– En dårlig dag for de som vil fortsette å lyve om Israel
Politisk kommentator mener «apartheidlobbyen» har et forklaringsproblem etter at et nytt gissel i Gaza ble befridd. Palestinakomitéens Line Khateeb er ikke overbevist.
Forrige uke ble gisselet Kaid Farhan al-Qadi (52) befridd fra fangenskap på Gaza.
Han kommer fra et beduinsamfunn nær den israelske byen Rahat og var på jobb som vakt ved en fabrikk i kibbutzen Magen, da han ble bortført av Hamas-terrorister 7. oktober i fjor.
Al-Qadi ble funnet inne i en tunnel av kommandosoldater fra en elitestyrke. Operasjonen ble ledet av IDFs sørkommando, sikkerhetsbyrået Shin Bet og IDFs 162. divisjon.
– En dårlig dag
Douglas Murray er britisk forfatter, politisk kommentator og samfunnskritiker. I et intervju med Sky News, sier han:
– Lobbyen som anklager Israel for å være en apartheidstat må ha en dårlig dag siden de vil måtte forklare hvordan en muslimsk beduin og far kan ha barna sine rundt seg ved sengekanten og bli behandlet av en ortodoks jødisk lege i det som tilsynelatende skal være en apartheidstat.
Han legger til:
– Det er en dårlig dag for alle de menneskene som ønsker å fortsette å lyve om Israel og later som om samfunnet er noe det ikke er. Israel er et samfunn der muslimer, jøder, kristne og andre alle har like rettigheter, sier han.
«Er folkemord-rasister»
Under overskriften «Å forandre historiefortellingen», skriver Peta Krost i South African Jewish Report at den internasjonale anti-Israel-lobbyen gjør alt innenfor dens makt for å overbevise verden om at jøder «er folkemord-rasister, og at Israel er bevis på det».
«Siden 7. oktober har den gjort det ved å finne bilder og komme med påstander om krigen i Gaza for å bevise poenget. (...) Det er bare det at disse ordene har en betydning som er motsatt av alt det som Israel står for».
Fortellingen kollapset
Krost viste også til redningen av 11 barnsfaren al-Qadi og sier at fortellingen om Israel som apartheid-stat kollapset totalt sist tirsdag.
«Ikke bare det, det beviste at Israel Defense Forces (IDF) er der ute for å beskytte og sikre hver enkelt innbygger i Israel, jødisk, kristen, muslim, bahai eller de som ikke passer inn i en bestemt religion.»
«Broren vår har kommet hjem»
Krost nevner også mottakelsen som al-Qadi fikk fra statsminister Benjamin Netanyahu og president Isaac Herzog, og siterer sistnevnte:
«Kjære Farhan, så rørende det er å høre stemmen din! Broren vår har kommet hjem! Broren vår har kommet tilbake!»
– Skulle bare mangle
Palestinakomiteens leder, Line Khateeb, er verken overbevist av Douglas Murrays argumentasjon eller imponert over at en ortodoks jøde behandlet Kaid Farhan al-Qadi.
– Jeg tenker at det skulle bare mangle at ikke israelske borgere, uansett religion, blir behandlet likt.
Hun påpeker at mange palestinske helsearbeidere med israelske pass også behandler jøder i Israel.
– Vi er mennesker. Det har ingenting å si.
– Systematisk forskjellsbehandling
– Israel spanderte et elitestyrke-oppdrag for å redde én muslim. Rimer det med at landet skulle gjøre forskjell på jøder og folk med andre religioner i Israel?
– Ja, jeg tenker at Israel har vært opptatt av å få ut alle gislene som ble tatt den 7. oktober. Det gjør de, og det er fint, men det er den systematiske forskjellsbehandlingen, som gjør at vi sier at de driver med apartheid.
Hjemmene skal rives
Hun viser til en artikkel i AP der det står at 70 prosent av beboerne i Khirbet Karkur, den lille landsbyen til beduinen al-Qadi, har fått beskjed om at hjemmene deres skal rives.
Ifølge AP, som siterer advokaten som representerer beboerne, har de blitt fortalt om at det skjer fordi hjemmene ble bygget uten tillatelser i en «beskyttet skog» som ikke er avsatt for boliger.
Familien til al-Qadi har ikke mottatt et slikt varsel.
– Den systematiske forskjellsbehandlingen tar ikke slutt selv om de nå har brukt elitestyrker på å få denne mannen ut av en tunnel, sier Khateeb.
Rekord
Hun viser til Negev Coexistence Forum for Civil Equity, en frivillig samarbeidsorganisasjon mellom arabere og jøder.
I løpet av bare seks år ble 11.513 bygninger revet i beduinlandsbyene i Negev, og antallet rivinger vokser merkbart hvert år, skrev NCF i 2021.
Første ambassadør
Israel har et sted mellom 200.000 og 300.000 beduinarabere. De er en fattig og tradisjonelt nomadisk minoritet som har et komplisert forhold til regjeringen og ofte blir utsatt for diskriminering, skriver AP.
Det skyldes ikke minst at beduinlandsbyer er blitt revet.
Et komplisert forhold har også Ishmael Khaldi hatt.
Ifølge Jerusalem Post har han klaget på hardhendt behandling som han skal ha blitt utsatt for, og på håndteringen av beduinlandsbyer.
I 2020 ble han den første ambassadør for Israel med beduinsk bakgrunn, stasjonert i Eritrea.
Nomadisk samfunn
Beduinenes overgang fra et tradisjonelt, konservativt, nomadisk samfunn til et moderne, urbanisert liv i Israel har vært og er krevende:
«Likevel vil en sammenligning mellom beduinenes situasjon i Israel og den i de arabiske landene vise at israelske beduiner nyter godt av forhold som deres brødre mangler, hovedsakelig på to områder: velferd og jordeierskap», skriver Jewish virtual library som tilbyr forskningsbasert informasjon om Israel, jødene og Holocaust.