører sammen.
– Når såpass mange likevel svarer at de tillater seg å drikke mens de kjører båt, tror vi dette dessverre er en konsekvens av den liberale lovgivningen. Promillegrensen på 0,8 er et signal om at politikerne ikke ser alvorlig nok på båtfyll. Det fører til at en del båtførere velger å spekulere i hvor mange glass de kan drikke, mener Kristoffersen.
Hun viser til at ved 0,8 er dømmekraften kraftig svekket og risikoviljen tilsvarende forsterket.
– Det er uansvarlig å tillate at berusede personer fritt skal kunne få boltre seg med lynraske fritidsbåter langs badestrendene, ved folkerike havneanlegg og farlige farvann, understreker Kristoffersen.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Senke promillegrense
MA - Rusfri trafikk ønsker å senke promillegrensen for førere av fritidsbåter til 0,2, som er den samme som brukes på norske veier.
– Det er tankevekkende at holdningen til alkoholpåvirkning er mye mer liberal på sjø enn på vei. Vi opplever at det er lite kunnskap om promillegrense i den norske befolkningen, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.
I den ferske gallupundersøkelsen kommer det fram at organisasjonens forslag har bred støtte i befolkningen. Hele 72 prosent av alle de spurte mener at promillegrensen bør være den sammen til sjøs som på veien, men andre ord 0,2.
Samme gruppe
MA-generalen mener det kan være verdt å merke seg at gruppen som i størst grad tillater seg å drikke alkohol når de kjøre båt, langt på vei er den samme som mister livet i båtulykker: Godt voksne menn. Ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet var 24 av de 27 som i fjor døde i båtulykker, menn over 40 år. Bare én kvinne mistet livet i forbindelse med båtulykke.
– Det er påfallende å se hvem som omkommer til sjøs og hvilken gruppe båtførere som samtidig sier at de gjerne tillater seg å drikke alkohol. Dermed er det også nærliggende å tenke at en del av ulykkene kan skyldes overmot og manglende respekt for alkoholens påvirkning av dømmekraften, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.
Sjøfartsdirektoratet opplyser videre at minst fem av de omkomne var alkohol- eller ruspåvirket. Men det virkelige tall kan trolig være høyere ettersom en del omkomne aldri blir funnet og/eller obdusert.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));