– En ekspertise helt ute av kontroll
Olav Nilsen (59) har blitt kontaktet av fire familier som opplever at barnevernet har behandlet dem uriktig.
– Barnevernet kan fatte administrative hastevedtak uten juridisk behandling i forkant. Dette er den såkalte rettsstaten Norge, sier Olav Nilsen.
Han er rådgiver i Vennesla kommune og kirkeverge i Bygland i Aust-Agder og kjenner ekteparet fra Sørlandet som går til rettssak mot staten. De vil prøve juridisk hvor grensen går for at man kan hente inn barn til avhør uten at foreldrene får vite om det.
– Rettigheter for barn og foreldre
På begynnelsen av 1990-tallet opplevde gode venner av Olav Nilsen og kona at barna deres ble hentet av barnevernet. Siden da har problematikken engasjert han. For et par år siden skrev han et lite debattinnlegg i Vennesla Tidende som resulterte i store avisoppslag om saken slik han opplevde den 25 år tidligere.
Innlegget førte til at han har fått mange henvendelser fra familier som opplever seg urettmessig behandlet av barnevernet.
Fire familier som faller under området for Midt-Agder barnevern har også tatt kontakt. Tre av tilfellene gjelder mistanke om overgrep, mens den fjerde gjelder mistanke om omsorgssvikt. Noen av sakene ligger litt tilbake i tid. Felles for alle er at de er blitt avsluttet og henlagt.
– Det er blitt gjennomført dramatiske aksjoner der barn er tatt til avhør på Barnehuset i Kristiansand uten at foreldrene har visst om det eller blitt orientert om hvor de befinner seg. Foreldrene er blitt tatt med til avhør hos politiet. Kan noen forestille seg den angst og dramatikk dette medfører, spør han.
Mest tid og krefter har Olav Nilsen brukt på ekteparet som Dagen skrev om i går. Familien fra Vest-Europa, som har bodd flere år i Norge, opplevde 5. april i fjor at deres to barnehagebarn og ett skolebarn ble kjørt til statens barnehus i Kristiansand for avhør. Alt skjedde i en planlagt og hemmeligholdt aksjon som foreldrene mener bygger på grunnløse påstander. Politibiler kom hjem til far og på jobben til mor for å hente også dem til avhør. Familien har i ettertid slitt med søvn- og trygghetsproblematikk.
– Vi vil prøve rettslig hvor de juridiske rettighetene er for barn og foreldre. Vi vil vite hvor langt det offentlige kan gripe inn på - etter vårt syn - spinkelt grunnlag, sier Nilsen om sivilsaken.
– Får varige traumer
59-åringen er urolig for hva barnevernets og politiets handlinger gjør med familiene:
– Barn får varige traumer. Foreldre sitter igjen skrekkslagne. Det utløses mekanismer lokalt: Foreldre stemples som overgripere, ingen vil leke med barna lenger.
Da Olav Nilsen leste rapportene som omhandlet familien, reagerte han på det han omtaler som sladder og rykter. Han viser til at det i en bekymringsmelding nevnes at barnehagen har hørt via en nabo at det er fester hjemme hos ekteparet mens barna er til stede. Det ble også hevdet at det hadde vært folk påvirket av alkohol inne på rommene til barna mens de sov, noe foreldrene har avvist.
– Hele systemet slik det nå fungerer, utløser de mest primitive mekanismer hos mennesker. Det er helt horribelt, sier Nilsen.
Leder for Midt-Agder barneverntjeneste, Mary Ann Taraldsen, sa til Dagen i går at bekymringsmeldingene kvalitetssikres i undersøkelsesfasen.
– Det er sjelden vi får «sjikanemeldinger», sier hun, med henvisning til bekymringsmeldinger som har som mål å sverte noen.
– Gjør som de vil
Nilsen tror det slår negativt ut for den utenlandske familien at de er mer direkte i talemåten enn det som er vanlig der de har bosatt seg.
– Her i Agder går folk rundt grøten, er forsiktige og uttrykker ikke så mye følelser. Det kan ligge skepsis i kulturen overfor dem som er av en annen nasjonalitet.
59-åringen mener kampen han har engasjert seg i er av ideologisk, men også juridisk art.
– En møter en ekspertise i denne sektoren som er kommet helt ute av kontroll. Barnevernet kan gjøre akkurat som de vil. De kan gå inn i et hvilket som helst hjem og ta barn.
– Barnevernet presiserer selv at de anmelder til politiet og at det er politiet som aksjonerer?
– Politiet aksjonerer i samråd med barnevernet. Mitt generelle inntrykk er at barnevernets folk er med under hele aksjonen, sier Nilsen.
Leder for Midt-Agder barneverntjeneste sa til Dagen at barnevernloven gir grunnlag for samtale med barn og hjemmebesøk.
– Foreldre kan ikke undra seg en undersøkelse, men de kan takke nei til hjelpetiltak, sa Taraldsen i gårsdagens intervju.
Barnevernlederen sa videre at det kunne være skremmende for et barn å bli hentet i barnehagen av politi. Derfor ber politiet om bistand, som regel fra skole eller barnehage for å få barna på barnehuset.
– Vi er til stede, men ikke nødvendigvis sammen med barna. Dersom det kommer frem alvorlige ting, for eksempel om massiv vold hjemme, må vi sikre barnet og ikke la det komme hjem til en overgriper. Vi er med for å kunne ta de vurderingene, sa hun.
– Ikke skremmende
Barnevernsleder Taraldsen sa at hun tror de fleste barn opplever avhørene som «ok».
– De har hatt en fin dag selv om det er krevende å bli stilt spørsmål. Mitt inntrykk er at de blir godt ivaretatt, så jeg tenker at det ikke er skremmende for barnet, sa hun.
Påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, sa i Dagen i går at barnevernet ikke er til stede i avhøret, men befinner seg ofte på barnehuset.
– Barnevernet pleier å få orientering etter avhøret er gjennomført. Politiet er avhengig av samarbeid med barnevernet, sa han.
Skaar la vekt på at de tilrettelagte avhørene av barn er en ønsket og politisk styrt utvikling. Han er fornøyd med at antallet avhør har mer enn doblet seg siden 2012.
– Tallet viser at politiet har fulgt opp signalene som er kommet ovenfra, sa han.
– Må kvalitetssikre bedre
– Er ikke belastningen som barnevernet og politi utsetter familiene for tross alt liten, sett i forhold til den nød som et barn som faktisk er utsatt for vold og seksuelle overgrep må lide?
– Med utgangspunkt i denne saken og tilsvarende saker som jeg har vært borte i, vil jeg si at barnevern og politi må kvalitetssikre atskillig bedre før de går til aksjon. Der det er reelt, skal de gripe inn, svarer Nilsen.
– Mange familier har betrodd seg til deg om sitt møte med barnevernet. Har du noen gang tvilt på historiene deres?
– Jeg ønsker at mitt utgangspunkt når jeg møter folk skal være at de er uskyldige til det motsatte er bevist. Så leser jeg rapporter og påstander som går mot hverandre og da blir det en avveining hvem en skal tro på. I sakene jeg har vært i berøring med har dokumentasjonen vært svært tynn, sier Nilsen.
– Hva tror du ligger bak at barnevernet anmeldte og politiet aksjonerte?
– Tanken som ligger bak er selvfølgelig at de vil avsløre saker der det virkelig skjer vold og overgrep. Men at hensikten skal hellige middelet, er skremmende, sier han.