En halv million vil starte jula i folkekirken

Nesten like mange som i fjor ønsker å gå på gudstjeneste i Den norske kirke på julaften, viser undersøkelse gjort for Dagen.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse InFact har gjort for Dagen viser at 21 prosent av den voksne norske befolkning planlegger å få med seg en gudstjeneste på julaften dette spesielle året. Gudstjenester på tv, radio og nett er inne i dette tallet.

Av de 21 prosentene som skal få med seg julegudstjeneste i år, sier 44 prosent at de ønsker å gå i Den norske kirke. Dette tilsvarer nesten 400.000 voksne nordmenn. Medregnet barn og unge betyr det at mer enn 504.500 nordmenn planlegger å besøke en menighet i Den norske kirke på julaften.

– Er du overrasket over at tallet er såpass høyt i det spesielle året 2020?

– Både ja og nei, svarer Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke.

Han er ikke overrasket over at mange vil gå på gudstjeneste julaften.

– Den tradisjonen står sterkt. Og i år betyr det kanskje ekstra mye å få lov til å gå i kirken denne dagen. Men en kan samtidig forvente at noen vegrer seg både grunn av smittefaren og all usikkerheten som har vært rundt antallet kirkene kan ta imot. Slik sett er jeg litt overrasket over dette tallet, ja. Men det er jo veldig oppmuntrende, seier han.

– Er det plass til en halv million besøkende i Den norske kirkes menigheter neste torsdag?

– Det skal holde hardt. I store deler av landet er makstallet 50 på hver gudstjeneste. Selv om mange har funnet kreative løsninger med utegudstjenester og kirkevandringer, så er nok svaret nei. Så mange har vi ikke plass til, sier Fykse Tveit.

Julaften har i en årrekke vært den suverent beste besøksdagen i landets kirker. De siste årene har i imidlertid også denne trenden vært noe dalende, fra rundt 630.000 besøkende i 2006 til litt under 539.000 i fjor. Ifølge SSB var nedgangen på 4,5 prosent sammenlignet med året før.

– Folkekirketanken står sterkt

Undersøkelsen avslører betydelige geografiske forskjeller, først og fremst når det gjelder interessen for ikke-fysiske gudstjenester. I Oslo og på Sørlandet oppgir mellom fire og fem av ti gudstjenestehungrige at de vil oppleve en gudstjeneste på en skjerm eller ved radioen, mens andelen i Nord-Norge er den halve. Motsatt er det størst interesse for å delta i fysiske julegudstjenester nordpå, og minst i Oslo.

I Trøndelag, der Dagfinn Slungård er prest, oppgir en av fire at gudstjeneste er med i planen for jula.

– Det bekrefter at folkekirketanken her i området står sterkt. Folk kommer når det er noe spesielt, selv om kirkebesøket ellers kan være noe labert, sier Slungård, som er sokneprest i Meråker.

Gudstjeneste på skjerm

En rekke menigheter har streamet gudstjenester eller drevet andre former for digital forkynnelse dette året. Undersøkelsen Dagen har fått laget, viser at slike tilbud kan få stor oppslutning denne jula.

Av de som har gudstjeneste inne i juleplanen, oppgir litt over 38 prosent de vil se eller høre en gudstjeneste på tv, radio eller nett. Ni prosent oppgir at de vil til gudstjeneste i andre kirker eller menigheter på julaften.

Preses Olav Fykse Tveit tilhører andelen som sitter hjemme i stua og ser på NRKs overføring fra Nidarosdomen.

– Det er en god juletradisjon for mange å se på en tv-gudstjeneste. Vi skal ikke tenke smått om dette tilbudet, mener han.

– Ikke gjennomførbart

Dersom Meråker er representativ for trøndersnittet, kan det indikere at 600 av kommunens 2400 innbyggere gjerne vil ha med seg et kirkelig innslag på julaften. Men av de gudstjenesteinteresserte trønderne i undersøkelsen er det faktisk et flertall som nøyer seg med juleevangeliet og julesanger på radio og tv.

– Vi har jo opplevd gjennom året at mange vegrer seg mot å delta på større samlinger, sier Slungård.

Vanligvis kommer det til sammen 400 til gudstjeneste i Meråker kirke og Kopperå kapell på julaften.

– Skulle vi hatt like mange i kirkene på årets julaften, måtte vi altså hatt åtte gudstjenester med 50 på hver. Det hadde ikke vært gjennomførbart. Det er litt stusselig at vi ikke har plass til så mange i år, sier Slungård til Dagen.

Trekker utendørs

Sammen med menighetsrådet planlegger staben i denne menigheten utendørsgudstjeneste på området mellom kirkebygget og menighetshuset. Her kan opptil 200 deltakere registrere seg med QR-kode eller på en liste.

– Med en slik løsning kommer vi tross alt ganske langt i forhold til behovet. Vi er ei friluftsbygd der folk liker å være ute, sier Slungård.

– Blir det en koronapreken i år?

– Jeg kan ikke la være å nevne det, men vi kan ikke stoppe der. Jeg vil forkynne Guds komme til verden og at Han kommer til oss fortsatt, sier presten.

Powered by Labrador CMS