Én av to vil at man skal kunne jobbe så lenge man vil

Halv­par­ten av de spur­te i en ny un­der­sø­kel­se sva­rer at de øns­ker å fjer­ne al­ders­gren­sen for hvor lenge man kan jobbe. Den nye re­gje­rin­gen er ikke uvil­lig til å opp­fyl­le øns­ket.

Publisert Sist oppdatert

Det er Se­nior­po­li­tisk baro­me­ter, Sen­ter for se­nior­po­li­tikks år­li­ge må­ling av ar­beids­ta­ker­nes hold­nin­ger til ulike se­nior­spørs­mål, som viser at det er et stort fler­tall for å fjer­ne al­ders­gren­sen på 70 år, skri­ver Dags­avi­sen.

Positiv til idéen

Stats­sek­re­tær Astrid Nøkle­bye Hei­berg (H), som selv er 77 år, er po­si­tiv til ideen.

- Min for­ven­te­de leve­al­der er 86 år, så jeg kan ta to pe­rio­der som stats­sek­re­tær. Jeg ten­ker ikke kort­sik­tig, sier hun til avi­sen.

For ti år siden var fler­tal­let av ar­beids­ta­ker­ne ne­ga­ti­ve til å opp­he­ve al­ders­gren­sen, men nå er altså hold­nin­ge­ne end­ret.

Knut Aar­bak­ke, leder for Aka­de­mi­ker­ne, øns­ker å fjer­ne re­ge­len om at man ikke kan jobbe etter fylte 70 år.

- Vi kan ikke ha et sys­tem som hiver folk ut. Å ha en øvre al­ders­gren­se i ar­beids­li­vet er dis­kri­mi­ne­ren­de, mener han.

Tydelig signal
Aar­bak­ke bru­ker Nøkle­bye Hei­berg som ek­sem­pel og mener an­set­tel­sen av henne er et ty­de­lig sig­nal fra re­gje­rin­gen om at man ser på folk som en res­surs uan­sett alder.

Stats­sek­re­tær Kris­ti­an Dahl­berg Hauge (Frp) i Ar­beids­de­par­te­men­tet sier at de nå ut­re­der al­ders­gren­se­ne i ar­beids­miljø­lo­ven.

- Ut­red­nin­gen om­fat­ter både 70-års­re­ge­len og mu­lig­he­ten for be­drifts­in­ter­ne al­ders­gren­ser. I til­legg vil re­gje­rin­gen gjen­nom­gå øv­ri­ge lov­be­stem­te al­ders­gren­ser i ar­beids­li­vet, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS